Strony

wtorek, 8 marca 2022

Indeks glikemiczny (IG)

indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny u艣redniony jest to % wzrost st臋偶enia glukozy we krwi po spo偶yciu porcji produktu zawieraj膮cej 50 g przyswajalnych w臋glowodan贸w (w臋glowodany og贸艂em - minus b艂onnik). Jako podstaw臋 wyliczenia przyj臋to glukoz臋, kt贸rej warto艣膰 IG wynosi 100 (przyj臋to, 偶e po spo偶yciu 50 g glukozy poziom cukru we krwi wzro艣nie o 100%).

Jest to wska藕nik pokazuj膮cy jak szybko po zjedzeniu pokarmu wzrasta poziom glukozy we krwi. Bardzo wa偶na jest ilo艣膰 w臋glowodan贸w przyswajalnych pomniejszona o b艂onnik. Nie b贸jmy si臋 wysokiego wska藕nika IG, np. 100 g arbuza ma ok. 7g w臋glowodan贸w. Arbus ma IG 72, to wg wylicze艅 trzeba by zje艣膰 ponad 600g arbuza, 偶eby osi膮gn膮膰 tak wysoki indeks glikemiczny. Dla porcji 100g arbuza indeks glikemiczny wynosi ok. 12.
Jeszcze raz o warto艣ci IG, kt贸ra daje nam informacj臋 jak bardzo wzro艣nie nam poziom cukru we krwi po dw贸ch godzinach od posi艂ku. Gdy zjemy co艣 o wysokiej warto艣ci IG, cukier ostro idzie w g贸r臋, a organizm broni膮c si臋 produkuje wi臋ksz膮 ilo艣膰 insuliny.
Zwi臋kszona ilo艣膰 insuliny powoduje bardzo szybki spadek poziomu cukru. Maj膮c niski poziom cukru znowu jeste艣my g艂odni. I tu zamyka si臋 b艂臋dne ko艂o. Wtedy najwi臋kszym b艂臋dem jest spo偶ywanie s艂odyczy, lepiej jest zje艣膰 co艣 co wolno uwalnia cukier. Przy wolnym wzro艣cie glukozy ilo艣膰 wydzielanej insuliny jest niewielka. Mniejsza ilo艣膰 insuliny zapewnia nam mniejszy g艂贸d oraz wi臋ksze spalanie t艂uszczu. Ka偶da 偶ywno艣膰 posiada warto艣ci od偶ywcze i kaloryczne.
Stosuj膮c diet臋 niskokaloryczn膮 mo偶e okaza膰 si臋, 偶e wcale nie ubywa nam kilogram贸w. Okazuje si臋, 偶e r贸wnie偶 indeks glikemiczny (IG) jedzenia ma du偶y wp艂yw na nasz膮 wag臋.
Dla chorych na cukrzyc臋 ten indeks jest bardzo wa偶ny, bowiem w zale偶no艣ci co zjemy, po godzinie mo偶emy mie膰 艣redni lub wysoki poziom cukru. Jedz膮c produkty zawieraj膮ce w臋glowodany (cukry) w przewodzie pokarmowym przetwarzane s膮 w cukier prosty, czyli w glukoz臋. Do krwi, a z niej do kom贸rek jako 藕r贸d艂o energii cukier prosty mo偶e trafi膰 tylko w postaci glukozy. Ilo艣膰 glukozy w organizmie musi by膰 ci膮gle na odpowiednim poziomie. Indeks glikemiczny dotyczy tylko w臋glowodan贸w (produkty zbo偶owe, warzywa, owoce, ro艣liny str膮czkowe, orzechy).
IG nie dotyczy bia艂ek i t艂uszcz贸w, bowiem w zasadzie nie wp艂ywaj膮 na poziom glukozy we krwi. Jak rozumie膰 warto艣膰 IG w produktach?
Te warto艣ci r贸偶nych produkt贸w zosta艂y ustalone podczas d艂ugich bada艅. Gdy po jedzeniu we krwi pojawia si臋 nowa dawka glukozy, trzustka wydziela insulin臋, kt贸ra "zabiera" w艂a艣nie glukoz臋 do kom贸rek, gdzie jest spalana. Je偶eli wytwarzanie insuliny jest zaburzone mamy wtedy do czynienia z cukrzyc膮.
IG a waga - podstawowa wiedza
Gdy zjemy 偶ywno艣膰 o IG powy偶ej 70, obecne w niej w臋glowodany s膮 szybko trawione i wch艂oni臋te, powoduj膮c gwa艂towny wzrost poziomu cukru (glukozy) we krwi. Trzustka reaguj膮c wydziela du偶e ilo艣ci insuliny, by jak najszybciej przetransportowa膰 glukoz臋 do kom贸rek. W wyniku tej reakcji nast臋puje gwa艂towne zmniejszenie glukozy we krwi (hipoglikemia), co objawia si臋 g艂odem. Na g艂贸d reagujemy ponownym jedzeniem 偶ywno艣ci o wysokim IG. Znowu nast臋puje szybki wzrost st臋偶enia cukru, i tak w ko艂o. Nadmiar cukru nasz organizm przetwarza na t艂uszcz, kt贸ry nie jest spalany, bowiem du偶a ilo艣膰 insuliny we krwi hamuje spalanie t艂uszczy. W efekcie zaburzonego procesu prawid艂owego st臋偶enia poziomu glukozy we krwi tyjemy.
IG niskie lepsze i zdrowsze, ale pami臋tajmy o 艂adunku glikemicznym (艁G), czyli ile czego zjemy!
Wz贸r na 艂adunek glikemiczny 艁G= (w臋glowodany przyswajalne w g x IG produktu) : 100 艁G dla banana = (21,8x55)/100=11,99 W臋glowodany przyswajalne, np. 100g banana ma og贸lnie 23,5g w臋glowodan贸w i 1,7g b艂onnika, to 23,5-1,7=21,8g w臋glowodan贸w przyswajalnych. Truskawi maj膮 w 100g 5,4g w臋glowodan贸w przyswajalnych. 艁膮czymy teraz banany i truskawki i mamy razem 200g. Razem mamy w臋glowodan贸w przyswajalnych w tym musie bananowo truskawkowym: 21,8+5,4=27,2g.
Obliczymy procentowy udzia艂 w musie: 馃崒 x=(21,8/27,2)*100=80,14%, 馃崜 x=(5,4/27,2)*100=19,86%
Teraz obliczymy IG dla ca艂ego musu. IG 馃崒 55 x 80,14%/100=44,07 馃崜 25 x 19,86%/100=4,96
Dodajemy IG banana i truskawek 44,07 + 4,96 =49,03 i jest to IG dla ca艂ego musu. Znaj膮c ilo艣膰 w臋glowodan贸w i b艂onnika produkt贸w mo偶emy sami wyliczy膰 IG ca艂ego posi艂ku.
Dodam tylko, 偶e niekt贸re warto艣ci podawane w tabelach minimalnie si臋 r贸偶ni膮. Je偶eli chcemy utrzyma膰 prawid艂ow膮 wag臋, to wybierajmy produkty o niskim IG, czyli do 50 - glukoza uwalnia i wch艂ania si臋 do krwi powoli. Powoduje to powolny i stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi w d艂u偶szym okresie czasu, co zapobiega gwa艂townym wyrzutom insuliny. Przez d艂u偶szy czas czujemy syto艣膰, co chroni nas przed podjadaniem.
Jednak nie ka偶d膮 偶ywno艣膰 z niskim IG mo偶emy je艣膰 dowoli, np. orzeszki arachidowe, czekolada itp. poniewa偶 zawieraj膮 du偶o t艂uszczu. R贸wnie偶 trzeba pami臋ta膰, 偶e niekt贸ra 偶ywno艣膰 podana obr贸bce termicznej zwi臋ksza swoj膮 warto艣膰 glikemiczn膮. Marchew, buraki gotowane maj膮 wysoki indeks glikemiczny, ale za to s膮 niskoenergetyczne i posiadaj膮 wysok膮 warto艣膰 od偶ywcz膮. Ziemniaki w postaci frytek oraz sma偶one r贸wnie偶 maj膮 wysoki IG. Nawet gotowane stare ziemniaki maj膮 wysoki IG i dlatego lepiej jest je艣膰 m艂ode gotowane w mundurkach. Jednak na ziemniaki gotowane jest spos贸b - nale偶y je wstawi膰 do lod贸wki na 24h (powstaje skrobia oporna), a p贸藕niej lekko podgrza膰. Im mocniej jest rozgotowane jedzenie, tym ma wy偶szy IG. Najlepiej jest wszystko gotowa膰 al dente.
Dla utrzymania prawid艂owej wagi najlepiej jest zrezygnowa膰 ca艂kowicie z produkt贸w o wysokim IG, ale nie zawsze. Trzeba wiedzie膰, 偶e 艂膮czenie porcji, np. dw贸ch produkt贸w o IG 70 i IG 30, daje nam 艣redni膮 IG 50. Pami臋tajmy te偶, 偶e produkty r贸偶ni膮 si臋 zawarto艣ci膮 w臋glowodan贸w i korzystanie tylko z IG prowadzi do nie艣cis艂o艣ci pod k膮tem zmian glikemii. Dok艂adniejsz膮 informacj臋 pod wzgl臋dem zmian poziomu glukozy i insuliny we krwi po spo偶yciu posi艂ku okre艣la 艂adunek glikemiczny (艁G).
Co ma wp艂yw na indeks glikemiczny?
a) rodzaj i wielko艣膰 cz膮stek skrobi (przy mniejszych cz膮stkach skrobi indeks jest wy偶szy),
b) dojrza艂o艣膰 warzyw i owoc贸w (bardziej dojrza艂e maj膮 wy偶szy indeks),
c) wyst臋powanie b艂onnika w pokarmie (rozpuszczalne frakcje b艂onnika obni偶aj膮 IG),
d) obr贸bka termiczna (bardziej rozgotowane produkty maj膮 wy偶szy IG).

poniedzia艂ek, 7 marca 2022

Jaka dieta dla cukrzyka?

dieta cukrzyka
Cukier (glukoza) to energia dla naszego organizmu, ale wi膮偶e to si臋 te偶 z problemami. Po spo偶yciu pokarmu ro艣nie we krwi poziom cukru i trzustka zaczyna produkowa膰 insulin臋. Insulina pomaga transportowa膰 cukier do kom贸rek, gdzie zostanie przetworzony na energi臋 i wtedy jego poziom we krwi spada. Z czasem lub nawet od dziecka ta funkcja organizmu 藕le dzia艂a i jeste艣my zmuszeni dzia艂a膰 przeciw temu. W tym miejscu przybli偶臋 diet臋 w czasie zagro偶enia cukrzyc膮 i gdy ju偶 j膮 mamy. Inne aspekty tej choroby opisa艂em na tej stronie, wystarczy spojrze膰 na nag艂贸wki.
Jak膮 diet臋 wdro偶y膰, 偶eby st臋偶enie cukru by艂o w normie?
Najszybciej wch艂aniaj膮 si臋 z przewodu pokarmowego cukry proste, kt贸re niespalone odk艂adaj膮 si臋 w kom贸rkach oraz w postaci t艂uszczu, powoduj膮c nadwag臋. Na pewno nale偶y zrezygnowa膰 ze wszelkich s艂odyczy (ciasta, czekolada, mi贸d, napoje s艂odzone, soki, lody) oraz s艂odkie owoce, np. winogrona. Je偶eli ju偶 chcemy co艣 s艂odkiego z owoc贸w, to tylko w ma艂ych, np. banan, ale s艂abo dojrza艂y. Nale偶y zrezygnowa膰 te偶 z produkt贸w m膮cznych na bazie m膮ki mocno oczyszczonej: bia艂e pieczywo, makarony, nale艣niki. Nale偶y wybiera膰 produkty na bazie m膮ki ma艂o oczyszczonej: pieczywo ciemne itd.
Nale偶y ograniczy膰 spo偶ywanie t艂uszcz贸w zwierz臋cych (boczek, s艂onina, smalec, t艂uste mi臋so, 艣mietana, mas艂o, margaryny, 偶贸艂te sery) zast臋puj膮c je t艂uszczami ro艣linymi, ale trzeba pami臋ta膰, 偶e to nadal s膮 t艂uszcze.
Spo偶ywajmy ryby, chude mi臋so, najlepiej drobiowe, mleko i nabia艂 z nisk膮 zawarto艣ci膮 t艂uszczu. W diecie zwi膮zanej z cukrzyc膮 wa偶ny jest b艂onnik, kt贸ry spowalnia trawienie i wch艂anianie glukozy, co hamuje nag艂y wzrost cukru we krwi i dlatego nie nast臋puje nag艂y wyrzut insuliny.
W b艂onnik bogate s膮 ciemne pieczywa i makarony, kasze, orzechy, p艂atki owsiane oraz warzywa (pomidory, og贸rki, broku艂, kalafior, sa艂ata, kapusta). Bogate w b艂onnik s膮 r贸wnie偶 ziemniaki, czerwone buraki, ale nale偶y ograniczy膰 do minimum w tej diecie. Owoce najlepiej spo偶ywa膰 porcjami i ma艂o dojrza艂e. Posi艂ki dzielimy na minimum 4 dziennie i bez podjadania mi臋dzy nimi, ale nale偶y popija膰 wod臋, herbatki (owocowe te偶), oczywi艣cie nies艂odzone.
To tylko og贸lne zalecenia, bardziej szczeg贸艂owych udzieli nam lekarz w zale偶no艣ci od zaawansowanej choroby.

niedziela, 6 marca 2022

Nietolerancja fruktozy

Przyczyna nietolerancji fruktozy Co jest przyczyn膮 nietolerancji fruktozy i jak przebiega leczenie oraz jaka jest zalecana dieta? Glukoza — norma 70-100 mg/dl (3.9-5.6 mmol/l) Fruktoza jest cukrem owocowym z grupy cukr贸w prostych, kt贸re znajduj膮 si臋 w produktach spo偶ywczych (owoce, mi贸d).
Nietolerancja fruktozy to upo艣ledzone wch艂anianie cukru owocowego (fruktozy) przez organizm. Przy tym problemie mamy do czynienia z dwoma zaburzeniami: niew艂a艣ciwe wch艂anianie fruktozy w przewodzie pokarmowym i zaburzenia metabolizmu fruktozy (wrodzona choroba z przyczyn genetycznych).
Nietolerancji fruktozy nie da si臋 uleczy膰, ale mo偶na 艂agodzi膰 z jej objawy diet膮. Z fruktoz膮 ma zwi膮zek sacharoza (buraki cukrowe, trzcina cukrowa i inne warzywa, owoce oraz produkty zbo偶owe), kt贸ra jest dwucukrem, zbudowanym z cz膮steczek glukozy oraz fruktozy.
Jakie wyst臋puj膮 objawy przy nietolerancji fruktozy?
Fruktoza, kt贸ra nie zostanie wch艂oni臋ta w jelicie cienkim, l膮duje w grubym, a tam fermentuje z udzia艂em bakterii jelitowych. Powoduje to produkcj臋 kwas贸w i gaz贸w (wod贸r, metan, CO2). Efektem jest uczucie nieprzyjemnego przelewania si臋, wzd臋cia i b贸l brzucha. Du偶e st臋偶enie gaz贸w w jelitach wr臋cz rozsadza nam brzuch. Nietolerancja fruktozy mo偶e spowodowa膰 zanik 艂aknienia, z艂膮 form臋, niedowag臋 itd.
Dieta przy nietolerancji fruktozy
Ograniczy膰 trzeba spo偶ywanie fruktozy (cukier, owoce-jab艂ka, gruszki, winogron, rodzynki itd.), sok贸w owocowych, miodu, napoj贸w i produkt贸w s艂odzonych syropem fruktozowym i fruktoz膮. Mo偶emy je艣膰: mi臋so, wyroby mi臋sne: dr贸b, wieprzowina, wo艂owina, t艂uste i chude ryby (dorsz, 艂oso艣, makrela), naturalne przetwory mleczne (jogurt, ma艣lanka, kefir), sery twarogowe, jajka, t艂uszcze ro艣linne, produkty zbo偶owe o niskiej zawarto艣ci fruktozy — ry偶, p艂atki owsiane, chleb 偶ytni, kasza gryczana, wybrane warzywa (szparagi, szpinak, seler, sa艂ata, kalafior, warzywa korzeniowe) oraz niekt贸re owoce w niewielkich ilo艣ciach (brzoskwinie, 艣liwki, cytrusy, morele, nektarynki, jagody, maliny, truskawki, kiwi, ananasy, 偶urawina, banany). Nie spo偶ywamy owoc贸w z du偶膮 zawarto艣ci膮 fruktozy (jab艂ka, gruszki, arbuzy, winogrona, owoce suszone), przetwor贸w s艂odzonych fruktoz膮 (d偶emy, soki, syropy), pietruszki, marchewki, groszku zielonego, miodu, syrop贸w, jogurt贸w owocowych itd.
Wrodzona nietolerancja fruktozy — fruktozemia
S膮 to nieuleczalne zaburzenia metabolizmu fruktozy o pod艂o偶u genetycznym ze skutkiem ci臋偶kiej hipoglikemii. Objawy pojawiaj膮 s i臋 u niemowl膮t w czasie wdro偶enia do karmienia sok贸w owocowych, od偶ywek z dodatkiem sacharozy.
Nie wolno spo偶ywa膰 owoc贸w, miodu, cukru i produkt贸w s艂odzonych cukrem oraz warzyw i przetwor贸w: soja, groszek zielony, keczup, warzywa w puszce.
Mo偶emy je艣膰 szparagi, szpinak, seler, sa艂ata, kalafior, ziemniaki, og贸rki, rzodkiewki oraz w ma艂ych ilo艣ciach pomidory, kapust臋, pory, dyni臋, cebul臋, brukselk臋, fasol臋 szparagow膮 i groch. Do s艂odzenia potraw nale偶y u偶ywa膰 glukozy.

sobota, 5 marca 2022

Jak zmniejszy膰 ryzyko stania si臋 cukrzykiem?

Gdy jeste艣my zdrowi, r贸bmy raz w roku badanie krwi (lipidogram), poziomu glukozy oraz moczu. W razie z艂ych wynik贸w szybciej zareagujemy. Osoby obci膮偶one genetycznie, np. cukrzyc膮 robi膮 takie badanie w tym kierunku cz臋艣ciej (trzykrotne oznaczenie insuliny we krwi, test glukozowy).
Jedzmy mniej obfite posi艂ki systematycznie co 3-4 godziny. Zapomnijmy o s艂odyczach i unikajmy cukr贸w prostych (sacharoza, fruktoza, syropy fruktozowe itd.). Unikajmy 偶ywno艣ci z bia艂ej m膮ki (pieczywo, makarony), wybieraj膮c te z m膮ki pe艂noziarnistej, 偶ytniej oraz razowej.
Potrawy gotowane al dente maj膮 ni偶szy indeks glikemiczny, dlatego nie nale偶y ich zbytnio d艂ugo gotowa膰, a warzywa (czosnek, marchew i inne) najlepiej je艣膰 na surowo. Gdy nie mo偶emy poradzi膰 sobie z g艂odem mi臋dzy posi艂kami, ratujmy si臋 wod膮, herbat膮 (z cytryn膮), kaw膮 z dodatkiem cacao (kakao zmniejsza zagro偶enie insulinooporno艣ci膮), cynamonu. Wskazana jest r贸wnie偶 kawa zbo偶owa typu kujawianka. Kawa, oczywi艣cie nies艂odzona, pita po posi艂ku stymuluje rozk艂ad cukr贸w w organizmie.
Wykorzystujmy ka偶d膮 chwil臋 na spacer, najlepiej taki w szybkim rytmie. Przebywaj膮c w mieszkaniu, te偶 mo偶emy zafundowa膰 sobie troch臋 ruchu, o ile zdrowie nam na to pozwala, np. co godzin臋 przez 5 minut mo偶na pochodzi膰, zrobi膰 sk艂ony, przysiady, zrobi膰 kilka g艂臋bokich wdech贸w i wydech贸w. Kr贸tkie przerwy w siedzeniu doceni te偶 nasz kr臋gos艂up, mi臋艣nie i stawy.
Teraz czas na spanie, najlepiej 7-8 godzin w przybli偶onej porze czasowej, ale zawsze przed p贸艂noc膮. Nie stosujmy na sen lampki wina lub innego alkoholu, ale mo偶emy zrobi膰 sobie relaksuj膮c膮 k膮piel z pachn膮cymi zio艂ami.

