Cholesterol te偶 jest potrzebny, poniewa偶 bez niego organizm nie by艂by w stanie funkcjnowa膰. Przy jego pomocy powstaj膮 hormony p艂ciowe i kory nadnerczy, kwasy 偶贸艂ciowe oraz witamina D. Wchodzi w sk艂ad b艂on kom贸rkowych.
Problem zaczyna si臋, gdy mamy go za du偶o, a zw艂aszcza tego z艂ego.
Og贸lnie cholesterol dzielimy na z艂y (LDL) i dobry (HDL).
Przyczyny wzrostu cholesterolu s膮 r贸偶ne:
nadwaga, z艂e od偶ywianie (t艂uste mi臋sa i w臋dliny, t艂usty nabia艂, twarde t艂uszcze, np.偶贸艂te i topione sery, mas艂o, smalec, potrawy sma偶one, chipsy, itp.), dziedziczenie genetyczne. Im bardziej t艂usta dieta, tym wi臋cej cholesterolu, bowiem organizm najwi臋cej produkuje go 60-80% z t艂uszczu pochodzenia zwierz臋cego, tzw. t艂uszcze nasycone.
Zachowajmy umiar z cukrem i bia艂膮 m膮k膮 - obni偶aj膮 poziom dobrego cholesterolu. Jajka jedzmy razem z bia艂kiem, kt贸re zmniejsza wch艂anianie cholesterolu. Zalecenia specjalist贸w odno艣nie jajek r贸偶ni膮 si臋, nieraz nawet znacznie. Je偶eli mamy prawid艂owy poziom cholesterolu, to ten obecny w jajku nie stwarza zagro偶enia. Mo偶na je艣膰 do 10 - 12 tygodniowo, uwzgl臋dniaj膮c te znajduj膮ce si臋 w innych pokarmach (makarony, ciasta itp.). Osoby z podwy偶szonym poziomem cholesterolu mog膮 te偶 je艣膰 jajka, ale w mniejszych ilo艣ciach tygodniowo (2-4).
Wg ameryka艅skiego dietetyka mo偶na je艣膰 2 jajka dziennie, ale wtedy nie jemy innych produkt贸w pochodzenia zwierz臋cego. A wg polskich dietetyk贸w osoby zdrowe tylko jedno jajko dziennie, a osoby z podwy偶szonym poziomem cholesterolu - 2 jajka tygodniowo. Jajka maj膮 du偶o sk艂adnik贸w od偶ywczych: bia艂ka, lecytyn臋, lutein臋, l-tyrozyn臋, sk艂adniki mineralne, witaminy. Jedzmy t艂uszcze wielo- i jednonienasycone. Jednak nie mo偶na ca艂kowicie stosowa膰 diety pozbawionej t艂uszczy, bowiem mo偶e ona r贸wnie偶 zmniejszy膰 poziom dobrego cholesterolu.
Wobec tego co je艣膰?
B艂onnik wychwytuje cz膮stki cholesterolu z po偶ywienia i utrudnia ich wch艂anianie przez organizm.
1. Pe艂ne ziarna i nasiona - pieczywo z maki razowej, grube kasze, p艂atki owsiane, br膮zowy ry偶, itp.
2. Owoce bogate w b艂onnik - np. jab艂ka, cytrusy itp.
3.Warzywa str膮czkowe i inne - fasola, soja, ciecierzyca, groch, b贸b, marchew, buraczki, itp. Czosnek 1 - 3 z膮bki dziennie - pomaga zmniejszy膰 poziom cholesterolu ok. 10%. Posiekany, rozgnieciony powinien pole偶e膰 ok. 10 - 15 minut. Do potraw dodajmy go pod koniec gotowania i pieczenia - nie podajmy go obr贸bce termicznej d艂u偶ej ni偶 20 minut.
4. Orzechy i migda艂y.
5. Napoje (woda, herbaty, 艣wie偶e soki z owoc贸w i warzyw,) - ok. 2 litr贸w dziennie (liczy si臋 r贸wnie偶 p艂yny w postaci zup).
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz