Strony

czwartek, 10 lutego 2022

Paradontoza

paradontoza
Paradontoza to zapalenie przyz臋bia. Jest to choroba infekcyjna tkanek przyz臋bia, kt贸ra w skrajnych przypadkach mo偶e doprowadzi膰 do utraty z臋b贸w. W czasie tej choroby z臋by si臋 ruszaj膮 i mo偶na je 艂atwo wy艂ama膰 w czasie jedzenia. Dos艂ownie mo偶na "wyj膮膰 je palcami". Mo偶e dotkn膮膰 ka偶dej osoby bezwzgl臋du na wiek i p艂e膰. Paradontoza rozwija si臋 w przypadku zak艂贸cenia r贸wnowagi pomi臋dzy czynnikami obronymi a atakuj膮cymi tkanki przyz臋bia drobnoustrojami p艂ytki naz臋bnej.
Mechanizmy obronne radz膮 sobie z niewielk膮 ilo艣ci膮 p艂ytki bakteryjnej, kt贸ra gromadzi si臋 na powierzchni z臋b贸w.
Pocz膮tkowo p艂ytka naz臋bna sk艂ada si臋 g艂贸wnie z bakterii Gram-dodatnich. W miar臋 odk艂adania si臋 p艂ytki naz臋bnej i kamienia naz臋bnego przewa偶nie przy braku odpowiedniej higieny jamy ustnej, zaczynaj膮 pojawia膰 si臋 bakterie Gram-ujemne. Sta艂y kontakt p艂ytki bakteryjnej z dzi膮s艂em prowadzi do stanu zapalnego. Przyczyny stanu zapalnego to nie odpowiednia higiena jamy ustnej, stres, cukrzyca, palenie tytoniu, osteoporoza, czynnik genetyczny, choroby og贸lnoustrojowe.

Leczenie zaczyna si臋 od usuwania kamienia i p艂ytki bakteryjnej.
Odpowiednie pasty i p艂yny do p艂ukania ust wspomagaj膮 leczenie stanu zapalnego dzi膮se艂. Przy zaawansowanych stanach zapalnych powstaj膮 g艂臋bokie kieszonki, kt贸re utrudniaj膮 dok艂adne usuni臋cie z艂og贸w poddzi膮s艂owych. W takich przypadkach przewa偶nie wykonuje si臋 zabiegi chirurgiczne.
Wa偶na jest profilaktyka. Nale偶y stosowa膰 preparaty zawieraj膮ce flawonoidy b臋d膮ce zwi膮zkami pochodzenia ro艣linnego.
Wyst臋puj膮 w owocach (szczeg贸lnie w cytrusowych), warzywach, kaszy gryczanej, herbacie , winie czerwonym itp. Herbata czarna i czerwona podobno korzystnie wp艂ywa na hamowanie rozwoju bakterii p艂ytki naz臋bnej. Nale偶y dok艂adnie my膰 z臋by przez ok. 3 minuty i przynajmniej dwa razy dziennie.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?

Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...