czwartek, 3 marca 2022

Leczenie stanu przedcukrzycowego

Objawy i przyczyny stanu przedcukrzycowego

Objawy stanu przedcukrzycowego
- w zdecydowanej wi臋kszo艣ci przypadk贸w stan przedcukrzycowy nie daje zauwa偶alnych objaw贸w. Najcz臋艣ciej diagnoza stawiana jest dzi臋ki wykonaniu bada艅 przesiewowych. Jednym z widocznych objaw贸w, kt贸re mog膮 艣wiadczy膰 o stanie przedcukrzycowym, jest ciemniejsza sk贸ra na okre艣lonych cz臋艣ciach cia艂a, takich jak pachy, kark, kolana, 艂okcie.
Inne objawy s膮 wsp贸lne dla stanu przedcukrzycowego i cukrzycy: senno艣膰, zm臋czenie, wzmo偶one pragnienie, wzmo偶ony apetyt, zwi臋kszona ilo艣膰 oddawanego moczu, zaburzenia wzroku. 呕adnych objaw贸w nie nale偶y ignorowa膰.
Czynniki ryzyka rozwoju stanu przedcukrzycowego s膮 wsp贸lne z czynnikami ryzyka cukrzycy typu II. Badania przesiewowe nale偶y wykonywa膰 co 3 lata powy偶ej 45-go roku 偶ycia u ka偶dego.
Badania raz w roku robi膮 osoby, z grupy podwy偶szonego ryzyka: - cukrzyca wyst臋puj膮ca u cz艂onka rodziny rodzic贸w, rodze艅stwa, - nadwaga lub oty艂o艣膰 BMI powy偶ej 25 kg/m2, obw贸d talii powy偶ej 80 cm u kobiet lub 94 cm u m臋偶czyzny, - dyslipidemia (nieprawid艂owy profil lipidowy) st臋偶enie HDL <40 mg/dl [<1,0 mmol/l] i/lub trigliceryd贸w >150 mg/dl [1,7 mmol/l], - nadci艣nienie t臋tnicze (140/90 mm Hg), ma艂a aktywno艣膰 fizyczna, bezdech senny, problemy po艂o偶niczo-ginekologiczne u kobiet, takie jak: przechorowanie cukrzycy ci膮偶owej w ci膮偶y, urodzenie dziecka o masie wy偶szej ni偶 4 kg, zesp贸艂 policystycznych jajnik贸w (POCS).
Przyczyny stanu cukrzycowego
- dok艂adne przyczyny rozwoju stanu przedcukrzycowego nie s膮 znane. Obci膮偶enie rodzinne i genetyczne wskazywane jest jako g艂贸wny czynnik prowadz膮cy do rozwoju stanu cukrzycowego. Du偶y wp艂yw na rozw贸j tego stanu ma tak偶e oty艂o艣膰, zw艂aszcza brzuszna, oraz siedz膮cy, nieaktywny tryb 偶ycia.

sobota, 26 lutego 2022

Hipoglikemia i hiperglikemia, stan przedcukrzycowy

Hipoglikemia

Jest to niedocukrzenie i oznacza niski poziom cukru we krwi. Objawy niedocukrzenia pojawiaj膮 si臋 stopniowo i nale偶y nie zlekcewa偶y膰 ich w pocz膮tkowej fazy rozwoju choroby, z kt贸r膮 mo偶emy sobie poradzi膰 sami ( zjedzenia czego艣 s艂odkiego). Podczas pog艂臋biania si臋 choroby musimy by膰 pod kontrol膮 specjalisty. Niepodanie glukozy mo偶e doprowadzi膰 do 艣pi膮czki lub nawet 艣mierci. Objawy hipoglikemii mo偶na pomyli膰 ze stanem upojenia alkoholowego i dlatego chorzy powinni nosi膰 ze sob膮 kart臋 informuj膮c膮 o rodzaju choroby.

