Strony

niedziela, 6 marca 2022

Nietolerancja fruktozy

Przyczyna nietolerancji fruktozy Co jest przyczyn膮 nietolerancji fruktozy i jak przebiega leczenie oraz jaka jest zalecana dieta? Glukoza — norma 70-100 mg/dl (3.9-5.6 mmol/l) Fruktoza jest cukrem owocowym z grupy cukr贸w prostych, kt贸re znajduj膮 si臋 w produktach spo偶ywczych (owoce, mi贸d).
Nietolerancja fruktozy to upo艣ledzone wch艂anianie cukru owocowego (fruktozy) przez organizm. Przy tym problemie mamy do czynienia z dwoma zaburzeniami: niew艂a艣ciwe wch艂anianie fruktozy w przewodzie pokarmowym i zaburzenia metabolizmu fruktozy (wrodzona choroba z przyczyn genetycznych).
Nietolerancji fruktozy nie da si臋 uleczy膰, ale mo偶na 艂agodzi膰 z jej objawy diet膮. Z fruktoz膮 ma zwi膮zek sacharoza (buraki cukrowe, trzcina cukrowa i inne warzywa, owoce oraz produkty zbo偶owe), kt贸ra jest dwucukrem, zbudowanym z cz膮steczek glukozy oraz fruktozy.
Jakie wyst臋puj膮 objawy przy nietolerancji fruktozy?
Fruktoza, kt贸ra nie zostanie wch艂oni臋ta w jelicie cienkim, l膮duje w grubym, a tam fermentuje z udzia艂em bakterii jelitowych. Powoduje to produkcj臋 kwas贸w i gaz贸w (wod贸r, metan, CO2). Efektem jest uczucie nieprzyjemnego przelewania si臋, wzd臋cia i b贸l brzucha. Du偶e st臋偶enie gaz贸w w jelitach wr臋cz rozsadza nam brzuch. Nietolerancja fruktozy mo偶e spowodowa膰 zanik 艂aknienia, z艂膮 form臋, niedowag臋 itd.
Dieta przy nietolerancji fruktozy
Ograniczy膰 trzeba spo偶ywanie fruktozy (cukier, owoce-jab艂ka, gruszki, winogron, rodzynki itd.), sok贸w owocowych, miodu, napoj贸w i produkt贸w s艂odzonych syropem fruktozowym i fruktoz膮. Mo偶emy je艣膰: mi臋so, wyroby mi臋sne: dr贸b, wieprzowina, wo艂owina, t艂uste i chude ryby (dorsz, 艂oso艣, makrela), naturalne przetwory mleczne (jogurt, ma艣lanka, kefir), sery twarogowe, jajka, t艂uszcze ro艣linne, produkty zbo偶owe o niskiej zawarto艣ci fruktozy — ry偶, p艂atki owsiane, chleb 偶ytni, kasza gryczana, wybrane warzywa (szparagi, szpinak, seler, sa艂ata, kalafior, warzywa korzeniowe) oraz niekt贸re owoce w niewielkich ilo艣ciach (brzoskwinie, 艣liwki, cytrusy, morele, nektarynki, jagody, maliny, truskawki, kiwi, ananasy, 偶urawina, banany). Nie spo偶ywamy owoc贸w z du偶膮 zawarto艣ci膮 fruktozy (jab艂ka, gruszki, arbuzy, winogrona, owoce suszone), przetwor贸w s艂odzonych fruktoz膮 (d偶emy, soki, syropy), pietruszki, marchewki, groszku zielonego, miodu, syrop贸w, jogurt贸w owocowych itd.
Wrodzona nietolerancja fruktozy — fruktozemia
S膮 to nieuleczalne zaburzenia metabolizmu fruktozy o pod艂o偶u genetycznym ze skutkiem ci臋偶kiej hipoglikemii. Objawy pojawiaj膮 s i臋 u niemowl膮t w czasie wdro偶enia do karmienia sok贸w owocowych, od偶ywek z dodatkiem sacharozy.
Nie wolno spo偶ywa膰 owoc贸w, miodu, cukru i produkt贸w s艂odzonych cukrem oraz warzyw i przetwor贸w: soja, groszek zielony, keczup, warzywa w puszce.
Mo偶emy je艣膰 szparagi, szpinak, seler, sa艂ata, kalafior, ziemniaki, og贸rki, rzodkiewki oraz w ma艂ych ilo艣ciach pomidory, kapust臋, pory, dyni臋, cebul臋, brukselk臋, fasol臋 szparagow膮 i groch. Do s艂odzenia potraw nale偶y u偶ywa膰 glukozy.

sobota, 5 marca 2022

Jak zmniejszy膰 ryzyko stania si臋 cukrzykiem?

