Strony

艣roda, 30 marca 2022

Trzustka

trzustka i jej choroby
Choroba trzustki tak jak cukrzyca d艂ugo pozostaje w ukryciu, a pierwsze objawy s膮 niejednoznaczne i moga wskazywa膰 na inne choroby.
Ostre zapalenie trzustki nale偶y do grupy ostrych chor贸b jamy brzusznej. Przyczynami wyst膮pienia nag艂ego, ostrego zapalenia trzustki mog膮 by膰 b艂臋dy dietetyczne oraz picie du偶o alkoholu.
Przebieg choroby
Ostre zapalenie trzustki mo偶na podzieli膰 na zapalenie o postaci 艂agodnej i ci臋偶kiej. W przypadku postaci 艂agodnej objawy mog膮 ust膮pi膰 samoistnie po paru dniach. Wystarczy wtedy zastosowa膰 kilkudniow膮 g艂od贸wk臋. Przebieg ci臋偶ki choroby wi膮偶e si臋 powik艂aniami i jest gro藕ny dla 偶ycia. Po wyleczeniu wymagane jest stosowanie odpowiedniej, lekkostrawnej diety.
W艣r贸d dodatkowych powik艂a艅 ostrego zapalenia trzustki wymienia si臋:
krwawienia wewn膮trz jamy brzusznej, niewydolno艣膰 nerek, niewydolno艣膰 wielonarz膮dowa, przetoki, problemy z jelitem grubym, ropienie, torbiele rzekome, zaburzenia oddychania, zaburzenia krzepliwo艣ci krwi, zaka偶enie.
Ci臋偶ka posta膰 ostrego zapalenie trzustki
Leczenie ostrego zapalenia trzustki jest trudne i mo偶e spowodowa膰 zgon we wczesnej fazie choroby. Wymagana jest natychmiastowa hospitalizacja w oddziale chirurgicznym, gdzie prowadzi si臋 leczenie farmakologiczne oraz ci膮g艂膮 obserwacj臋 stanu zdrowia. Wykonywane s膮 badania krwi i moczu, kt贸re pozwol膮 stwierdzi膰 ze 100% pewno艣ci膮 rodzaj zaburzenia i zdiagnozowa膰 problemy z trzustk膮. Choremu podaje si臋 nast臋pnie kropl贸wki, leki i odpowiednie enzymy. Wprowadza si臋 r贸wnie偶 g艂od贸wk臋. Leczenie 艂agodnej postaci przynosi dobre wyniki, a choroba nie pozostawia trwa艂ych uszkodze艅 trzustki. W przypadku postaci ci臋偶kiej, u niekt贸rych chorych ju偶 po wyleczeniu, wymagane jest prowadzenie d艂ugotrwa艂ej terapii insulinowej i przyjmowanie substytut贸w enzym贸w trzustkowych.
Dieta po zapaleniu trzustki
Dziennie 5 posi艂k贸w: ma艂a obj臋to艣膰 posi艂k贸w, posi艂ki lekkostrawne, posi艂ki gotowane, nie wolno ich sma偶y膰 i dusi膰 na t艂uszczu, posi艂ki mo偶na piec w folii, ograniczenie soli w potrawach, ograniczenie smarowania pieczywa mas艂em, ograniczenie s艂odyczy, unikanie potraw t艂ustych, wyeliminowanie z diety alkoholu, wyeliminowanie z diety warzyw kapustnych i str膮czkowych oraz wzdymaj膮cych, zabronione u偶ywanie ostrych przypraw, zmniejszenie ilo艣ci spo偶ywanego b艂onnika pokarmowego.
Produkty dozwolone:
bia艂y twaro偶ek, drobne kasze, chude w臋dliny, chude mi臋so, d偶emy, mleko odt艂uszczone, kluski ziemniaczane, ziemniaki, oliwa z oliwek, ry偶, ryby, pszenne pieczywo, s艂aba herbata, sa艂atki (bez ostrych sos贸w, majonezu), soki owocowe i warzywne, warzywa i owoce (r贸wnie偶 gotowane), zupy mleczne, zupy na wywarze warzywnym.
Przyprawy: wanilia, bazylia, koperek, cynamon.

poniedzia艂ek, 21 marca 2022

Refluks

refluks
Refluks 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowy jest nieprzyjemn膮 chorob膮, kt贸ra powoduje cz臋ste powracanie zawarto艣ci 偶o艂膮dka do prze艂yku. Nie jest schorzeniem niebezpiecznym, ale w przypadku cz臋stych nawrot贸w nale偶y zg艂osi膰 si臋 do lekarza. Refluks mo偶e przyczyni膰 si臋 do zachorowania na raka gruczo艂owego prze艂yku, raka z艂膮cza 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego oraz raka p艂askonab艂onkowego prze艂yku. Refluks mo偶e pojawi膰 si臋 w ka偶dym wieku, cz臋艣ciej zapadaj膮 na ni膮 kobiety w ci膮偶y oraz osoby po czterdziestym roku 偶ycia.
1.Przyczyny powstawania refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego na kt贸re sami mamy wp艂yw:
oty艂o艣膰, ci膮偶a, cz臋ste palenie papieros贸w i spo偶ywanie alkoholu, cz臋ste spo偶ywanie s艂odkich, t艂ustych i ostrych potraw. Spo偶ywanie owoc贸w cytrusowych w nadmiernych ilo艣ciach.
2. Przyczyny zwi膮zane z innymi chorobami:
cukrzyca, zaburzenia hormonalne, przepuklina rozworu prze艂ykowego, urazy klatki piersiowej, przewlek艂y kaszel, przewlek艂e zapalenie krtani, zapalenie zatok, gard艂a oraz ucha 艣rodkowego, wyst臋powanie chrypki.
3. Przyczyny zwi膮zane z przyjmowaniem lek贸w:
leki stosowane w chorobie niedokrwiennej serca, leki na nadci艣nienie t臋tnicze, leki stosowane w przypadku chor贸b p艂uc, 艣rodki antykoncepcyjne.
4. Przyczyny anatomiczne
Niesprawno艣膰 zwieracza dolnego prze艂yku. Zwieracz nieprawid艂owo dzia艂aj膮cy umo偶liwia cofanie si臋 kwa艣nej tre艣ci 偶o艂膮dkowej a偶 do prze艂yku. Wada w budowie prze艂yku, przepuklina rozworu prze艂ykowego przepony, kurczenie si臋 zwieracza prze艂yku w nieodpowiednich momentach, powolne opr贸偶nianie si臋 偶o艂膮dka.
Objawy refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego
Podstawowym objawem choroby jest cofanie si臋 tre艣ci 偶o艂膮dka do prze艂yku, kt贸ra ma dzia艂anie 偶r膮ce oraz kwa艣ny posmak.
Inne objawy: B贸l podczas prze艂ykania, nieprzyjemne pieczenie prze艂yku, problemy z prze艂ykaniem pokarmu, pojawianie si臋 zgagi. Mo偶e pojawi膰 si臋 b贸l w klatce piersiowej oraz za mostkiem. Zgaga najcz臋艣ciej pojawia si臋 w pozycji le偶膮cej lub po powstaniu z tej pozycji.
Dieta na refluks
W chorobie refluksowej wa偶ne jest zachowanie odpowiedniej diety. Nadwaga zaostrza objawy choroby i mo偶e je powodowa膰. Nale偶y wi臋c je艣膰 cz臋艣ciej mniejsze porcje pokarmu. Wskazana jest aktywno艣膰 fizyczna. Nale偶y unika膰 t艂ustego jedzenia oraz potraw sma偶onych na g艂臋bokim t艂uszczu. Zrezygnujmy ze s艂odyczy i ostrych potraw. Nie korzystamy z u偶ywek (papieros贸w, alkoholu, itp.). Unikajmy czekolady, s艂odkich napoj贸w gazowanych, ostrych papryczek, papryki czerwonej, ostrych i silnych przypraw.
Nale偶y je艣膰 wolno i dok艂adnie rozgryza膰 pokarm. Po posi艂ku zaleca si臋 nieprzyjmowanie pozycji le偶膮cej.
Z diety nale偶y wyeliminowa膰:
Cebul臋, karczochy, mocn膮 herbat臋, kaw臋, napoje gazowane, ostre przyprawy (pieprz, curry, musztard臋, chilli), owoce cytrusowe, pomidory, przetwory pomidorowe. Soki z owoc贸w cytrusowych, szparagi, warzywa cebulowe. Leczenie refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego
Leczenie refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego polega na odpowiedniej farmakologii oraz na zmianie trybu 偶ycia i diety. Leki stosowane w chorobie to:
Leki 艂agodz膮ce objawy refluksu, leki zmniejszaj膮ce wydzielanie kwasu 偶o艂膮dkowego, leki zwi臋kszaj膮ce napi臋cie dolnego zwieracza prze艂yku.
Gastroskopia g贸rnego odcinka przewodu pokarmowego
Je偶eli leczenie farmakologicznie nie przyniesie spodziewanego efektu wykonuje si臋 badanie endoskopowe g贸rnego odcinka przewodu pokarmowego. Badanie trwa w trakcie znieczulenia miejscowego oko艂o 20-30 minut. Mo偶liwe jest leczenie chirurgiczne metod膮 laparoskopow膮.
Domowe sposoby na refluks: Picie naparu z kwiatu lipy, picie cieplej wody z miodem, picie wody z octem jab艂kowym, picie siemienia lnianego. Spanie w pozycji p贸艂le偶膮cej.

niedziela, 13 marca 2022

Wysoki indeks glikemiczny

Wysoki indeks glikemiczny powy偶ej 70
 IG >70  
 biszkopty z cukrem, bu艂ki, chipsy, cukier  70
  fasolka szaparagowa  71
 dynia gotowana, p艂atki 艣niadaniowe z dodatkami, kabaczek  75
 p膮czki  76
 herbatniki z cukrem  78
 b贸b gotowany, cukierki 偶elki  80
 mi贸d, p艂atki kukurydziane, ziemniaki pieczone bez t艂uszczu, marchew gotowana, gotowany seler, m膮ka bia艂a  85
 chleb bezglutenowy, ziemniaki puree, chipsy ziemniaczane, m膮ka ziemniaczana, bagietka  90
 frytki, ziemniaki pieczone na t艂uszczu  95
 glukoza, skrobia modyfikowana  100
 daktyle suszone  105
  piwo  110

czwartek, 10 marca 2022

Indeks glikemiczny 艣redni

艢redni IG od 51- 70
 IG 51-70  
 chleb orkiszowy, groszek zielony 艣wie偶y  51
 brzoskwinie z puszki, kiwi, mango 52
 kukurydza  53
 kasza gryczana gotowana, biszkopt  54
 chleb 偶ytni na zakwasie, makarony al dente, kukurydza z puszki, popcorn, otr臋by owsiane, banany, musztarda z cukrem  55
 herbatniki ma艣lane, ziemniaki m艂ode gotowane, morele suszone, ciasteczka owsiane, p艂atki owsiane  57
 chleb 偶ytni pe艂noziarnisty, chleb 偶ytni razowy, owsianka  58
 ciasto francuskie, czere艣nie, papaja, morele  59
 t艂uste mleko, ry偶 br膮zowy gotowany  60
 groszek zielony z puszki, lody  61
 chrupki kukurydziane  63
 ry偶 bia艂y gotowany, wafle ry偶owe  64
 buraczki gotowane, chleb 偶ytni, kuskus, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki gotowane na parze, melon, rodzynki suszone  65
 baton Mars, ananas, fanta  68
 kasza manna, kasza jaglana ugotowana, kasza j臋czmienna per艂owa  69
 coca-cola, cukier bia艂y, napoje s艂odzone, kopytka, ziemniaki stare gotowane, chleb pszenny  70
   

艣roda, 9 marca 2022

Indeks glikemiczny niski - tabela

Wydane w 2021 zaktualizowane tabele IG podaj膮 obni偶ony indeks dla arbuza z 75 do 50. Dlatego podane poni偶ej dane nale偶y przyjmowa膰 jako oko艂o lub w przybli偶eniu. Tym bardziej, 偶e r贸偶ne dane oraz tabele r贸偶ni膮 si臋 nieznaczne i dotyczy to zar贸wno IG produkt贸w spo偶ywczych, jak i warto艣ci samych przedzia艂贸w indeks贸w glikemicznych.
Np. niekt贸re 藕r贸d艂a podaj膮, 偶e niski indeks jest do 40, a inne 50 lub 55. Wobec tych rozbie偶no艣ci w tabeli poni偶ej przyj膮艂em warto艣膰 "艣redni膮" do 50 dla niskiego indeksu glikemicznego produkt贸w 偶ywno艣ciowych.
Wa偶ne jest, 偶eby w przybli偶eniu orientowa膰 si臋 o warto艣ciach IG i nie nale偶y si臋 przejmowa膰, 偶e jedne 藕r贸d艂a np. dla jab艂ka podaj膮 indeks 30, a inne 35 (dlatego poda艂em 艣redni膮 33). Jest to nie du偶a r贸偶nica.
Niski IG do 50 IG do 50
jajka, herbata, kawa, majonez, morza, owoce, ryby, sery 偶贸艂te i ple艣niowe, 艣mietana kwa艣na  0
t艂uszcz ro艣linny i zwierz臋cy, wino wytrawne (bia艂e i czerwone), wo艂owina  0
ocet, przyprawy suszone (bazylia, oregano itp.), skorupiaki  5
awokado, pomidor, sa艂ata, warzywa zielone  10
agrest z艂oty, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, czarna porzeczka, grzyby, imbir  15
kalafior, kapusta, kapusta kiszona, kie艂ki, koper, korniszony bez cukru  15
jogurt naturalny bez cukru, fasolka pn膮ca, fasolka szparagowa  15
migda艂y, og贸rek, oliwki, orzechy (w艂oskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe)  15
orzeszki ziemne (fistaszki), papryczki chili, papryka  15
pesto, por, rzodkiew, seler naciowy, soja, szczaw, szparagi, tofu, szpinak  15
bak艂a偶an, gorzka czekolada >80%, kakao bez cukru, karczochy, orzeszki ziemne  20
czekolada czarna 70%, grejpfrut, 艣liwki, groch i soczewica zielona gotowane 22
czere艣nie  23
agrest niebieski, kasza per艂owa, kie艂ki fasoli, maliny, truskawki, wi艣nie, czerwona porzeczka  25
czerwona i zielona soczewica, mas艂o z orzech贸w laskowych, m膮ka sojowa, pestki dyni  26
jogurt naturalny odt艂uszczony  27
brukiew i rzepa (surowe), buraki czerwone surowe, ciecierzyca gotowana, czerwona soczewica  30
grejpfrut, gruszki, morele 艣wie偶e, mleko chude, marmolada bez cukru  30
czosnek, marchew surowa, pomelo, pomidory, twar贸g odt艂uszczony  30
jab艂ko, fasola bia艂a gotowana  33
bia艂a i czarna fasola, brzoskwinie, dziki ry偶, groszek zielony, jogurt naturalny, pomara艅cza  35
jogurt owocowy, m膮ka z ciecierzycy, nasiona (siemie lniane, sezam, mak), pomidory suszone  35
musztardy z ma艂膮 ilo艣ci膮 cukru, np Dijon, nektarynki, pigwa, seler surowy (korze艅),  35
sok pomidorowy, dorsz gotowany, 艣liwki  38
sok jab艂kowy, pomara艅czowy, chleb i makaron razowy, kasza gryczana, makaron al dente, otr臋by, p艂atki owsiane surowe  40
morele, fasola z puszki, figi suszone, 艣liwki suszone, sok z marchwi,  40
owsianka na wodzie  42
budy艅, sok z marchwi  43
musli, soczewica z puszki  44
spaghetti al dente, zielony groszek z puszki, ry偶 br膮zowy, 偶urawina  45
biszkopt, winogrona  46
ry偶 br膮zowy (inne 藕r贸d艂o - 45), czekolada mleczna, kiwi, ry偶 basmati, sok jab艂kowy bez cukru, surimi (paluszki krabowe)  50
 

wtorek, 8 marca 2022

Indeks glikemiczny (IG)

indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny u艣redniony jest to % wzrost st臋偶enia glukozy we krwi po spo偶yciu porcji produktu zawieraj膮cej 50 g przyswajalnych w臋glowodan贸w (w臋glowodany og贸艂em - minus b艂onnik). Jako podstaw臋 wyliczenia przyj臋to glukoz臋, kt贸rej warto艣膰 IG wynosi 100 (przyj臋to, 偶e po spo偶yciu 50 g glukozy poziom cukru we krwi wzro艣nie o 100%).

