Strony

pi膮tek, 25 lutego 2022

Cukrzyca typu II

cukrzyca insulinoniezale偶na

Cukrzyca typu II - insulinoniezale偶na jest najcz臋艣ciej wyst臋puj膮cym na 艣wiecie rodzajem cukrzycy. Choroba obejmuje prawie 90 % wszystkich przypadk贸w cukrzycy. Du偶o os贸b jest w stanie przedcukrzycowym. Cukrzyca typu II jest trudna do zdiagnozowania. Zazwyczaj czas dzia艂a na niekorzy艣膰, bo kiedy ju偶 dochodzi do stwierdzenia jej istnienia w organizmie s膮 ju偶 inne powik艂ania. Choroba rozwija si臋 powoli, niszczy narz膮dy wewn臋trzne.

Na cukrzyc臋 typu II (tzw. insulinoniezale偶n膮) najcz臋艣ciej zapadaj膮 osoby po 45 roku 偶ycia. Nara偶eni s膮 zw艂aszcza ci, kt贸rzy jedz膮 zbyt kaloryczne posi艂ki (du偶o czerwonego mi臋sa, bia艂e pieczywo, ma艂o owoc贸w i warzyw), prowadz膮 siedz膮cy tryb 偶ycia, ma艂o si臋 ruszaj膮, pal膮 papierosy.
Choroba rozwija si臋 wiele lat, d艂ugo nie daj膮c 偶adnych objaw贸w. Po "cichu" uszkadza nerki, wzrok, nerwy, serce i naczynia krwiono艣ne. Przy cukrzycy typu II trzustka wytwarza insulin臋, a mimo to st臋偶enie glukozy we krwi wzrasta. Dochodzi do tego, poniewa偶 tkanki kom贸rek nie odpowiadaj膮 na ni膮 w艂a艣ciwie. Przyczyny s膮 r贸偶ne: insulina jest wydzielana w niewystarczaj膮cej ilo艣ci albo zbyt p贸藕no po posi艂ku. Mo偶e doj艣膰 do insulinooporno艣ci kom贸rek, gdy glukoza nie przenika do ich wn臋trza.
Przyczyn膮 insulinooporno艣ci jest oty艂o艣膰. Trzustka, aby utrzyma膰 st臋偶enie glukozy we krwi w normie, musi produkowa膰 coraz wi臋cej i wi臋cej insuliny. Kom贸rki na ni膮 jednak nie odpowiadaj膮 i nie wykorzystuj膮 glukozy, kt贸ra pozostaje we krwi. Tak powstaje cukrzyca typu II. Tryb 偶ycia i dieta zahamuj膮 rozw贸j cukrzycy typu II. Przy wykrytej cukrzycy typu II konieczna jest zmiana trybu 偶ycia i dieta. U艂atwia ona utrzymanie sta艂ego poziomu cukru we krwi, dostarcza wszystkich niezb臋dnych substancji od偶ywczych oraz energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu. I pomaga schudn膮膰 osobom z nadwag膮 lub oty艂ym.
Przy diecie 1000-1200 kcal, mo偶na schudn膮膰 ok. 2,5 kg miesi臋cznie. Dzi臋ki diecie stabilizuje si臋 poziom cholesterolu oraz nadci艣nienie t臋tnicze. Chory na cukrzyc臋 powinien spo偶ywa膰 posi艂ki 5 razy dziennie w odpowiedniej ilo艣ci i jako艣ci. 25% dziennego zapotrzebowania na kalorie powinno zaspokaja膰 艣niadanie, 15 % - drugie 艣niadanie, obiad - 35%, podwieczorek - 10 %, a kolacja - 15 %.
Zamiast sma偶y膰 - gotujmy na parze. Wybierajmy produkty jak najmniej przetworzone. Jasny chleb zast膮p pe艂noziarnistym, ziemniaki i bia艂y ry偶 - grub膮 kasz膮, pe艂noziarnistym makaronem lub br膮zowym ry偶em. Pe艂not艂uste produkty mlecznych, t艂uste mi臋sa i w臋dliny (zw艂aszcza wieprzowe) zamie艅my na chude mi臋sa drobiowe. Unikajmy mas艂a, t艂uszczy zwierz臋cych, u偶ywaj oleju rzepakowego i oliwy. Jedz ryby 3 razy w tygodniu, pieczone w folii lub gotowane na parze. Do ka偶dego posi艂ku dodawaj warzywa. Ogranicz jedzenie banan贸w, winogron i suszonych owoc贸w (zawieraj膮 za du偶o cukru). Zrezygnuj ze s艂odyczy, napoj贸w s艂odzonych, sok贸w, nektar贸w i alkoholu.
Opr贸cz diety niezwykle wa偶na jest nasza aktywno艣膰 fizyczna: p艂ywanie, siatk贸wka, aerobik, spacery w szybkim tempie, marszobiegi, nordic walking, taniec.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?

Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...