Strony

wtorek, 7 lutego 2023

Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?

Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂:
1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci, kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dlatego wa偶ne jest w艂a艣ciwe od偶ywianie i posiadanie wiedzy, jak 偶ywno艣膰 wp艂ywa na warto艣ci cukru we krwi. Zwi膮zane jest to z trawieniem r贸偶nych w臋glowodan贸w. W臋glowodany z艂o偶one, np. pieczywo pe艂noziarniste, bardziej s膮 przyjazne dla naszego organizmu, bo s膮 przetwarzane na cukry proste, kt贸re wch艂aniane s膮 powoli i to powoduje ma艂e skoki cukru we krwi.
W臋glowodany pochodz膮ce z cukru (s艂odycze, r贸偶ne przetwory z dodatkiem cukru, s艂odzone napoje itd.), wch艂aniaj膮ce si臋 szybko, powoduj膮ce gwa艂towny wzrost glukozy we krwi.
2. Drugie 藕r贸d艂o to nasz organizm, kt贸ry sam wytwarza glukoz臋 i magazynuje w w膮trobie glikogen (wielocukier). W przypadku spadku st臋偶enia glukozy, w膮troba rozk艂ada zapasy glikogenu, tworz膮c z niego cukier.

Jak stwierdzi膰 czy mamy cukrzyc臋?
W celu okre艣lenia poziomu glikemii nale偶y pozna膰 ilo艣膰 glukozy w danej ilo艣ci krwi, kt贸ra podawana jest dw贸ch jednostkach:
a) mmol/l (milimol na litr),
b) mg/dl (miligram na decylitr).
W laboratoriach u偶ywane warto艣ci s膮 zamiennie, ale mo偶na samemu przeliczy膰 ilo艣膰 glukozy okre艣lonej w mmol/l na mg/dl i odwrotnie. Jest to bardzo proste, 1 mmol/l odpowiada 18 mg/dl. Gdy mamy wynik poziomu cukru 70 mg/dl, to podzielimy go przez 18 i uzyskamy dane w mmol/l — zaokr膮gleniu jest to 3,9 mmol/l.

W celu stwierdzenia, 偶e mamy cukrzyc臋 trzeba wykona膰 trzy podstawowe pomiary.
1. Pomiar glikemii — normy dla os贸b zdrowych:
a) glikemia na czczo 70 — 99 mg/dl (3,9 — 5,5 mmol/l) - cukier w normie,
b) glikemia 2 godziny po posi艂ku do 140 mg/dl (7,8 mmol/l),
c) glikemia przygodna do 200 mg/dl (11 mmol/l) - pomiar poziomu cukru we krwi pobranej o dowolnej porze dnia, bez wzgl臋du, jaki czas up艂yn膮艂 od ostatniego posi艂ku.

Spotka艂em si臋 z tre艣ciami, 偶e obowi膮zuj膮 inne normy u dzieci i os贸b starszych. Dla starszych os贸b (nie znalaz艂em, ile lat ma mie膰 starsza/y) cukier na czczo ma zawiera膰 si臋 w przedziale 80-140 mg/dl, a po posi艂ku nie przekracza膰 180 mg/dl. Dzieci powinny mie膰 glukoz臋 na czczo w przedziale 70-100 mg/dl.

2. Doustny test obci膮偶enia glukoz膮
Najpierw mierzy si臋 st臋偶enie cukru we krwi na czczo. Po pierwszym pomiarze wypija roztw贸r 75 g czystej glukozy i po 2 godzinach ponownie okre艣la si臋 poziom cukru we krwi. St臋偶enie glukozy od 140 do 199 mg/dl oznacza nieprawid艂ow膮 tolerancj臋 glukozy — jest to stan przedcukrzycowym. Wynik powy偶ej 199 mg/dl wskazuje, 偶e mamy cukrzyc臋.

Zmierzenie poziomu hemoglobiny glikowanej (HB1AC)
Jest to parametr, kt贸ry okre艣la nam, czy cukrzyca jest wyr贸wnana (czy poziomy glukozy we krwi utrzymuj膮 si臋 w prawid艂owym przedziale) oraz jakie istnieje ryzyko wyst膮pienia powik艂a艅.
a) 5,7% – 6,1% – norma dla os贸b zdrowych,
b) powy偶ej 6,1%- zwi臋kszone ryzyko rozwoju cukrzycy,
c) powy偶ej 7% obserwuje si臋 u chorych ze 藕le kontrolowan膮 lub nieleczon膮 cukrzyc膮.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?

Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...