Jest to wska藕nik pokazuj膮cy jak szybko po zjedzeniu pokarmu wzrasta poziom glukozy we krwi. Bardzo wa偶na jest ilo艣膰 w臋glowodan贸w przyswajalnych pomniejszona o b艂onnik. Nie b贸jmy si臋 wysokiego wska藕nika IG, np. 100 g arbuza ma ok. 7g w臋glowodan贸w. Arbus ma IG 72, to wg wylicze艅 trzeba by zje艣膰 ponad 600g arbuza, 偶eby osi膮gn膮膰 tak wysoki indeks glikemiczny. Dla porcji 100g arbuza indeks glikemiczny wynosi ok. 12.
Jeszcze raz o warto艣ci IG, kt贸ra daje nam informacj臋 jak bardzo wzro艣nie nam poziom cukru we krwi po dw贸ch godzinach od posi艂ku. Gdy zjemy co艣 o wysokiej warto艣ci IG, cukier ostro idzie w g贸r臋, a organizm broni膮c si臋 produkuje wi臋ksz膮 ilo艣膰 insuliny.
Zwi臋kszona ilo艣膰 insuliny powoduje bardzo szybki spadek poziomu cukru. Maj膮c niski poziom cukru znowu jeste艣my g艂odni. I tu zamyka si臋 b艂臋dne ko艂o. Wtedy najwi臋kszym b艂臋dem jest spo偶ywanie s艂odyczy, lepiej jest zje艣膰 co艣 co wolno uwalnia cukier. Przy wolnym wzro艣cie glukozy ilo艣膰 wydzielanej insuliny jest niewielka. Mniejsza ilo艣膰 insuliny zapewnia nam mniejszy g艂贸d oraz wi臋ksze spalanie t艂uszczu. Ka偶da 偶ywno艣膰 posiada warto艣ci od偶ywcze i kaloryczne.
Stosuj膮c diet臋 niskokaloryczn膮 mo偶e okaza膰 si臋, 偶e wcale nie ubywa nam kilogram贸w. Okazuje si臋, 偶e r贸wnie偶 indeks glikemiczny (IG) jedzenia ma du偶y wp艂yw na nasz膮 wag臋.
Dla chorych na cukrzyc臋 ten indeks jest bardzo wa偶ny, bowiem w zale偶no艣ci co zjemy, po godzinie mo偶emy mie膰 艣redni lub wysoki poziom cukru. Jedz膮c produkty zawieraj膮ce w臋glowodany (cukry) w przewodzie pokarmowym przetwarzane s膮 w cukier prosty, czyli w glukoz臋. Do krwi, a z niej do kom贸rek jako 藕r贸d艂o energii cukier prosty mo偶e trafi膰 tylko w postaci glukozy. Ilo艣膰 glukozy w organizmie musi by膰 ci膮gle na odpowiednim poziomie. Indeks glikemiczny dotyczy tylko w臋glowodan贸w (produkty zbo偶owe, warzywa, owoce, ro艣liny str膮czkowe, orzechy).
IG nie dotyczy bia艂ek i t艂uszcz贸w, bowiem w zasadzie nie wp艂ywaj膮 na poziom glukozy we krwi. Jak rozumie膰 warto艣膰 IG w produktach?
Te warto艣ci r贸偶nych produkt贸w zosta艂y ustalone podczas d艂ugich bada艅. Gdy po jedzeniu we krwi pojawia si臋 nowa dawka glukozy, trzustka wydziela insulin臋, kt贸ra "zabiera" w艂a艣nie glukoz臋 do kom贸rek, gdzie jest spalana. Je偶eli wytwarzanie insuliny jest zaburzone mamy wtedy do czynienia z cukrzyc膮.
IG a waga - podstawowa wiedza
Gdy zjemy 偶ywno艣膰 o IG powy偶ej 70, obecne w niej w臋glowodany s膮 szybko trawione i wch艂oni臋te, powoduj膮c gwa艂towny wzrost poziomu cukru (glukozy) we krwi. Trzustka reaguj膮c wydziela du偶e ilo艣ci insuliny, by jak najszybciej przetransportowa膰 glukoz臋 do kom贸rek. W wyniku tej reakcji nast臋puje gwa艂towne zmniejszenie glukozy we krwi (hipoglikemia), co objawia si臋 g艂odem. Na g艂贸d reagujemy ponownym jedzeniem 偶ywno艣ci o wysokim IG. Znowu nast臋puje szybki wzrost st臋偶enia cukru, i tak w ko艂o. Nadmiar cukru nasz organizm przetwarza na t艂uszcz, kt贸ry nie jest spalany, bowiem du偶a ilo艣膰 insuliny we krwi hamuje spalanie t艂uszczy. W efekcie zaburzonego procesu prawid艂owego st臋偶enia poziomu glukozy we krwi tyjemy.