Gdy jeste艣my zdrowi, r贸bmy raz w roku badanie krwi (lipidogram), poziomu glukozy oraz moczu. W razie z艂ych wynik贸w szybciej zareagujemy. Osoby obci膮偶one genetycznie, np. cukrzyc膮 robi膮 takie badanie w tym kierunku cz臋艣ciej (trzykrotne oznaczenie insuliny we krwi, test glukozowy).
Jedzmy mniej obfite posi艂ki systematycznie co 3-4 godziny. Zapomnijmy o s艂odyczach i unikajmy cukr贸w prostych (sacharoza, fruktoza, syropy fruktozowe itd.). Unikajmy 偶ywno艣ci z bia艂ej m膮ki (pieczywo, makarony), wybieraj膮c te z m膮ki pe艂noziarnistej, 偶ytniej oraz razowej.
Potrawy gotowane al dente maj膮 ni偶szy indeks glikemiczny, dlatego nie nale偶y ich zbytnio d艂ugo gotowa膰, a warzywa (czosnek, marchew i inne) najlepiej je艣膰 na surowo. Gdy nie mo偶emy poradzi膰 sobie z g艂odem mi臋dzy posi艂kami, ratujmy si臋 wod膮, herbat膮 (z cytryn膮), kaw膮 z dodatkiem cacao (kakao zmniejsza zagro偶enie insulinooporno艣ci膮), cynamonu. Wskazana jest r贸wnie偶 kawa zbo偶owa typu kujawianka. Kawa, oczywi艣cie nies艂odzona, pita po posi艂ku stymuluje rozk艂ad cukr贸w w organizmie.
Wykorzystujmy ka偶d膮 chwil臋 na spacer, najlepiej taki w szybkim rytmie. Przebywaj膮c w mieszkaniu, te偶 mo偶emy zafundowa膰 sobie troch臋 ruchu, o ile zdrowie nam na to pozwala, np. co godzin臋 przez 5 minut mo偶na pochodzi膰, zrobi膰 sk艂ony, przysiady, zrobi膰 kilka g艂臋bokich wdech贸w i wydech贸w. Kr贸tkie przerwy w siedzeniu doceni te偶 nasz kr臋gos艂up, mi臋艣nie i stawy.
Teraz czas na spanie, najlepiej 7-8 godzin w przybli偶onej porze czasowej, ale zawsze przed p贸艂noc膮. Nie stosujmy na sen lampki wina lub innego alkoholu, ale mo偶emy zrobi膰 sobie relaksuj膮c膮 k膮piel z pachn膮cymi zio艂ami.

czwartek, 3 marca 2022

Leczenie stanu przedcukrzycowego

glukomierz
Najgro藕niejszym powik艂aniem nieleczonego stanu przedcukrzycowego jest rozwini臋cie pe艂noobjawowej cukrzycy typu II. Zmiana stylu 偶ycia na zdrowy w wi臋kszo艣ci przypadk贸w pomaga powr贸ci膰 poziomowi glukozy we krwi do normy lub zapobiec jego wzrostowi do poziom贸w obserwowanych w cukrzycy. Jednak偶e u cz臋艣ci os贸b, nawet mimo zmiany trybu 偶ycia, cukrzyca typu II ostatecznie si臋 rozwinie.
Zalecenia dla os贸b ze zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym obejmuj膮:
- zdrow膮 diet臋 zaleca si臋 ograniczenie 偶ywno艣ci bogatot艂uszczowej i wysokokalorycznej na rzecz po偶ywienia bogatego w b艂onnik.
Jedzmy mniej w臋glowodan贸w, pijmy ocet (jab艂kowy codzienne picie dw贸ch 艂y偶ek octu jab艂kowego zapobiega nag艂ym wzrostom insuliny we krwi po jedzeniu - op贸藕nia trawienie i powoduje 艂agodne stopniowe wch艂anianie cukru) oraz zielon膮 herbat臋. Unikajmy cukru pod ka偶d膮 postaci膮 - glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy - zwi臋kszenie aktywno艣ci fizycznej celem jest 30-60 minutowa aktywno艣膰 fizyczna ka偶dego dnia (spacer贸w, jazdy rowerem, p艂ywanie). Przerwy od aktywno艣ci fizycznej nie powinny by膰 d艂u偶sze ni偶 2 dni.
Redukcja masy cia艂a ju偶 o 10% w znacz膮cy spos贸b mo偶e obni偶y膰 ryzyko rozwini臋cia cukrzycy typu II.
Leczenie farmakologiczne tylko w贸wczas, gdy zmiana stylu 偶ycia oka偶e si臋 nieskuteczna.
W przypadku cukrzycy typu I zazwyczaj nie wyst臋puj膮 objawy ostrzegawcze, a choroba atakuje znienacka. Natomiast w cukrzycy typu II to w艂a艣nie stan przedcukrzycowy jest momentem, w kt贸rym pojawiaj膮 si臋 objawy alarmowe. Mog膮 one pom贸c w postawieniu szybkiej diagnozy i co wa偶ne, zmotywowa膰 do szybkiej i trwa艂ej zmiany stylu 偶ycia, a dzi臋ki temu odroczy膰 lub ca艂kowicie zapobiec rozwojowi pe艂noobjawowej cukrzycy.
1. Obni偶enie cukru we krwi za pomoc膮 insuliny
Szybkie obni偶enie poziomu glukozy we krwi - najbardziej skuteczne jest zastosowanie insuliny. Rodzaje insuliny dzielimy na insuliny szybko dzia艂aj膮ce, o po艣rednim czasie dzia艂ania i d艂ugo dzia艂aj膮ce. Najszybciej dzia艂aj膮 tzw. szybko dzia艂aj膮ce analogi insuliny ludzkiej, kt贸re rozpoczynaj膮 sw贸j efekt w czasie od 5 do 15 minut od wstrzykni臋cia. Insulina jest podawana w podsk贸rnych wstrzykni臋ciach w standardowej terapii, jednak w niekt贸rych stanach nag艂ych, takich jak kwasica, 艣pi膮czka ketonowa czy nieketonowa hiperglikemia hiperosmolalna, mo偶e by膰 konieczne do偶ylne podanie insuliny. Stany te wymagaj膮 leczenia w warunkach szpitalnych i w przypadku ich podejrzenia nale偶y jak najszybciej skontaktowa膰 si臋 z lekarzem lub wezwa膰 pogotowie.
2. Metody niefarmakologiczne obni偶ania cukru we krwi Nie wszyscy cukrzycy stosuj膮 insulin臋. Wi臋kszo艣膰 chorych na cukrzyc臋 typu II przyjmuje doustne leki przeciwcukrzycowe w celu normalizacji poziomu glukozy we krwi. W przypadku wyst膮pienia zbyt wysokiego cukru we krwi, mo偶na obni偶y膰 go poprzez zastosowanie si臋 do poni偶szych wskaz贸wek. Wypi膰 1-2 szklanki wody, woda rozcie艅cza krew i zmniejsza st臋偶enie glukozy w krwi. Zwi臋kszona ilo艣膰 przyj臋tych p艂yn贸w pobudza diurez臋, czyli produkcj臋 moczu, a to z kolei pozwala na wyp艂ukanie z organizmu nadmiaru cukru. Nie nale偶y przekracza膰 zalecanych 1-2 szklanek wody w kr贸tkim czasie, aby nie doprowadzi膰 do zbyt szybkiego obni偶enia poziomu cukru. Po 15 minutach nale偶y powt贸rzy膰 pomiar glukozy.
Warto r贸wnie偶 wykonywa膰 膰wiczenia fizyczne przez co najmniej 10 minut. Wysi艂ek powoduje zu偶ycie dost臋pnego cukru, gdy偶 wykorzystuje go do produkcji energii. Wysi艂ek nie powinien by膰 zbyt forsowny, bo mo偶e doprowadzi膰 do hipoglikemii. W zwi膮zku z tym po 膰wiczeniach nale偶y ponownie zmierzy膰 poziom glukozy we krwi. Kiedy poziom glukozy przekracza 240 mg/dl (szczeg贸lnie u os贸b z cukrzyc膮 typu 1) i dosz艂o do wytworzenia cia艂 ketonowych, glukoza po wysi艂ku fizycznym mo偶e zwi臋kszy膰 si臋.
Osoby z cukrzyc膮 typu I, u kt贸rych poziom cukru jest wy偶szy ni膰 240 mg/dl chc膮 stosowa膰 wysi艂ek fizyczny jako spos贸b na obni偶enie poziomu glukozy, powinny zbada膰 mocz (np. za pomoc膮 pr贸bek do domowego u偶ytku) na obecno艣膰 keton贸w. Bardzo wa偶ne jest, aby pami臋ta膰 o ponownym wykonaniu pomiaru glukozy we krwi po zastosowaniu jednej z powy偶szych metod. W efekcie obni偶ania poziomu glukozy mo偶e doj艣膰 do hipoglikemii, zw艂aszcza w przypadku przed艂u偶onego lub intensywnego wysi艂ku fizycznego. Najlepsz膮 metod膮 zapobiegania zwy偶kom st臋偶enia cukru we krwi jest stosowanie si臋 do zalecanej terapii - regularne przyjmowanie lek贸w przeciwcukrzycowych i przestrzeganie zaplanowanej diety.
3. Obni偶enie cukru we krwi w stanach wyj膮tkowych
W szczeg贸lnych sytuacjach poziom cukru we krwi mo偶e nie obni偶y膰 si臋 zgodnie z oczekiwaniem. Nale偶y w贸wczas powstrzyma膰 si臋 od spo偶ywania pokarm贸w. Je偶eli po kilku godzinach od podj臋tych dzia艂a艅 poziom cukru wci膮偶 jest podwy偶szony i towarzysz膮 mu poni偶sze objawy dodatkowe, konieczny jest natychmiastowy kontakt z lekarzem lub wezwanie pogotowia.
Niepokoj膮ce objawy:
nudno艣ci, wymioty, powa偶na biegunka, zaburzenia my艣lenia i widzenia. Nieleczona hiperglikemia mo偶e spowodowa膰 zagra偶aj膮ce 偶yciu odwodnienie i utrat臋 przytomno艣ci tzw. 艣pi膮czk臋 cukrzycow膮.
Obni偶anie poziomu cukru we krwi przy zaka偶eniu lub urazie
W niekt贸rych sytuacjach wyj膮tkowych, jak ci臋偶kie zaka偶enie czy uraz, zwi臋ksza si臋 zapotrzebowanie na insulin臋. Efektem mo偶e by膰 hiperglikemia, czyli podwy偶szony poziom cukru we krwi. Wsp贸艂istnienie w cukrzycy ostrego zaka偶enia, stanu po urazie lub zabiegu operacyjnym wymaga odpowiedniej modyfikacji post臋powania. W przypadku cukrzycy typu I nale偶y najcz臋艣ciej zwi臋kszy膰 dawk臋 insuliny, pami臋taj膮c o odpowiednim spo偶ywaniu kalorii.
Choruj膮cy na cukrzyc臋 typu II leczon膮 lekami doustnymi mog膮 mie膰 na czas choroby wprowadzon膮 insulin臋, najcz臋艣ciej w postaci mieszanek insulin szybko i d艂ugo dzia艂aj膮cych.
Zasady bezpiecze艅stwa przy obni偶aniu poziomu cukru we krwi
Stosuj膮c insulin臋, a w szczeg贸lno艣ci chc膮c szybko obni偶y膰 poziom glukozy we krwi, nale偶y pami臋ta膰 o zachowaniu zasad bezpiecze艅stwa. Bardzo 艂atwo jest poda膰 zbyt du偶膮 dawk臋 insuliny. Zdarza si臋, 偶e insulina dzia艂a silniej ni偶 przewidywano. Zbyt gwa艂towne obni偶enie cukru we krwi mo偶e doprowadzi膰 do wyst膮pienia hipoglikemii, czyli zbyt niskiego st臋偶enia glukozy w krwi.
Objawy hipoglikemii to mi臋dzy innymi:
uczucie zm臋czenia, cz臋ste ziewanie, problemy z my艣leniem i m贸wieniem, zaburzenia koordynacji ruchowej, wzmo偶one pocenie si臋, blado艣膰 sk贸ry, omdlenie, zaburzenia 艣wiadomo艣ci. Z powodu zagro偶enia hipoglikemi膮, osoby choruj膮ce na cukrzyc臋 powinny zawsze mie膰 przy sobie co najmniej 15 gram贸w szybko wch艂aniaj膮cych si臋 w臋glowodan贸w. Przyk艂ady odpowiednich przek膮sek to: ok. szklanka s艂odkiego napoju (nie dietetycznego!) lub soku owocowego, 2 艂y偶eczki rodzynek, 1 szklanka mleka, 5 landrynek, 3 tabletki glukozy po 5 g.
Metod膮 na najszybsze i najbardziej skuteczne obni偶enie poziomu glukozy we krwi jest zastosowanie szybko dzia艂aj膮cej insuliny. Nale偶y przy tym zachowa膰 szczeg贸ln膮 ostro偶no艣膰, aby nie doprowadzi膰 do hipoglikemii, czyli nadmiernego spadku cukru. Nie zawsze jednak istnieje konieczno艣膰 podawania insuliny. Skuteczne obni偶enie poziomu cukru mo偶na uzyska膰 r贸wnie偶 zwi臋kszaj膮c wysi艂ek fizyczny, przyjmuj膮c dodatkow膮 ilo艣膰 p艂yn贸w czy te偶 spo偶ywaj膮c pokarm z du偶膮 zawarto艣ci膮 bia艂ka.
W ka偶dym przypadku przed艂u偶ania si臋 hiperglikemii lub wyst膮pienia niepokoj膮cych objaw贸w zwi膮zanych ze zbyt niskim poziomem cukru we krwi, nale偶y jak najszybciej skontaktowa膰 si臋 z lekarzem. Pami臋tajmy, 偶e lepiej zapobiega膰 ni偶 leczy膰. Osoby chore na cukrzyc臋 typu I powinny przestrzega膰 diety i kontrolowa膰 cukier zamiast walczy膰 z jego zbyt wysokim poziomem. W przypadku gdy jego poziom jest wy偶szy ni偶 200 mg/dl i nie udaje si臋 go szybko obni偶y膰, a dodatkowo wyst臋puj膮 objawy kliniczne, nale偶y jak najszybciej wezwa膰 lekarza.

