Cukier we krwi pojawia się z dwóch głównych źródeł:
1. Węglowodany pochodzące z żywności, która ma duży wpływ na poziom cukru we krwi. Dlatego ważne jest właściwe odżywianie i posiadanie wiedzy, jak żywność wpływa na wartości cukru we krwi. Związane jest to z trawieniem różnych węglowodanów.
Węglowodany złożone, np. pieczywo pełnoziarniste, bardziej są przyjazne dla naszego organizmu, bo są przetwarzane na cukry proste, które wchłaniane są powoli i to powoduje małe skoki cukru we krwi.
Węglowodany pochodzące z cukru (słodycze, różne przetwory z dodatkiem cukru, słodzone napoje itd.), wchłaniające się szybko, powodujące gwałtowny wzrost glukozy we krwi.
2. Drugie źródło to nasz organizm, który sam wytwarza glukozę i magazynuje w wątrobie glikogen (wielocukier). W przypadku spadku stężenia glukozy, wątroba rozkłada zapasy glikogenu, tworząc z niego cukier.
Jak stwierdzić czy mamy cukrzycę?
W celu określenia poziomu glikemii należy poznać ilość glukozy w danej ilości krwi, która podawana jest dwóch jednostkach:
a) mmol/l (milimol na litr),
b) mg/dl (miligram na decylitr).
W laboratoriach używane wartości są zamiennie, ale można samemu przeliczyć ilość glukozy określonej w mmol/l na mg/dl i odwrotnie.
Jest to bardzo proste, 1 mmol/l odpowiada 18 mg/dl. Gdy mamy wynik poziomu cukru 70 mg/dl, to podzielimy go przez 18 i uzyskamy dane w mmol/l — zaokrągleniu jest to 3,9 mmol/l.
W celu stwierdzenia, że mamy cukrzycę trzeba wykonać trzy podstawowe pomiary.
1. Pomiar glikemii — normy dla osób zdrowych:
a) glikemia na czczo 70 — 99 mg/dl (3,9 — 5,5 mmol/l) - cukier w normie,
b) glikemia 2 godziny po posiłku do 140 mg/dl (7,8 mmol/l),
c) glikemia przygodna do 200 mg/dl (11 mmol/l) - pomiar poziomu cukru we krwi pobranej o dowolnej porze dnia, bez względu, jaki czas upłynął od ostatniego posiłku.
Spotkałem się z treściami, że obowiązują inne normy u dzieci i osób starszych. Dla starszych osób (nie znalazłem, ile lat ma mieć starsza/y) cukier na czczo ma zawierać się w przedziale 80-140 mg/dl, a po posiłku nie przekraczać 180 mg/dl. Dzieci powinny mieć glukozę na czczo w przedziale 70-100 mg/dl.
2. Doustny test obciążenia glukozą
Najpierw mierzy się stężenie cukru we krwi na czczo. Po pierwszym pomiarze wypija roztwór 75 g czystej glukozy i po 2 godzinach ponownie określa się poziom cukru we krwi. Stężenie glukozy od 140 do 199 mg/dl oznacza nieprawidłową tolerancję glukozy — jest to stan przedcukrzycowym. Wynik powyżej 199 mg/dl wskazuje, że mamy cukrzycę.
Zmierzenie poziomu hemoglobiny glikowanej (HB1AC)
Jest to parametr, który określa nam, czy cukrzyca jest wyrównana (czy poziomy glukozy we krwi utrzymują się w prawidłowym przedziale) oraz jakie istnieje ryzyko wystąpienia powikłań.
a) 5,7% – 6,1% – norma dla osób zdrowych,
b) powyżej 6,1%- zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy,
c) powyżej 7% obserwuje się u chorych ze źle kontrolowaną lub nieleczoną cukrzycą.
Te informacje nie mają na celu udzielania porad medycznych. Nie ponosimy odpowiedzialności za ewentualne skutki wykorzystania tych informacji.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ość w gardle. Co zrobić?
Co zrobić gdy ość z ryby utknie w gardle? na INTERIA.TV . Jeśli ość z ryby utknie w gardle, ważne jest, aby zachować spokój i postępować z...
-
Cukier we krwi pojawia się z dwóch głównych źródeł: 1. Węglowodany pochodzące z żywności , która ma duży wpływ na poziom cukru we krwi. Dla...
-
NAWIGACJA 👉 Astygmatyzm Jaskra Korekcja wzroku Krótkowzroczność (krótkowidz) Nadwzroczność (dalekowidz) Starczowzroc...
-
Nadciśnienia nie trzeba leczyć Nieprawda Podwyższone ciśnienie w początkowej fazie choroby może zostać przez nas niezauważone, bo objawy mo...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz