Strony

niedziela, 10 kwietnia 2022

Dbajmy o oczy

Dieta dla oczu    膯wiczenia dla oczu    Okulary i soczewki   

oczy
Najlepszym i darmowym lekiem na zm臋czone oczy jest sen. W ci膮gu dnia nie zawsze mo偶emy pozwoli膰 sobie na drzemk臋, ale par臋 minut mo偶emy da膰 odpocz膮膰 oczom.
Jak sprawdzi膰 czy oczy s膮 zm臋czone?
Siadamy i zas艂aniamy oczy d艂o艅mi nie dotykaj膮c ich. Oczy wypocz臋te zobacz膮 czer艅, a zm臋czone przesuwaj膮ce si臋 plamy.
Nale偶y unika膰 nag艂ej zmiany mocy 艣wiat艂a, oczy musz膮 si臋 stopniowo przyzwyczaja膰 do zmian. Z ekranu telewizora i monitora korzystajmy razem z o艣wietleniem pomieszczenia.
艢wiat艂o przy biurku nie powinno 艣wieci膰 w oczy. Najlepiej gdy gdy pada z g贸ry i troch臋 z boku. Dla pisz膮cych lew膮 r臋k膮 艣wiat艂o umieszczamy z prawej strony, a dla prawor臋cznych z lewej strony.
Ka偶dy mo偶e zaobserwowa膰 u siebie zmiany ostro艣ci widzenia w ci膮gu jednego dnia. Zmiany te s膮 zale偶ne od pory roku, stanu naszego zdrowia (przem臋czenie, stres, niewyspanie si臋).
Systematyczna terapia wzroku polegaj膮ca na unikaniu z艂ych nawyk贸w i kszta艂towaniu w艂a艣ciwych zachowa艅 korzystnie wp艂ynie na nasz wzrok. Szybkie przywr贸cenie ostro艣ci widzenia - zamykamy oczy i izolujemy umys艂 od bod藕c贸w 艣wietlnych przez 5 minut. Nast臋pnie przez minuty mrugamy i przez nast臋pn膮 minut臋 lekko zamykamy oczy. Niekt贸rym to pomaga.

Dieta dla oczu

Witamina A i beta-karoten

- witamina A potrzebna siatk贸wce oka m.in do rozr贸偶niania kolor贸w oraz jasno艣ci od ciemno艣ci. Beta-karoten chroni plamk臋 偶贸艂t膮 przed zwrodnieniem.
Wit. A wyst臋puje w produktach pochodzenia zwierz臋cego (w膮tr贸bka, jajka itp.) oraz woleju ryb. Beta-karoten wyst臋puje w warzywach ciemnozielonych, 偶贸艂tych (marchew, jarmu偶, szpinak) oraz w owocach (morele).

Witamina C i E

- op贸藕niaj膮 proces pogarszania si臋 wzroku z wiekiem. Witamina C wyst臋puje w owocach (aronia, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, kiwi) oraz warzywach (papryka 偶贸艂ta i czerwona, surowe broku艂y). Witamina E - w olejach, mi臋sie indyka, siemieniu lnianym, soi.
Cynk i selen - zmniejszaj膮 ryzyko zwyrodnienia plamki 偶贸艂tej. Cynk wyst臋puje w 偶贸艂tych serach, twarogu, w rybach (makrela , szczupak, tu艅czyk), ciel臋cinie, chudej wo艂owinie, migda艂ach, orzeczach. Selen wyst臋puje w produktach pe艂noziarnistych, rybach (makrela, fl膮dra, w臋gorz), owocach morza, chudej wieprzowinie, soi.
Luteina , zeaksantyna, antocyjany - utrzymuje oczy w dobrym stanie, poprawia ostro艣膰. Wyst臋puj膮 w kapu艣cie w艂oskiej, szpinaku, broku艂ach, zielonym groszku, papryce, dyni, kiwi, kukurydzy, winogronach, pomara艅czach, owocach bor贸wki czernicy.

Samodzielne 膰wiczenia oczu
1. We藕 do r臋ki o艂贸wek, wyprostuj r臋k臋 na wysoko艣膰 twarzy. Skup wzrok na nim i przysuwaj go powoli do nosa, a nastepnie go oddalaj. Seria 10 razy.
2. Wyobra藕 sobie 贸semk臋 na 艣cianie i 艣led藕 jej kszta艂t wzrokiem nie ruszaj膮c g艂ow膮.
3. Wybierz sobie obiekt oddalony o ok. 30-40 cm, patrz na niego chwil臋 i przenie艣 wzrok na dalszy obiekt np. za oknem.
4. Nie ruszaj膮c g艂ow膮 popatrz mocno w g贸r臋, potem w d贸艂, w prawo i w lewo (10 razy).
5. Zataczaj ga艂kami ocznymi kr臋gi - kilka razy w prawo, a potem w lewo.
6. Zamknij oczy mocno zaciskaj膮 powieki, a nast臋pnie otw贸rz i pomrugaj szybko (ok. 3 razy).
Wybrane 膰wiczenia r贸b w czasie przerw w pracy przy monitorze, czytaniu, ogladaniu tv, jazdy samochodem. Pe艂ny zestaw 膰wicze艅 zr贸b przed snem.

Okulary i soczewki
Unika膰 dobierania okular贸w i soczewk samemu w sklepach, marketach oraz unika膰 kupowania od ulicznych sprzedawc贸w. Oprawki i szk艂a powinny byc dobrane do konkretnej osoby. Wyb贸r jest przeogromny.
Soczewki dzielimy na:
- mineralne, kt贸re s膮 mnie wytrzyma艂e i ci臋偶sze, ale nie wymagaj膮 a偶 tak wielkiej dba艂o艣ci podczas czyszczenia,
- organiczne (plastikowe), bardziej wymagaj膮ce podczas czyszczenia, l偶ejsze.
Poza tym okulary i soczewki dzielimy ze wzgl臋du na budow臋 i zastosowanie:
Jednoogniskowe - do korygowania wady wzroku przy jednym rodzaju aktywno艣ci, np. do czytania, do pracy przy monitorze.
Dwuogniskowe - mo偶na powiedzie膰, 偶e s膮 uniwersalne (do patrzenia w dal i z bliska). Zbudowane s膮 tak, 偶e g贸rna cz臋艣膰 jest do patrzenia w dal, a dolna do bli偶y. Zalet膮 jest, 偶e nie ma potrzeby noszenia dw贸ch par okular贸w czy zmieniania soczewek.
Progresywne (wieloogniskowe) - najbardziej uniwersalne. Zmiana ogniskowej jest p艂ynna i s膮 lepszym rozwi膮zaniem ni偶 dwuogniskowe, poniewa偶 zapewniaj膮 lepszy komfort widzenia przy wszystkich odleg艂o艣ciach, nawet tych po艣rednich. Pozwalaj膮 na zdolno艣膰 naturalnego widzenia. Wyposa偶one s膮 dodatkowo w r贸偶nego rodzaju pow艂oki, np. antyrefleksy (eliminuj膮 obicia, odblaski).

wtorek, 5 kwietnia 2022

Wzrok

Co przyspiesza starzenie si臋 wzroku?    Niepokoj膮ce objawy    Przyczyny os艂abiania si臋 wzroku    Wady wrodzone wzroku   

oko, budowa oka
Wzrok w pigu艂ce
Zdrowe oczy pokazuj膮 nam otoczenie w stanie rzeczywistym. Ok. 80% informacji trafia do m贸zgu za po艣rednictwem wzroku.
Ka偶de oko odbiera troch臋 inne obrazy, kt贸re o艣rodek wzroku w m贸zgu scala w jeden. Dzieki temu nasze widzenie do 50 m jest przestrzenne (tr贸jwymiarowe), powy偶ej tej odleg艂o艣ci obrazy spotrzegamy ju偶 jako p艂askie.
Budowa oka
Narz膮d wzroku sk艂ada si臋 z ga艂ki oczne, poruszaj膮cych je mi臋艣ni, powiek, aparatu 艂zowego i sieci nerw贸w. Ga艂a oczna ma kszta艂u podobny do kuli o 艣rednicy ok. 23 mm.
Umiejscowiona jest w twardym oczodole z mi臋kk膮 wy艣ci贸艂k膮 t艂uszczow膮. 艢cian臋 ga艂ki ocznej tworz膮 trzy b艂ony: zewn臋trzna (rog贸wka, tward贸wka), 艣rodkowa (t臋cz贸wka, naczyni贸wka, cia艂o rz臋skowe) i wewn臋trzna - siatk贸wka.
W tylnej cz臋艣ci ga艂ki znajduje si臋 tarcza nerwu wzrokowego, kt贸ry po艂膮czony jest z m贸zgiem. W samym 艣rodku jest 藕renica, kt贸rej 艣rednica zmienia sie pod wp艂ywem r贸偶nych bod藕c贸w, np. 艣wiat艂a. Gdy 艣wiat艂a jest za du偶o, t臋cz贸wka zaciska si臋, zmniejszaj膮c 藕renic臋, co chroni nerw wzrokowy przed uszkodzeniem.
Tu偶 za t臋cz贸wk膮 znajduje si臋 dwuwypuk艂a i silnie za艂amuj膮ca 艣wiat艂o soczewka. Przyczepiona jest cienkimi wi膮zade艂kami do mi臋艣nia rz臋skowego. Jego skurcze umo偶liwiaj膮 zmian臋 kszta艂tu soczewki na bardziej wypuk艂膮 lub p艂ask膮 (akomodacja).
Pomi臋dzy soczewk膮 a siatk贸wk膮 jest cia艂o szkliste, kt贸re zajmuje ponad 2/3 obj臋to艣ci ga艂ki ocznej i sk艂ada si臋 prawie tylko z wody. Cia艂o szkliste ma zadanie amortyzacji wstrz膮s贸w, utrzymywanie kszta艂tu oka, za艂amywanie promieni s艂onecznych itp.
Powstawanie obrazu
Wpadaj膮ce do oczu promienie s艂oneczne przechodz膮 przez przezroczyst膮 wypuk艂膮 rog贸wk臋, 藕renic臋, soczewk臋, cia艂o szkliste i za艂amane docieraj膮 do siatk贸wki.
W siatk贸wce najwa偶niejsza jest plamka 偶贸艂ta, kt贸ra odpowiada za ostro艣膰 widzenia. Z powierzchni siatk贸wki 艣wiat艂oczu艂e kom贸rki (czopki i pr臋ciki) przekazuj膮 sygna艂y wzrokowe przy pomocy nerwu wzrokowego do m贸zgu.
Rog贸wka, ciecz wodnista, soczewka i cia艂o szkliste tworz膮 uk艂ad optyczny skupiaj膮cy promienie s艂oneczne w taki spos贸b, aby na siatk贸wce pojawi艂 sie ostry obraz przedmiotu. Bardzo wa偶n膮 rol臋 spe艂nia tu zdolno艣膰 akomodacji soczewki, bo pozwala ogniskowa膰 na siatk贸wce obiekty znajduj膮ce si臋 w r贸偶nych odleg艂o艣ciach od oczu (soczewka robi si臋 bardziej p艂aska im dalej znajduje si臋 ogl膮dany obiekt). Ostro艣膰 widzenia mo偶liwa jest, gdy ognisko obrazu pokrywa si臋 z siatk贸wk膮.
Wady wrodzone, uszkodzenia wzroku zabieraj膮 nam pi臋kno widoku 艣wiata. Wady wzroku dziel膮 na sferyczne i cylindryczne. W sferycznych rog贸wka jest kulista, a w cylindrycznych owalna. R贸wnie偶 z wiekiem nast臋puje starzenie si臋 wzroku powoduj膮ce widzenie mniej wyraziste.
Po 40-roku 偶ycia u wi臋kszo艣ci ludzi zaczynaj膮 si臋 problemy z ostrym widzeniem z bliska lub bardziej oddalonych obiekt贸w. Dlatego bardzo wa偶na konsultacja u okulisty, choroby oczu p贸藕no wykryte mog膮 spowodowa膰 utrate wzroku.
Do g贸ry馃敽
Przyczyny os艂abiania si臋 wzroku?
W strukturze oka (rog贸wce, t臋cz贸wce, ciele rz臋skowym) dochodzi do zmian. Rog贸wka z wiekiem traci przezroczysto艣膰 i 艣wiat艂o w niej jest coraz bardziej rozpraszane. Powoduje to rozmywanie obraz贸w i widzimy mniej szczeg贸艂贸w (brak ostro艣ci).
Zmienia si臋 te偶 pole widzenia, bo rog贸wka ulega sp艂aszczeniu. Zmniejsza si臋 wielko艣膰 藕renicy i mniej 艣wiat艂a wpada do oka, powoduj膮c u os贸b starszych coraz mocniejszych 偶ar贸wek do czytania.
T臋cz贸wka traci na elastyczno艣ci, a to z kolei wp艂ywa na wolniejsze przystosowanie si臋 oczu do zmian nat臋偶enia o艣wietlenia. Najwi臋kszy wp艂yw na pogorszenie wzroku ma powi臋kszenie si臋 soczewki i os艂abienie mi臋艣ni, kt贸re ni膮 poruszaj膮 (cia艂o rz臋skowe). Z wiekiem soczewka obrasta w kolejne nowe warstwy, a stare nie s膮 usuwane. W wieku ok. 70 lat 偶ycia soczewka jest trzykrotnie wi臋ksza ni偶 w wieku 20-tu lat.
Stajemy si臋 dalekowidzami, a p贸藕niej kr贸tkowidzami. Maleje ilo艣膰 wytwarzanych 艂ez powoduj膮c sucho艣膰 rog贸wki objawiaj膮c si臋 podra偶nieniem tzw. piasek w oczach. W starszym wieku oko zaczyna przek艂amywa膰 kolory, poniewa偶 soczewka nabiera 偶贸艂tawej barwy. Odcienie niebieskie widzimy ciemniejsze, a 偶贸艂te mniej wyraziste (jaskrawe). R贸wnie偶 fiolet jest mniej widziany. W tym przypadku samemu mo偶na ten proces z艂agodzi膰 lub go op贸藕ni膰.
Do g贸ry馃敽
Niepokoj膮ce objawy
Je偶eli zauwa偶ymy ni偶ej niepokoj膮ce objawy nale偶y odwiedzi膰 okulist臋. Specjalista dok艂adnie zbada nasz wzrok, wystawi recept臋 na odpowiednie szk艂a czy soczewki. Napewno doradzi, 偶eby do czytania u偶ywa膰 odpowiedniego o艣wietlenia (barwa, moc).
Zmiana koloru t臋cz贸wki oka, ciemna plama w polu widzenia, niewyra藕ne widzenie lub zamglenie, podw贸jne widzenie, 艣wiat艂owstr臋t (nadmierna wra偶liwo艣膰 na 艣wiat艂o), trudno艣ci ze skupieniem wzroku na odleg艂ych przedmiotach, pieczenie, sw臋dzenie, zaczerwienienie, suche oko, nadmierne 艂zawienie, problemy przy zamykaniu powiek.

Mroczki i plamy - mog膮 pojawia膰 si臋 u os贸b powy偶ej 40 lat i s膮 naturalnym objawem. Nie s膮 gro藕ne, ale mog膮 utrudnia膰 widzenie. Je偶eli jednak widzimy deszcz iskierek na czarnym tle, to nale偶y uda膰 si臋 do specjalisty. Je偶eli patrz膮c na wprost widzimy ciemn膮 plamk臋 przypominaj膮c膮 kleks r贸wnie偶 nale偶y uda膰 si臋 do okulisty. By膰 mo偶e przyczyn膮 b臋dzie krawienie do oka, kt贸re okulista zatamuje i ustali przyczyn臋.
Opadaj膮ca powieka - oczy s膮 rzadko idealnie symetryczne. Najbardziej to wida膰 przy opadaj膮cej powiece i podwijaniu si臋 jej oraz przy obrz臋ku. Przyczyny s膮 r贸偶ne: nieprawid艂owo艣ci neurologiczne, mi臋艣niowe oraz alergie. Czasem wada ta jest wrodzona i mo偶e wymaga膰 korekty chirurgicznej.
Podw贸jne widzenie - dotyczy jedngo lub obu oczu (mo偶e to by膰 pocz膮tek za膰my). Przyczyn膮 mog膮 by膰 mi臋艣nie poruszaj膮ce ga艂kami. Choroby i wiek mog膮 powodowa膰 ich os艂abienie. Najcz臋艣ciej jednak przyczyn膮 jest uraz, choroby naczyniowe w obr臋bie m贸zgu, zmiany nowotworowe w m贸zgu, cukrzyca, nadczynno艣膰 tarczycy. U ludzi m艂odych podw贸jne i niewyra藕ne widzenie mo偶e sygnalizoa膰 pocz膮tki stwardnienia rozsianego.
Przekrwienie - du偶a krwista plama na jednym z oczu spowodowana jest przewa偶nie krucho艣ci膮 naczy艅, przem臋czeniem, prac膮 przy z艂ym o艣wietleniu lub te偶 bez wyra藕nego powodu. Mija samoistnie. Kiedy ga艂k臋 pokrywa sie膰 czerwonych naczynek i pojawia si臋 b贸l oznacza to zapalenie wirusowe lub bakteryjne, obecno艣膰 cia艂a obcego, jaskr臋 - ten przypadek wymaga pomocy okulisty.
Skurcze powiek - tiki wyst臋puj膮 w postaci drga艅 w艂贸kien mi臋艣niowych, przewa偶nie powieki dolnej. S膮 to niegro藕ne zaburzenia, niezwi膮zane z 偶adn膮 chorob膮. Jednak silny skurcz mo偶e by膰 spowodowany zapaleniem spoj贸wki, rog贸wki, tward贸wki, t臋cz贸wki. Objawem zapalenia jest 艣wiat艂owstr臋t i 艂zawienie. Po wyleczeniu choroby skurcz powiek ust臋puje.
艢wietliste kr臋gi - je偶eli widzimy obiekty otoczone aureol膮, mo偶e to oznacza膰 sygnalizacj臋 rozwoju utajonej jaskry. I w tym przypadku nale偶y uda膰 si臋 do specjalisty. By膰 mo偶e te objawy zwi膮zane s膮 tylko z za偶ywaniem lek贸w (przeciwdepresyjne, uspokajaj膮ce, nasercowe, stosowane przy chorobie Parkinsona).
Utrata obwodowego widzenia - widzimy tylko na wprost (mog膮 to by膰 symptomy jaskry).
Do g贸ry馃敽
Co przyspiesza starzenie wzroku?
1. Wielogodzinna praca przy monitorze oraz brak przerw.
2. Brak wizyt kontrolnych u okulisty, co wi膮偶e si臋 noszeniem tych samych mocy szkie艂 i soczewek przez lata.
3. Czytanie przy z艂ym o艣wietleniu (z艂a barwa 艣wiat艂a, z艂a moc, kt贸ra mo偶e by膰 za mocna lub za s艂aba).
4. Z艂y k膮t padania 艣wiat艂a (艣wiat艂o odbija si臋)lub nie w艂a艣ciwe ustawienie podczas czytania np. za plecami rzuca cie艅 na tekst.
5. Przebywanie przez d艂ugi okres w pomieszczeniach klimatyzowanych.
6. D艂ugotrwa艂e przebywanie na pe艂nym s艂o艅cu oraz 藕le dobrane okulary przeciws艂oneczne.
7. Przebywanie w pomieszczeniach zadymionych.

艣roda, 30 marca 2022

Trzustka

trzustka i jej choroby
Choroba trzustki tak jak cukrzyca d艂ugo pozostaje w ukryciu, a pierwsze objawy s膮 niejednoznaczne i moga wskazywa膰 na inne choroby.
Ostre zapalenie trzustki nale偶y do grupy ostrych chor贸b jamy brzusznej. Przyczynami wyst膮pienia nag艂ego, ostrego zapalenia trzustki mog膮 by膰 b艂臋dy dietetyczne oraz picie du偶o alkoholu.
Przebieg choroby
Ostre zapalenie trzustki mo偶na podzieli膰 na zapalenie o postaci 艂agodnej i ci臋偶kiej. W przypadku postaci 艂agodnej objawy mog膮 ust膮pi膰 samoistnie po paru dniach. Wystarczy wtedy zastosowa膰 kilkudniow膮 g艂od贸wk臋. Przebieg ci臋偶ki choroby wi膮偶e si臋 powik艂aniami i jest gro藕ny dla 偶ycia. Po wyleczeniu wymagane jest stosowanie odpowiedniej, lekkostrawnej diety.
W艣r贸d dodatkowych powik艂a艅 ostrego zapalenia trzustki wymienia si臋:
krwawienia wewn膮trz jamy brzusznej, niewydolno艣膰 nerek, niewydolno艣膰 wielonarz膮dowa, przetoki, problemy z jelitem grubym, ropienie, torbiele rzekome, zaburzenia oddychania, zaburzenia krzepliwo艣ci krwi, zaka偶enie.
Ci臋偶ka posta膰 ostrego zapalenie trzustki
Leczenie ostrego zapalenia trzustki jest trudne i mo偶e spowodowa膰 zgon we wczesnej fazie choroby. Wymagana jest natychmiastowa hospitalizacja w oddziale chirurgicznym, gdzie prowadzi si臋 leczenie farmakologiczne oraz ci膮g艂膮 obserwacj臋 stanu zdrowia. Wykonywane s膮 badania krwi i moczu, kt贸re pozwol膮 stwierdzi膰 ze 100% pewno艣ci膮 rodzaj zaburzenia i zdiagnozowa膰 problemy z trzustk膮. Choremu podaje si臋 nast臋pnie kropl贸wki, leki i odpowiednie enzymy. Wprowadza si臋 r贸wnie偶 g艂od贸wk臋. Leczenie 艂agodnej postaci przynosi dobre wyniki, a choroba nie pozostawia trwa艂ych uszkodze艅 trzustki. W przypadku postaci ci臋偶kiej, u niekt贸rych chorych ju偶 po wyleczeniu, wymagane jest prowadzenie d艂ugotrwa艂ej terapii insulinowej i przyjmowanie substytut贸w enzym贸w trzustkowych.
Dieta po zapaleniu trzustki
Dziennie 5 posi艂k贸w: ma艂a obj臋to艣膰 posi艂k贸w, posi艂ki lekkostrawne, posi艂ki gotowane, nie wolno ich sma偶y膰 i dusi膰 na t艂uszczu, posi艂ki mo偶na piec w folii, ograniczenie soli w potrawach, ograniczenie smarowania pieczywa mas艂em, ograniczenie s艂odyczy, unikanie potraw t艂ustych, wyeliminowanie z diety alkoholu, wyeliminowanie z diety warzyw kapustnych i str膮czkowych oraz wzdymaj膮cych, zabronione u偶ywanie ostrych przypraw, zmniejszenie ilo艣ci spo偶ywanego b艂onnika pokarmowego.
Produkty dozwolone:
bia艂y twaro偶ek, drobne kasze, chude w臋dliny, chude mi臋so, d偶emy, mleko odt艂uszczone, kluski ziemniaczane, ziemniaki, oliwa z oliwek, ry偶, ryby, pszenne pieczywo, s艂aba herbata, sa艂atki (bez ostrych sos贸w, majonezu), soki owocowe i warzywne, warzywa i owoce (r贸wnie偶 gotowane), zupy mleczne, zupy na wywarze warzywnym.
Przyprawy: wanilia, bazylia, koperek, cynamon.

poniedzia艂ek, 21 marca 2022

Refluks

refluks
Refluks 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowy jest nieprzyjemn膮 chorob膮, kt贸ra powoduje cz臋ste powracanie zawarto艣ci 偶o艂膮dka do prze艂yku. Nie jest schorzeniem niebezpiecznym, ale w przypadku cz臋stych nawrot贸w nale偶y zg艂osi膰 si臋 do lekarza. Refluks mo偶e przyczyni膰 si臋 do zachorowania na raka gruczo艂owego prze艂yku, raka z艂膮cza 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego oraz raka p艂askonab艂onkowego prze艂yku. Refluks mo偶e pojawi膰 si臋 w ka偶dym wieku, cz臋艣ciej zapadaj膮 na ni膮 kobiety w ci膮偶y oraz osoby po czterdziestym roku 偶ycia.
1.Przyczyny powstawania refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego na kt贸re sami mamy wp艂yw:
oty艂o艣膰, ci膮偶a, cz臋ste palenie papieros贸w i spo偶ywanie alkoholu, cz臋ste spo偶ywanie s艂odkich, t艂ustych i ostrych potraw. Spo偶ywanie owoc贸w cytrusowych w nadmiernych ilo艣ciach.
2. Przyczyny zwi膮zane z innymi chorobami:
cukrzyca, zaburzenia hormonalne, przepuklina rozworu prze艂ykowego, urazy klatki piersiowej, przewlek艂y kaszel, przewlek艂e zapalenie krtani, zapalenie zatok, gard艂a oraz ucha 艣rodkowego, wyst臋powanie chrypki.
3. Przyczyny zwi膮zane z przyjmowaniem lek贸w:
leki stosowane w chorobie niedokrwiennej serca, leki na nadci艣nienie t臋tnicze, leki stosowane w przypadku chor贸b p艂uc, 艣rodki antykoncepcyjne.
4. Przyczyny anatomiczne
Niesprawno艣膰 zwieracza dolnego prze艂yku. Zwieracz nieprawid艂owo dzia艂aj膮cy umo偶liwia cofanie si臋 kwa艣nej tre艣ci 偶o艂膮dkowej a偶 do prze艂yku. Wada w budowie prze艂yku, przepuklina rozworu prze艂ykowego przepony, kurczenie si臋 zwieracza prze艂yku w nieodpowiednich momentach, powolne opr贸偶nianie si臋 偶o艂膮dka.
Objawy refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego
Podstawowym objawem choroby jest cofanie si臋 tre艣ci 偶o艂膮dka do prze艂yku, kt贸ra ma dzia艂anie 偶r膮ce oraz kwa艣ny posmak.
Inne objawy: B贸l podczas prze艂ykania, nieprzyjemne pieczenie prze艂yku, problemy z prze艂ykaniem pokarmu, pojawianie si臋 zgagi. Mo偶e pojawi膰 si臋 b贸l w klatce piersiowej oraz za mostkiem. Zgaga najcz臋艣ciej pojawia si臋 w pozycji le偶膮cej lub po powstaniu z tej pozycji.
Dieta na refluks
W chorobie refluksowej wa偶ne jest zachowanie odpowiedniej diety. Nadwaga zaostrza objawy choroby i mo偶e je powodowa膰. Nale偶y wi臋c je艣膰 cz臋艣ciej mniejsze porcje pokarmu. Wskazana jest aktywno艣膰 fizyczna. Nale偶y unika膰 t艂ustego jedzenia oraz potraw sma偶onych na g艂臋bokim t艂uszczu. Zrezygnujmy ze s艂odyczy i ostrych potraw. Nie korzystamy z u偶ywek (papieros贸w, alkoholu, itp.). Unikajmy czekolady, s艂odkich napoj贸w gazowanych, ostrych papryczek, papryki czerwonej, ostrych i silnych przypraw.
Nale偶y je艣膰 wolno i dok艂adnie rozgryza膰 pokarm. Po posi艂ku zaleca si臋 nieprzyjmowanie pozycji le偶膮cej.
Z diety nale偶y wyeliminowa膰:
Cebul臋, karczochy, mocn膮 herbat臋, kaw臋, napoje gazowane, ostre przyprawy (pieprz, curry, musztard臋, chilli), owoce cytrusowe, pomidory, przetwory pomidorowe. Soki z owoc贸w cytrusowych, szparagi, warzywa cebulowe. Leczenie refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego
Leczenie refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego polega na odpowiedniej farmakologii oraz na zmianie trybu 偶ycia i diety. Leki stosowane w chorobie to:
Leki 艂agodz膮ce objawy refluksu, leki zmniejszaj膮ce wydzielanie kwasu 偶o艂膮dkowego, leki zwi臋kszaj膮ce napi臋cie dolnego zwieracza prze艂yku.
Gastroskopia g贸rnego odcinka przewodu pokarmowego
Je偶eli leczenie farmakologicznie nie przyniesie spodziewanego efektu wykonuje si臋 badanie endoskopowe g贸rnego odcinka przewodu pokarmowego. Badanie trwa w trakcie znieczulenia miejscowego oko艂o 20-30 minut. Mo偶liwe jest leczenie chirurgiczne metod膮 laparoskopow膮.
Domowe sposoby na refluks: Picie naparu z kwiatu lipy, picie cieplej wody z miodem, picie wody z octem jab艂kowym, picie siemienia lnianego. Spanie w pozycji p贸艂le偶膮cej.

niedziela, 13 marca 2022

Wysoki indeks glikemiczny

Wysoki indeks glikemiczny powy偶ej 70
 IG >70  
 biszkopty z cukrem, bu艂ki, chipsy, cukier  70
  fasolka szaparagowa  71
 dynia gotowana, p艂atki 艣niadaniowe z dodatkami, kabaczek  75
 p膮czki  76
 herbatniki z cukrem  78
 b贸b gotowany, cukierki 偶elki  80
 mi贸d, p艂atki kukurydziane, ziemniaki pieczone bez t艂uszczu, marchew gotowana, gotowany seler, m膮ka bia艂a  85
 chleb bezglutenowy, ziemniaki puree, chipsy ziemniaczane, m膮ka ziemniaczana, bagietka  90
 frytki, ziemniaki pieczone na t艂uszczu  95
 glukoza, skrobia modyfikowana  100
 daktyle suszone  105
  piwo  110

czwartek, 10 marca 2022

Indeks glikemiczny 艣redni

艢redni IG od 51- 70
 IG 51-70  
 chleb orkiszowy, groszek zielony 艣wie偶y  51
 brzoskwinie z puszki, kiwi, mango 52
 kukurydza  53
 kasza gryczana gotowana, biszkopt  54
 chleb 偶ytni na zakwasie, makarony al dente, kukurydza z puszki, popcorn, otr臋by owsiane, banany, musztarda z cukrem  55
 herbatniki ma艣lane, ziemniaki m艂ode gotowane, morele suszone, ciasteczka owsiane, p艂atki owsiane  57
 chleb 偶ytni pe艂noziarnisty, chleb 偶ytni razowy, owsianka  58
 ciasto francuskie, czere艣nie, papaja, morele  59
 t艂uste mleko, ry偶 br膮zowy gotowany  60
 groszek zielony z puszki, lody  61
 chrupki kukurydziane  63
 ry偶 bia艂y gotowany, wafle ry偶owe  64
 buraczki gotowane, chleb 偶ytni, kuskus, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki gotowane na parze, melon, rodzynki suszone  65
 baton Mars, ananas, fanta  68
 kasza manna, kasza jaglana ugotowana, kasza j臋czmienna per艂owa  69
 coca-cola, cukier bia艂y, napoje s艂odzone, kopytka, ziemniaki stare gotowane, chleb pszenny  70
   

艣roda, 9 marca 2022

Indeks glikemiczny niski - tabela

Wydane w 2021 zaktualizowane tabele IG podaj膮 obni偶ony indeks dla arbuza z 75 do 50. Dlatego podane poni偶ej dane nale偶y przyjmowa膰 jako oko艂o lub w przybli偶eniu. Tym bardziej, 偶e r贸偶ne dane oraz tabele r贸偶ni膮 si臋 nieznaczne i dotyczy to zar贸wno IG produkt贸w spo偶ywczych, jak i warto艣ci samych przedzia艂贸w indeks贸w glikemicznych.
Np. niekt贸re 藕r贸d艂a podaj膮, 偶e niski indeks jest do 40, a inne 50 lub 55. Wobec tych rozbie偶no艣ci w tabeli poni偶ej przyj膮艂em warto艣膰 "艣redni膮" do 50 dla niskiego indeksu glikemicznego produkt贸w 偶ywno艣ciowych.
Wa偶ne jest, 偶eby w przybli偶eniu orientowa膰 si臋 o warto艣ciach IG i nie nale偶y si臋 przejmowa膰, 偶e jedne 藕r贸d艂a np. dla jab艂ka podaj膮 indeks 30, a inne 35 (dlatego poda艂em 艣redni膮 33). Jest to nie du偶a r贸偶nica.
Niski IG do 50 IG do 50
jajka, herbata, kawa, majonez, morza, owoce, ryby, sery 偶贸艂te i ple艣niowe, 艣mietana kwa艣na  0
t艂uszcz ro艣linny i zwierz臋cy, wino wytrawne (bia艂e i czerwone), wo艂owina  0
ocet, przyprawy suszone (bazylia, oregano itp.), skorupiaki  5
awokado, pomidor, sa艂ata, warzywa zielone  10
agrest z艂oty, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, czarna porzeczka, grzyby, imbir  15
kalafior, kapusta, kapusta kiszona, kie艂ki, koper, korniszony bez cukru  15
jogurt naturalny bez cukru, fasolka pn膮ca, fasolka szparagowa  15
migda艂y, og贸rek, oliwki, orzechy (w艂oskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe)  15
orzeszki ziemne (fistaszki), papryczki chili, papryka  15
pesto, por, rzodkiew, seler naciowy, soja, szczaw, szparagi, tofu, szpinak  15
bak艂a偶an, gorzka czekolada >80%, kakao bez cukru, karczochy, orzeszki ziemne  20
czekolada czarna 70%, grejpfrut, 艣liwki, groch i soczewica zielona gotowane 22
czere艣nie  23
agrest niebieski, kasza per艂owa, kie艂ki fasoli, maliny, truskawki, wi艣nie, czerwona porzeczka  25
czerwona i zielona soczewica, mas艂o z orzech贸w laskowych, m膮ka sojowa, pestki dyni  26
jogurt naturalny odt艂uszczony  27
brukiew i rzepa (surowe), buraki czerwone surowe, ciecierzyca gotowana, czerwona soczewica  30
grejpfrut, gruszki, morele 艣wie偶e, mleko chude, marmolada bez cukru  30
czosnek, marchew surowa, pomelo, pomidory, twar贸g odt艂uszczony  30
jab艂ko, fasola bia艂a gotowana  33
bia艂a i czarna fasola, brzoskwinie, dziki ry偶, groszek zielony, jogurt naturalny, pomara艅cza  35
jogurt owocowy, m膮ka z ciecierzycy, nasiona (siemie lniane, sezam, mak), pomidory suszone  35
musztardy z ma艂膮 ilo艣ci膮 cukru, np Dijon, nektarynki, pigwa, seler surowy (korze艅),  35
sok pomidorowy, dorsz gotowany, 艣liwki  38
sok jab艂kowy, pomara艅czowy, chleb i makaron razowy, kasza gryczana, makaron al dente, otr臋by, p艂atki owsiane surowe  40
morele, fasola z puszki, figi suszone, 艣liwki suszone, sok z marchwi,  40
owsianka na wodzie  42
budy艅, sok z marchwi  43
musli, soczewica z puszki  44
spaghetti al dente, zielony groszek z puszki, ry偶 br膮zowy, 偶urawina  45
biszkopt, winogrona  46
ry偶 br膮zowy (inne 藕r贸d艂o - 45), czekolada mleczna, kiwi, ry偶 basmati, sok jab艂kowy bez cukru, surimi (paluszki krabowe)  50
 

Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?

Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...