Objawy i przyczyny stanu przedcukrzycowego

Objawy stanu przedcukrzycowego
- w zdecydowanej wi臋kszo艣ci przypadk贸w stan przedcukrzycowy nie daje zauwa偶alnych objaw贸w. Najcz臋艣ciej diagnoza stawiana jest dzi臋ki wykonaniu bada艅 przesiewowych. Jednym z widocznych objaw贸w, kt贸re mog膮 艣wiadczy膰 o stanie przedcukrzycowym, jest ciemniejsza sk贸ra na okre艣lonych cz臋艣ciach cia艂a, takich jak pachy, kark, kolana, 艂okcie.
Inne objawy s膮 wsp贸lne dla stanu przedcukrzycowego i cukrzycy: senno艣膰, zm臋czenie, wzmo偶one pragnienie, wzmo偶ony apetyt, zwi臋kszona ilo艣膰 oddawanego moczu, zaburzenia wzroku. 呕adnych objaw贸w nie nale偶y ignorowa膰.
Czynniki ryzyka rozwoju stanu przedcukrzycowego s膮 wsp贸lne z czynnikami ryzyka cukrzycy typu II. Badania przesiewowe nale偶y wykonywa膰 co 3 lata powy偶ej 45-go roku 偶ycia u ka偶dego.
Badania raz w roku robi膮 osoby, z grupy podwy偶szonego ryzyka: - cukrzyca wyst臋puj膮ca u cz艂onka rodziny rodzic贸w, rodze艅stwa, - nadwaga lub oty艂o艣膰 BMI powy偶ej 25 kg/m2, obw贸d talii powy偶ej 80 cm u kobiet lub 94 cm u m臋偶czyzny, - dyslipidemia (nieprawid艂owy profil lipidowy) st臋偶enie HDL <40 mg/dl [<1,0 mmol/l] i/lub trigliceryd贸w >150 mg/dl [1,7 mmol/l], - nadci艣nienie t臋tnicze (140/90 mm Hg), ma艂a aktywno艣膰 fizyczna, bezdech senny, problemy po艂o偶niczo-ginekologiczne u kobiet, takie jak: przechorowanie cukrzycy ci膮偶owej w ci膮偶y, urodzenie dziecka o masie wy偶szej ni偶 4 kg, zesp贸艂 policystycznych jajnik贸w (POCS).
Przyczyny stanu cukrzycowego
- dok艂adne przyczyny rozwoju stanu przedcukrzycowego nie s膮 znane. Obci膮偶enie rodzinne i genetyczne wskazywane jest jako g艂贸wny czynnik prowadz膮cy do rozwoju stanu cukrzycowego. Du偶y wp艂yw na rozw贸j tego stanu ma tak偶e oty艂o艣膰, zw艂aszcza brzuszna, oraz siedz膮cy, nieaktywny tryb 偶ycia.

sobota, 26 lutego 2022

Hipoglikemia i hiperglikemia, stan przedcukrzycowy

Hipoglikemia

Jest to niedocukrzenie i oznacza niski poziom cukru we krwi. Objawy niedocukrzenia pojawiaj膮 si臋 stopniowo i nale偶y nie zlekcewa偶y膰 ich w pocz膮tkowej fazy rozwoju choroby, z kt贸r膮 mo偶emy sobie poradzi膰 sami ( zjedzenia czego艣 s艂odkiego). Podczas pog艂臋biania si臋 choroby musimy by膰 pod kontrol膮 specjalisty. Niepodanie glukozy mo偶e doprowadzi膰 do 艣pi膮czki lub nawet 艣mierci. Objawy hipoglikemii mo偶na pomyli膰 ze stanem upojenia alkoholowego i dlatego chorzy powinni nosi膰 ze sob膮 kart臋 informuj膮c膮 o rodzaju choroby.

Hiperglikemia

- jest to przecukrzenie i oznacza zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Objawy hiperglikemii rozwijaj膮 si臋 wolno, utrzymywanie si臋 podwy偶szonego poziomu cukru we krwi mo偶e doprowadzi膰 do powa偶nych chor贸b: uszkodzenie nerw贸w, naczy艅 krwiono艣nych, utrata wzroku, niewydolno艣ci nerek. Zwi臋ksza si臋 ryzyko zawa艂u serca, udaru m贸zgu i kwasicy ketonowej.
Powik艂ania te mog膮 doprowadzi膰 do 艣pi膮czki hiperglikemicznej, a nawet 艣mierci. Poziom cukru we krwi u osoby zdrowej powinien wynosi膰 od 60 do 100 mg/dl. Je艣li po pierwszym wykonanym badaniu poziom cukru we krwi b臋dzie podwy偶szony, nie musi to od razu oznacza膰, 偶e masz cukrzyc臋, ale powinni艣my wykona膰 dodatkowe badania zlecone przez lekarza.
Wynik uznaje si臋 za nieprawid艂owy, je艣li przekroczy on 100 mg% (5,6 mmol/l). Mo偶na te偶 wykona膰 badanie st臋偶enia glukozy we krwi o dowolnej porze dnia, niekoniecznie na czczo. Nieprawid艂owym wynikiem b臋dzie wtedy ka偶dy powy偶ej 200 mg% (11.1 mmol/l).