Hiperglikemia

- jest to przecukrzenie i oznacza zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Objawy hiperglikemii rozwijaj膮 si臋 wolno, utrzymywanie si臋 podwy偶szonego poziomu cukru we krwi mo偶e doprowadzi膰 do powa偶nych chor贸b: uszkodzenie nerw贸w, naczy艅 krwiono艣nych, utrata wzroku, niewydolno艣ci nerek. Zwi臋ksza si臋 ryzyko zawa艂u serca, udaru m贸zgu i kwasicy ketonowej.
Powik艂ania te mog膮 doprowadzi膰 do 艣pi膮czki hiperglikemicznej, a nawet 艣mierci. Poziom cukru we krwi u osoby zdrowej powinien wynosi膰 od 60 do 100 mg/dl. Je艣li po pierwszym wykonanym badaniu poziom cukru we krwi b臋dzie podwy偶szony, nie musi to od razu oznacza膰, 偶e masz cukrzyc臋, ale powinni艣my wykona膰 dodatkowe badania zlecone przez lekarza.
Wynik uznaje si臋 za nieprawid艂owy, je艣li przekroczy on 100 mg% (5,6 mmol/l). Mo偶na te偶 wykona膰 badanie st臋偶enia glukozy we krwi o dowolnej porze dnia, niekoniecznie na czczo. Nieprawid艂owym wynikiem b臋dzie wtedy ka偶dy powy偶ej 200 mg% (11.1 mmol/l).

Stan przedcukrzycowy

Jest diagnozowany, gdy poziom glukozy we krwi jest wy偶szy ni偶 powinien, ale jest zbyt niski, by postawi膰 rozpoznanie cukrzycy typu II. Bez leczenia prawdopodobie艅stwo rozwini臋cia si臋 cukrzycy typu II ze stanu przedcukrzycowego jest bardzo wysokie. Stan przedcukrzycowy jest to nieprawid艂owa glikemia na czczo (IFG) lub nieprawid艂owa tolerancja glukozy (IGT). Do postawienia diagnozy konieczne jest wykonanie oznaczenia glukozy na czczo oraz testu doustnego obci膮偶enia glukoz膮 (OGTT).
Gdy wynik oznaczenia glukozy na czczo mie艣ci si臋 w przedziale 100-125 mg/dl, nale偶y wykona膰 test doustny obci膮偶enia glukoz膮. Je艣li wynik po dw贸ch godzinach jest ni偶szy ni偶 140 mg/dl(7,8 mmol/l), diagnozuje si臋 IGF, czyli nieprawid艂ow膮 glikemi臋 na czczo.
Przy wyniku pomi臋dzy 140 mg/dl (7,8 mmol/l) a 199 mg/dl (11,0 mmol/l) stawiane jest rozpoznanie IGT, czyli stanu nieprawid艂owej tolerancji glukozy (upo艣ledzenie tolerancji glukozy).
Zar贸wno IGF, jak i IGT 艣wiadcz膮 o stanie przedcukrzycowym. Gdy wynik testu doustnego obci膮偶enia glukoz膮 po dw贸ch godzinach wynosi wi臋cej ni偶 200 mg/dl (11,1 mmol/l), jest to cukrzyca typu II.

O艣膰 w gardle. Co zrobi膰?

Co zrobi膰 gdy o艣膰 z ryby utknie w gardle? na INTERIA.TV . Je艣li o艣膰 z ryby utknie w gardle, wa偶ne jest, aby zachowa膰 spok贸j i post臋powa膰 z...