Strony

艣roda, 9 lutego 2022

Nadci艣nienie t臋tnicze

ci艣nienimierz
Nadci艣nienie powy偶ej 140/90 mmHg zwi臋ksza si臋 ryzyko ataku serca, udaru. Wysoki poziom cholesterolu, nadwaga, brak ruchu itp. r贸wnie偶 zwi臋kszaj膮 ryzko powstania nadci艣nienie. Jednak nie zawsze jest znana przyczyna jego powstania. Czasami s艂yszymy od lekarza o nadci艣nieniu samoistnym lub pierwotnym. Niewielkie nadci艣nienie mo偶emy uregulowa膰 aktywno艣ci膮 fizyczn膮 i odpowiedni膮 diet膮 (np. 1 z膮bek czosnku na wiecz贸r, zrezygnujmy z soli). Dla nadci艣nieniowc贸w zalecane s膮 膰wiczenia dotleniaj膮ce (wolny bieg, spacer w po艂膮czeniu z szybkim marszem). 膯wiczenia si艂owe nale偶y uzgodni膰 z lekarzem. Przy nadci艣nieniu t臋tniczym niewskazane s膮 膰wiczenia z du偶ym obci膮偶eniem wysi艂kowym, np. sprint, wio艣larstwo, d艂ugie bieganie, wspinaczka wysokog贸rska, narciarstwo zjazdowe itp.
Dieta przy ma艂ym nadci艣nieniu pomaga utrzyma膰 norm臋
Niekt贸re osoby nie potrzebuj膮 przyjmowa膰 na sta艂e lek贸w na nadci艣nienie, zw艂aszcza w pocz膮tkowej fazie choroby. Skuteczne mog膮 by膰 naturalne produkty 偶ywno艣ciowe. Warto je stosowa膰, ale jest jeden warunek - systematyczno艣膰. Nale偶y zrezygnowa膰 z 偶ywno艣ci sma偶onej w panierce i du偶ej ilo艣ci t艂uszczu, ze smalcu, z konserw, z ser贸w 偶贸艂tych, pe艂not艂ustego nabia艂u i przegryzek w postaci s艂onych paluszk贸w, chips贸w. Ograniczamy mi臋so i w臋dliny, a s贸l zast臋pujemy zio艂ami i czosnkiem. Jedzmy codziennie warzywa i owoce oraz gotowane lub pieczone ryby minimum 2 razy w tygodniu. Jedzmy pe艂noziarniste pieczywo, razowe, orkiszowe, kasze gruboziarniste, bo zawieraj膮 w臋glowodany z艂o偶one dodaj膮ce energii.
Produkty korzystne w diecie nadci艣nieniowej
Gorzka czekolada - min. 70% kakao. Jest bogata w flawonole, poprawiaj膮ce elastyczno艣膰 naczy艅 krwiono艣nych. Wystarczy je艣膰 3 razy w tygodniu - 100 g podzieli膰 na 3 porcje.
Woda z cytryn膮: pomoga obni偶y膰 ci艣nienie (witamina C, potas).
Grejpfruty, pomara艅cze zawieraj膮 witamin臋 C, kt贸ra pomaga usun膮膰 z organizmu s贸d, co obni偶a ci艣nienie. W grejpfrutach zawarta jest naringenina, kt贸ra reguluje te偶 poziom glukozy.
Ryby: makrela, 艂oso艣, pstr膮g to dobre 藕r贸d艂o zdrowych kwas贸w omega-3, obni偶aj膮cych ci艣nienie krwi.
P艂atki owsiane: zawieraj膮 substancje, kt贸re obni偶aj膮 cholesterol. Dzia艂aj膮 jako prebiotyk i wzmacniaj膮 uk艂ad immunologiczny.
Sok z aronii i burak贸w posiadaj膮 substancje, kt贸re wp艂ywaj膮 na poszerzanie naczy艅 krwiono艣nych. 250 ml soku dziennie wp艂ywa pozytywnie ci艣nienie w organizmie.
Sok z pomidorowy posiada potas, kt贸ry uelastycznia t臋tnice oraz wyp艂ukuje nadmiar soli z po偶ywienia. W pomidorach jest te偶 substancja, kt贸ra obni偶a poziom cholesterolu.
Siemi臋 lniane zawiera argininy i glutaminy, kt贸re zapobiegaj膮 chorobom serca. Jest 藕r贸d艂em fitosteroli obni偶aj膮cych z艂y cholesterol (wystarczy 1-2 艂y偶ki mielonego siemienia dziennie przez miesi膮c i 1 miesi膮c przerwy).
Zio艂a: lubczyk, oregano, bazylia to doskona艂e zamienniki soli - poprawiaj膮 trawienie i u艂atwiaj膮 przyswajanie sk艂adnik贸w od偶ywczych. Bazylia posiada dzia艂anie uspokajaj膮ce i zmniejszaj膮ce stres.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?

Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...