Strony

艣roda, 9 marca 2022

Indeks glikemiczny niski - tabela

Wydane w 2021 zaktualizowane tabele IG podaj膮 obni偶ony indeks dla arbuza z 75 do 50. Dlatego podane poni偶ej dane nale偶y przyjmowa膰 jako oko艂o lub w przybli偶eniu. Tym bardziej, 偶e r贸偶ne dane oraz tabele r贸偶ni膮 si臋 nieznaczne i dotyczy to zar贸wno IG produkt贸w spo偶ywczych, jak i warto艣ci samych przedzia艂贸w indeks贸w glikemicznych.
Np. niekt贸re 藕r贸d艂a podaj膮, 偶e niski indeks jest do 40, a inne 50 lub 55. Wobec tych rozbie偶no艣ci w tabeli poni偶ej przyj膮艂em warto艣膰 "艣redni膮" do 50 dla niskiego indeksu glikemicznego produkt贸w 偶ywno艣ciowych.
Wa偶ne jest, 偶eby w przybli偶eniu orientowa膰 si臋 o warto艣ciach IG i nie nale偶y si臋 przejmowa膰, 偶e jedne 藕r贸d艂a np. dla jab艂ka podaj膮 indeks 30, a inne 35 (dlatego poda艂em 艣redni膮 33). Jest to nie du偶a r贸偶nica.
Niski IG do 50 IG do 50
jajka, herbata, kawa, majonez, morza, owoce, ryby, sery 偶贸艂te i ple艣niowe, 艣mietana kwa艣na  0
t艂uszcz ro艣linny i zwierz臋cy, wino wytrawne (bia艂e i czerwone), wo艂owina  0
ocet, przyprawy suszone (bazylia, oregano itp.), skorupiaki  5
awokado, pomidor, sa艂ata, warzywa zielone  10
agrest z艂oty, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, czarna porzeczka, grzyby, imbir  15
kalafior, kapusta, kapusta kiszona, kie艂ki, koper, korniszony bez cukru  15
jogurt naturalny bez cukru, fasolka pn膮ca, fasolka szparagowa  15
migda艂y, og贸rek, oliwki, orzechy (w艂oskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe)  15
orzeszki ziemne (fistaszki), papryczki chili, papryka  15
pesto, por, rzodkiew, seler naciowy, soja, szczaw, szparagi, tofu, szpinak  15
bak艂a偶an, gorzka czekolada >80%, kakao bez cukru, karczochy, orzeszki ziemne  20
czekolada czarna 70%, grejpfrut, 艣liwki, groch i soczewica zielona gotowane 22
czere艣nie  23
agrest niebieski, kasza per艂owa, kie艂ki fasoli, maliny, truskawki, wi艣nie, czerwona porzeczka  25
czerwona i zielona soczewica, mas艂o z orzech贸w laskowych, m膮ka sojowa, pestki dyni  26
jogurt naturalny odt艂uszczony  27
brukiew i rzepa (surowe), buraki czerwone surowe, ciecierzyca gotowana, czerwona soczewica  30
grejpfrut, gruszki, morele 艣wie偶e, mleko chude, marmolada bez cukru  30
czosnek, marchew surowa, pomelo, pomidory, twar贸g odt艂uszczony  30
jab艂ko, fasola bia艂a gotowana  33
bia艂a i czarna fasola, brzoskwinie, dziki ry偶, groszek zielony, jogurt naturalny, pomara艅cza  35
jogurt owocowy, m膮ka z ciecierzycy, nasiona (siemie lniane, sezam, mak), pomidory suszone  35
musztardy z ma艂膮 ilo艣ci膮 cukru, np Dijon, nektarynki, pigwa, seler surowy (korze艅),  35
sok pomidorowy, dorsz gotowany, 艣liwki  38
sok jab艂kowy, pomara艅czowy, chleb i makaron razowy, kasza gryczana, makaron al dente, otr臋by, p艂atki owsiane surowe  40
morele, fasola z puszki, figi suszone, 艣liwki suszone, sok z marchwi,  40
owsianka na wodzie  42
budy艅, sok z marchwi  43
musli, soczewica z puszki  44
spaghetti al dente, zielony groszek z puszki, ry偶 br膮zowy, 偶urawina  45
biszkopt, winogrona  46
ry偶 br膮zowy (inne 藕r贸d艂o - 45), czekolada mleczna, kiwi, ry偶 basmati, sok jab艂kowy bez cukru, surimi (paluszki krabowe)  50
 

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?

Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...