Stan przedcukrzycowy

Jest diagnozowany, gdy poziom glukozy we krwi jest wy偶szy ni偶 powinien, ale jest zbyt niski, by postawi膰 rozpoznanie cukrzycy typu II. Bez leczenia prawdopodobie艅stwo rozwini臋cia si臋 cukrzycy typu II ze stanu przedcukrzycowego jest bardzo wysokie. Stan przedcukrzycowy jest to nieprawid艂owa glikemia na czczo (IFG) lub nieprawid艂owa tolerancja glukozy (IGT). Do postawienia diagnozy konieczne jest wykonanie oznaczenia glukozy na czczo oraz testu doustnego obci膮偶enia glukoz膮 (OGTT).
Gdy wynik oznaczenia glukozy na czczo mie艣ci si臋 w przedziale 100-125 mg/dl, nale偶y wykona膰 test doustny obci膮偶enia glukoz膮. Je艣li wynik po dw贸ch godzinach jest ni偶szy ni偶 140 mg/dl(7,8 mmol/l), diagnozuje si臋 IGF, czyli nieprawid艂ow膮 glikemi臋 na czczo.
Przy wyniku pomi臋dzy 140 mg/dl (7,8 mmol/l) a 199 mg/dl (11,0 mmol/l) stawiane jest rozpoznanie IGT, czyli stanu nieprawid艂owej tolerancji glukozy (upo艣ledzenie tolerancji glukozy).
Zar贸wno IGF, jak i IGT 艣wiadcz膮 o stanie przedcukrzycowym. Gdy wynik testu doustnego obci膮偶enia glukoz膮 po dw贸ch godzinach wynosi wi臋cej ni偶 200 mg/dl (11,1 mmol/l), jest to cukrzyca typu II.

pi膮tek, 25 lutego 2022

Cukrzyca typu II

cukrzyca insulinoniezale偶na

Cukrzyca typu II - insulinoniezale偶na jest najcz臋艣ciej wyst臋puj膮cym na 艣wiecie rodzajem cukrzycy. Choroba obejmuje prawie 90 % wszystkich przypadk贸w cukrzycy. Du偶o os贸b jest w stanie przedcukrzycowym. Cukrzyca typu II jest trudna do zdiagnozowania. Zazwyczaj czas dzia艂a na niekorzy艣膰, bo kiedy ju偶 dochodzi do stwierdzenia jej istnienia w organizmie s膮 ju偶 inne powik艂ania. Choroba rozwija si臋 powoli, niszczy narz膮dy wewn臋trzne.