IG niskie lepsze i zdrowsze, ale pami臋tajmy o 艂adunku glikemicznym (艁G), czyli ile czego zjemy!
Wz贸r na 艂adunek glikemiczny 艁G= (w臋glowodany przyswajalne w g x IG produktu) : 100 艁G dla banana = (21,8x55)/100=11,99 W臋glowodany przyswajalne, np. 100g banana ma og贸lnie 23,5g w臋glowodan贸w i 1,7g b艂onnika, to 23,5-1,7=21,8g w臋glowodan贸w przyswajalnych. Truskawi maj膮 w 100g 5,4g w臋glowodan贸w przyswajalnych. 艁膮czymy teraz banany i truskawki i mamy razem 200g. Razem mamy w臋glowodan贸w przyswajalnych w tym musie bananowo truskawkowym: 21,8+5,4=27,2g.
Obliczymy procentowy udzia艂 w musie: 馃崒 x=(21,8/27,2)*100=80,14%, 馃崜 x=(5,4/27,2)*100=19,86%
Teraz obliczymy IG dla ca艂ego musu. IG 馃崒 55 x 80,14%/100=44,07 馃崜 25 x 19,86%/100=4,96
Dodajemy IG banana i truskawek 44,07 + 4,96 =49,03 i jest to IG dla ca艂ego musu. Znaj膮c ilo艣膰 w臋glowodan贸w i b艂onnika produkt贸w mo偶emy sami wyliczy膰 IG ca艂ego posi艂ku.
Dodam tylko, 偶e niekt贸re warto艣ci podawane w tabelach minimalnie si臋 r贸偶ni膮. Je偶eli chcemy utrzyma膰 prawid艂ow膮 wag臋, to wybierajmy produkty o niskim IG, czyli do 50 - glukoza uwalnia i wch艂ania si臋 do krwi powoli. Powoduje to powolny i stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi w d艂u偶szym okresie czasu, co zapobiega gwa艂townym wyrzutom insuliny. Przez d艂u偶szy czas czujemy syto艣膰, co chroni nas przed podjadaniem.
Jednak nie ka偶d膮 偶ywno艣膰 z niskim IG mo偶emy je艣膰 dowoli, np. orzeszki arachidowe, czekolada itp. poniewa偶 zawieraj膮 du偶o t艂uszczu. R贸wnie偶 trzeba pami臋ta膰, 偶e niekt贸ra 偶ywno艣膰 podana obr贸bce termicznej zwi臋ksza swoj膮 warto艣膰 glikemiczn膮. Marchew, buraki gotowane maj膮 wysoki indeks glikemiczny, ale za to s膮 niskoenergetyczne i posiadaj膮 wysok膮 warto艣膰 od偶ywcz膮. Ziemniaki w postaci frytek oraz sma偶one r贸wnie偶 maj膮 wysoki IG. Nawet gotowane stare ziemniaki maj膮 wysoki IG i dlatego lepiej jest je艣膰 m艂ode gotowane w mundurkach. Jednak na ziemniaki gotowane jest spos贸b - nale偶y je wstawi膰 do lod贸wki na 24h (powstaje skrobia oporna), a p贸藕niej lekko podgrza膰. Im mocniej jest rozgotowane jedzenie, tym ma wy偶szy IG. Najlepiej jest wszystko gotowa膰 al dente.
Dla utrzymania prawid艂owej wagi najlepiej jest zrezygnowa膰 ca艂kowicie z produkt贸w o wysokim IG, ale nie zawsze. Trzeba wiedzie膰, 偶e 艂膮czenie porcji, np. dw贸ch produkt贸w o IG 70 i IG 30, daje nam 艣redni膮 IG 50. Pami臋tajmy te偶, 偶e produkty r贸偶ni膮 si臋 zawarto艣ci膮 w臋glowodan贸w i korzystanie tylko z IG prowadzi do nie艣cis艂o艣ci pod k膮tem zmian glikemii. Dok艂adniejsz膮 informacj臋 pod wzgl臋dem zmian poziomu glukozy i insuliny we krwi po spo偶yciu posi艂ku okre艣la 艂adunek glikemiczny (艁G).
Co ma wp艂yw na indeks glikemiczny?
a) rodzaj i wielko艣膰 cz膮stek skrobi (przy mniejszych cz膮stkach skrobi indeks jest wy偶szy),
b) dojrza艂o艣膰 warzyw i owoc贸w (bardziej dojrza艂e maj膮 wy偶szy indeks),
c) wyst臋powanie b艂onnika w pokarmie (rozpuszczalne frakcje b艂onnika obni偶aj膮 IG),
d) obr贸bka termiczna (bardziej rozgotowane produkty maj膮 wy偶szy IG).