Na cukrzyc臋 typu II (tzw. insulinoniezale偶n膮) najcz臋艣ciej zapadaj膮 osoby po 45 roku 偶ycia. Nara偶eni s膮 zw艂aszcza ci, kt贸rzy jedz膮 zbyt kaloryczne posi艂ki (du偶o czerwonego mi臋sa, bia艂e pieczywo, ma艂o owoc贸w i warzyw), prowadz膮 siedz膮cy tryb 偶ycia, ma艂o si臋 ruszaj膮, pal膮 papierosy.
Choroba rozwija si臋 wiele lat, d艂ugo nie daj膮c 偶adnych objaw贸w. Po "cichu" uszkadza nerki, wzrok, nerwy, serce i naczynia krwiono艣ne. Przy cukrzycy typu II trzustka wytwarza insulin臋, a mimo to st臋偶enie glukozy we krwi wzrasta. Dochodzi do tego, poniewa偶 tkanki kom贸rek nie odpowiadaj膮 na ni膮 w艂a艣ciwie. Przyczyny s膮 r贸偶ne: insulina jest wydzielana w niewystarczaj膮cej ilo艣ci albo zbyt p贸藕no po posi艂ku. Mo偶e doj艣膰 do insulinooporno艣ci kom贸rek, gdy glukoza nie przenika do ich wn臋trza.
Przyczyn膮 insulinooporno艣ci jest oty艂o艣膰. Trzustka, aby utrzyma膰 st臋偶enie glukozy we krwi w normie, musi produkowa膰 coraz wi臋cej i wi臋cej insuliny. Kom贸rki na ni膮 jednak nie odpowiadaj膮 i nie wykorzystuj膮 glukozy, kt贸ra pozostaje we krwi. Tak powstaje cukrzyca typu II. Tryb 偶ycia i dieta zahamuj膮 rozw贸j cukrzycy typu II. Przy wykrytej cukrzycy typu II konieczna jest zmiana trybu 偶ycia i dieta. U艂atwia ona utrzymanie sta艂ego poziomu cukru we krwi, dostarcza wszystkich niezb臋dnych substancji od偶ywczych oraz energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu. I pomaga schudn膮膰 osobom z nadwag膮 lub oty艂ym.
Przy diecie 1000-1200 kcal, mo偶na schudn膮膰 ok. 2,5 kg miesi臋cznie. Dzi臋ki diecie stabilizuje si臋 poziom cholesterolu oraz nadci艣nienie t臋tnicze. Chory na cukrzyc臋 powinien spo偶ywa膰 posi艂ki 5 razy dziennie w odpowiedniej ilo艣ci i jako艣ci. 25% dziennego zapotrzebowania na kalorie powinno zaspokaja膰 艣niadanie, 15 % - drugie 艣niadanie, obiad - 35%, podwieczorek - 10 %, a kolacja - 15 %.
Zamiast sma偶y膰 - gotujmy na parze. Wybierajmy produkty jak najmniej przetworzone. Jasny chleb zast膮p pe艂noziarnistym, ziemniaki i bia艂y ry偶 - grub膮 kasz膮, pe艂noziarnistym makaronem lub br膮zowym ry偶em. Pe艂not艂uste produkty mlecznych, t艂uste mi臋sa i w臋dliny (zw艂aszcza wieprzowe) zamie艅my na chude mi臋sa drobiowe. Unikajmy mas艂a, t艂uszczy zwierz臋cych, u偶ywaj oleju rzepakowego i oliwy. Jedz ryby 3 razy w tygodniu, pieczone w folii lub gotowane na parze. Do ka偶dego posi艂ku dodawaj warzywa. Ogranicz jedzenie banan贸w, winogron i suszonych owoc贸w (zawieraj膮 za du偶o cukru). Zrezygnuj ze s艂odyczy, napoj贸w s艂odzonych, sok贸w, nektar贸w i alkoholu.
Opr贸cz diety niezwykle wa偶na jest nasza aktywno艣膰 fizyczna: p艂ywanie, siatk贸wka, aerobik, spacery w szybkim tempie, marszobiegi, nordic walking, taniec.

艣roda, 23 lutego 2022

Cukrzyca

cukrzyca
Czym r贸偶ni si臋 cukrzyca typu I od cukrzycy typu II?
Cukrzyca pojawia si臋, gdy organizm ma problem z produkcj膮 insuliny, kt贸ra pomaga przetwarza膰 cukier z po偶ywienia w energi臋. Kiedy jest za ma艂o insuliny w organizmie, cukier zbiera si臋 w krwiobiegu i prowadzi do choroby. Cukrzyca typu I to choroba autoimmunologiczna, typ II ju偶 nie
Osoby choruj膮ce na cukrzyc臋 typu I lub II maj膮 ten sam problem, ale przyczyna jest inna.
Przy cukrzycy typu I przewa偶nie nie ma potrzeby przyjmowania insuliny, poniewa偶 jest to choroba autoimmunologiczna, uk艂ad odporno艣ciowy atakuje i niszczy kom贸rki tworz膮ce insulin臋 w trzustce.
U os贸b z cukrzyc膮 typu II organizm wytwarza insulin臋, ale jest to niewystarczaj膮ca ilo艣膰, albo s膮 trudno艣ci z jej skutecznym wykorzystaniem. Niebezpiecznie niski poziom cukru we krwi cz臋艣ciej wyst臋puje przy cukrzycy typu I. Spo偶ywanie s艂odko艣ci mo偶e by膰 bardziej niebezpieczne przy cukrzycy typu II. Osoby z cukrzyc膮 typu II musz膮 przestrzega膰 diety. Cukrzyca typu II jest powi膮zana z oty艂o艣ci膮, spo偶ywanie du偶ej ilo艣ci s艂odyczy prowadzi do nadwagi. Typ I zwykle wyst臋puje u dzieci, ale istnieje mo偶liwo艣膰 zachorowania na cukrzyc臋 typu I w wieku doros艂ym. Prawdopodobie艅stwo zachorowania na cukrzyc臋 typu II wzrasta z wiekiem, zw艂aszcza po 45-tym roku 偶ycia. Bez wzgl臋du na to, na jaki typ cukrzycy chorujemy, nale偶y powa偶nie traktowa膰 chorob臋. Oba rodzaje mog膮 prowadzi膰 do powa偶nych komplikacji, takich jak: 艣lepota, amputacje czy niewydolno艣膰 nerek i inne. Mo偶na do偶y膰 s臋dziwego wieku z obydwiema typami cukrzycy, wa偶ne jest kontrolowanie poziom cukru we krwi. Wa偶na jest dieta i aktywno艣膰 fizyczna.
Pierwsze objawy cukrzycy typu I - insulinozale偶na
Gdy poziom cukru jest wysoki, mo偶e pojawi膰 si臋 kwasica ketonowa. Dzieje si臋 tak, gdy glukoza nie mo偶e by膰 przetworzona w energi臋 i organizm czerpie j膮 z reakcji spalania t艂uszcz贸w. Produktem ubocznym tego procesu s膮 tzw. cia艂a ketonowe, kt贸re zakwaszaj膮 organizm. Kwasica ketonowa jest bardzo niebezpiecznym stanem. Mo偶e prowadzi膰 do 艣pi膮czki i sytuacji bezpo艣redniego zagro偶enia 偶ycia.
Jej objawy to:
b贸l brzucha, nudno艣ci, wymioty, g艂臋boki, przyspieszony oddech, sucha sk贸ra i uczucie sucho艣ci w jamie ustnej, zaczerwieniona twarz, zapach acetonu z ust.
Cz臋ste oddawanie moczu rzadko jest w pierwszym momencie kojarzone z cukrzyc膮 typu I. Przy wysokim poziomie cukru we krwi dochodzi do wzmo偶onej produkcji moczu. Obci膮偶one cukrem nerki broni膮 si臋, rozcie艅czaj膮c mocz dodatkow膮 ilo艣ci膮 wody. Osoby z nieleczon膮 cukrzyc膮 czuj膮, 偶e p臋cherz jest zawsze pe艂ny. Cz臋stsze oddawanie moczu mo偶e by膰 pierwszym objawem cukrzycy.
Silne pragnienie
Uczucie ci膮g艂ego pragnienia i zwi臋kszona ilo艣膰 przyjmowanych p艂yn贸w to tak偶e objawy charakterystyczne dla cukrzycy. Wi臋ksza ilo艣膰 produkowanego moczu wi膮偶e si臋 ze zmniejszon膮 obj臋to艣ci膮 wody we krwi i prowadzi do odwodnienia. Objaw ten zwykle nie jest kojarzony z cukrzyc膮.
Chudni臋cie
Spadek wagi bez stosowania diety i zwi臋kszonej aktywno艣ci fizycznej jest bardziej charakterystyczne dla cukrzycy typu I ni偶 typu II. W tym rodzaju choroby trzustka z r贸偶nych przyczyn, np. z powodu infekcji wirusowej lub reakcji autoimmunologicznej, przestaje produkowa膰 insulin臋. Glukoza nie dociera do kom贸rek i organizm pr贸buje uzyska膰 energi臋 z innych 藕r贸de艂, np. rozk艂adaj膮c mi臋艣nie i tkank臋 t艂uszczow膮. Cukrzyca typu II przewa偶nie rozwija si臋 d艂u偶ej, ze stopniowo narastaj膮c膮 insulinooporno艣ci膮 i dlatego przewa偶nie nie dochodzi do nag艂ej utraty wagi.
Zwi臋kszony g艂贸d
Pozbawione glukozy kom贸rki, mi臋艣nie i inne narz膮dy stale domagaj膮 si臋 zastrzyku energii. Powoduje to zwi臋kszonie uczucia g艂odu, kt贸r mo偶e by膰 odczuwalny r贸wnie偶 po posi艂ku. Przy braku insuliny, pomimo sta艂ego dostarczania glukozy do organizmu, tkanki pozostaj膮 niezaspokojone i dlatego odczuwamy g艂贸d. Sta艂e uczucie zm臋czenia, apatia, os艂abienie, senno艣膰, niemoc wynikaj膮ca z braku energii. Przy braku insuliny glukoza zamiast w kom贸rkach, znajduje si臋 we krwi. Bardzo wra偶liwe na brak glukozy s膮 neurony ( kom贸rki znajduj膮ce si臋 w m贸zgu). St膮d bierze brak si艂y i zm臋czenie.
Zaburzenia ostro艣ci widzenia
Zwi臋kszone wydalanie wody z moczem, powoduje mniejsz膮 ilo艣膰 wody we krwi oraz innych obszarach organizmu, r贸wnie偶 w oczach. Mniej elastyczna soczewka nie jest w stanie prawid艂owo dostosowa膰 si臋 i spada ostro艣膰 obrazu ogl膮danych przedmiot贸w. St膮d w cukrzycy mo偶e wyst膮pi膰 wra偶enie pogorszenia si臋 wzroku. Innym powik艂aniem w cukrzycy jest zwyrodnienie siatk贸wki.
Zaburzenia czucia i mrowienie w palcach st贸p
Mrowienie w nogach i zaburzenia czucia zwi膮zane s膮 z neuropati膮. Zniszczenie neuron贸w post臋puje stopniowo i dotyczy zw艂aszcza ko艅czyn. Objawy te nie wyst膮pi膮 jako pierwsze w cukrzycy typu I. B臋d膮 pog艂臋bia艂y si臋 z czasem. Utrzymywanie prawid艂owego poziomu cukru we krwi znacznie zmniejsza post臋p neuropatii, ale nie hamuje jej ca艂kowicie.

Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?

Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...