poniedzia艂ek, 7 marca 2022

Jaka dieta dla cukrzyka?

dieta cukrzyka
Cukier (glukoza) to energia dla naszego organizmu, ale wi膮偶e to si臋 te偶 z problemami. Po spo偶yciu pokarmu ro艣nie we krwi poziom cukru i trzustka zaczyna produkowa膰 insulin臋. Insulina pomaga transportowa膰 cukier do kom贸rek, gdzie zostanie przetworzony na energi臋 i wtedy jego poziom we krwi spada. Z czasem lub nawet od dziecka ta funkcja organizmu 藕le dzia艂a i jeste艣my zmuszeni dzia艂a膰 przeciw temu. W tym miejscu przybli偶臋 diet臋 w czasie zagro偶enia cukrzyc膮 i gdy ju偶 j膮 mamy. Inne aspekty tej choroby opisa艂em na tej stronie, wystarczy spojrze膰 na nag艂贸wki.
Jak膮 diet臋 wdro偶y膰, 偶eby st臋偶enie cukru by艂o w normie?
Najszybciej wch艂aniaj膮 si臋 z przewodu pokarmowego cukry proste, kt贸re niespalone odk艂adaj膮 si臋 w kom贸rkach oraz w postaci t艂uszczu, powoduj膮c nadwag臋. Na pewno nale偶y zrezygnowa膰 ze wszelkich s艂odyczy (ciasta, czekolada, mi贸d, napoje s艂odzone, soki, lody) oraz s艂odkie owoce, np. winogrona. Je偶eli ju偶 chcemy co艣 s艂odkiego z owoc贸w, to tylko w ma艂ych, np. banan, ale s艂abo dojrza艂y. Nale偶y zrezygnowa膰 te偶 z produkt贸w m膮cznych na bazie m膮ki mocno oczyszczonej: bia艂e pieczywo, makarony, nale艣niki. Nale偶y wybiera膰 produkty na bazie m膮ki ma艂o oczyszczonej: pieczywo ciemne itd.
Nale偶y ograniczy膰 spo偶ywanie t艂uszcz贸w zwierz臋cych (boczek, s艂onina, smalec, t艂uste mi臋so, 艣mietana, mas艂o, margaryny, 偶贸艂te sery) zast臋puj膮c je t艂uszczami ro艣linymi, ale trzeba pami臋ta膰, 偶e to nadal s膮 t艂uszcze.
Spo偶ywajmy ryby, chude mi臋so, najlepiej drobiowe, mleko i nabia艂 z nisk膮 zawarto艣ci膮 t艂uszczu. W diecie zwi膮zanej z cukrzyc膮 wa偶ny jest b艂onnik, kt贸ry spowalnia trawienie i wch艂anianie glukozy, co hamuje nag艂y wzrost cukru we krwi i dlatego nie nast臋puje nag艂y wyrzut insuliny.
W b艂onnik bogate s膮 ciemne pieczywa i makarony, kasze, orzechy, p艂atki owsiane oraz warzywa (pomidory, og贸rki, broku艂, kalafior, sa艂ata, kapusta). Bogate w b艂onnik s膮 r贸wnie偶 ziemniaki, czerwone buraki, ale nale偶y ograniczy膰 do minimum w tej diecie. Owoce najlepiej spo偶ywa膰 porcjami i ma艂o dojrza艂e. Posi艂ki dzielimy na minimum 4 dziennie i bez podjadania mi臋dzy nimi, ale nale偶y popija膰 wod臋, herbatki (owocowe te偶), oczywi艣cie nies艂odzone.
To tylko og贸lne zalecenia, bardziej szczeg贸艂owych udzieli nam lekarz w zale偶no艣ci od zaawansowanej choroby.

Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?

Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...