Co przyspiesza starzenie si臋 wzroku?
Niepokoj膮ce objawy
Przyczyny os艂abiania si臋 wzroku
Wady wrodzone wzroku
Wzrok w pigu艂ce
Zdrowe oczy pokazuj膮 nam otoczenie w stanie rzeczywistym. Ok. 80% informacji trafia do m贸zgu za po艣rednictwem wzroku.
Ka偶de oko odbiera troch臋 inne obrazy, kt贸re o艣rodek wzroku w m贸zgu scala w jeden. Dzieki temu nasze widzenie do 50 m jest przestrzenne (tr贸jwymiarowe), powy偶ej tej odleg艂o艣ci obrazy spotrzegamy ju偶 jako p艂askie.
Budowa oka
Narz膮d wzroku sk艂ada si臋 z ga艂ki oczne, poruszaj膮cych je mi臋艣ni, powiek, aparatu 艂zowego i sieci nerw贸w. Ga艂a oczna ma kszta艂u podobny do kuli o 艣rednicy ok. 23 mm.
Umiejscowiona jest w twardym oczodole z mi臋kk膮 wy艣ci贸艂k膮 t艂uszczow膮. 艢cian臋 ga艂ki ocznej tworz膮 trzy b艂ony: zewn臋trzna (rog贸wka, tward贸wka), 艣rodkowa (t臋cz贸wka, naczyni贸wka, cia艂o rz臋skowe) i wewn臋trzna - siatk贸wka.
W tylnej cz臋艣ci ga艂ki znajduje si臋 tarcza nerwu wzrokowego, kt贸ry po艂膮czony jest z m贸zgiem. W samym 艣rodku jest 藕renica, kt贸rej 艣rednica zmienia sie pod wp艂ywem r贸偶nych bod藕c贸w, np. 艣wiat艂a. Gdy 艣wiat艂a jest za du偶o, t臋cz贸wka zaciska si臋, zmniejszaj膮c 藕renic臋, co chroni nerw wzrokowy przed uszkodzeniem.
Tu偶 za t臋cz贸wk膮 znajduje si臋 dwuwypuk艂a i silnie za艂amuj膮ca 艣wiat艂o soczewka.
Przyczepiona jest cienkimi wi膮zade艂kami do mi臋艣nia rz臋skowego. Jego skurcze umo偶liwiaj膮 zmian臋 kszta艂tu soczewki na bardziej wypuk艂膮 lub p艂ask膮 (akomodacja).
Pomi臋dzy soczewk膮 a siatk贸wk膮 jest cia艂o szkliste, kt贸re zajmuje ponad 2/3 obj臋to艣ci ga艂ki ocznej i sk艂ada si臋 prawie tylko z wody. Cia艂o szkliste ma zadanie amortyzacji wstrz膮s贸w, utrzymywanie kszta艂tu oka, za艂amywanie promieni s艂onecznych itp.
Powstawanie obrazu
Wpadaj膮ce do oczu promienie s艂oneczne przechodz膮 przez przezroczyst膮 wypuk艂膮 rog贸wk臋, 藕renic臋, soczewk臋, cia艂o szkliste i za艂amane docieraj膮 do siatk贸wki.
W siatk贸wce najwa偶niejsza jest plamka 偶贸艂ta, kt贸ra odpowiada za ostro艣膰 widzenia. Z powierzchni siatk贸wki 艣wiat艂oczu艂e kom贸rki (czopki i pr臋ciki) przekazuj膮 sygna艂y wzrokowe przy pomocy nerwu wzrokowego do m贸zgu.
Rog贸wka, ciecz wodnista, soczewka i cia艂o szkliste tworz膮 uk艂ad optyczny skupiaj膮cy promienie s艂oneczne w taki spos贸b, aby na siatk贸wce pojawi艂 sie ostry obraz przedmiotu.
Bardzo wa偶n膮 rol臋 spe艂nia tu zdolno艣膰 akomodacji soczewki, bo pozwala ogniskowa膰 na siatk贸wce obiekty znajduj膮ce si臋 w r贸偶nych odleg艂o艣ciach od oczu (soczewka robi si臋 bardziej p艂aska im dalej znajduje si臋 ogl膮dany obiekt). Ostro艣膰 widzenia mo偶liwa jest, gdy ognisko obrazu pokrywa si臋 z siatk贸wk膮.
Wady wrodzone, uszkodzenia wzroku zabieraj膮 nam pi臋kno widoku 艣wiata. Wady wzroku dziel膮 na sferyczne i cylindryczne. W sferycznych rog贸wka jest kulista, a w cylindrycznych owalna. R贸wnie偶 z wiekiem nast臋puje starzenie si臋 wzroku powoduj膮ce widzenie mniej wyraziste.
Po 40-roku 偶ycia u wi臋kszo艣ci ludzi zaczynaj膮 si臋 problemy z ostrym widzeniem z bliska lub bardziej oddalonych obiekt贸w. Dlatego bardzo wa偶na konsultacja u okulisty, choroby oczu p贸藕no wykryte mog膮 spowodowa膰 utrate wzroku.
Do g贸ry馃敽
Przyczyny os艂abiania si臋 wzroku?
W strukturze oka (rog贸wce, t臋cz贸wce, ciele rz臋skowym) dochodzi do zmian. Rog贸wka z wiekiem traci przezroczysto艣膰 i 艣wiat艂o w niej jest coraz bardziej rozpraszane. Powoduje to rozmywanie obraz贸w i widzimy mniej szczeg贸艂贸w (brak ostro艣ci).
Zmienia si臋 te偶 pole widzenia, bo rog贸wka ulega sp艂aszczeniu. Zmniejsza si臋 wielko艣膰 藕renicy i mniej 艣wiat艂a wpada do oka, powoduj膮c u os贸b starszych coraz mocniejszych 偶ar贸wek do czytania.
T臋cz贸wka traci na elastyczno艣ci, a to z kolei wp艂ywa na wolniejsze przystosowanie si臋 oczu do zmian nat臋偶enia o艣wietlenia. Najwi臋kszy wp艂yw na pogorszenie wzroku ma powi臋kszenie si臋 soczewki i os艂abienie mi臋艣ni, kt贸re ni膮 poruszaj膮 (cia艂o rz臋skowe).
Z wiekiem soczewka obrasta w kolejne nowe warstwy, a stare nie s膮 usuwane. W wieku ok. 70 lat 偶ycia soczewka jest trzykrotnie wi臋ksza ni偶 w wieku 20-tu lat.
Stajemy si臋 dalekowidzami, a p贸藕niej kr贸tkowidzami. Maleje ilo艣膰 wytwarzanych 艂ez powoduj膮c sucho艣膰 rog贸wki objawiaj膮c si臋 podra偶nieniem tzw. piasek w oczach. W starszym wieku oko zaczyna przek艂amywa膰 kolory, poniewa偶 soczewka nabiera 偶贸艂tawej barwy. Odcienie niebieskie widzimy ciemniejsze, a 偶贸艂te mniej wyraziste (jaskrawe). R贸wnie偶 fiolet jest mniej widziany. W tym przypadku samemu mo偶na ten proces z艂agodzi膰 lub go op贸藕ni膰.
Do g贸ry馃敽
Niepokoj膮ce objawy
Je偶eli zauwa偶ymy ni偶ej niepokoj膮ce objawy nale偶y odwiedzi膰 okulist臋. Specjalista dok艂adnie zbada nasz wzrok, wystawi recept臋 na odpowiednie szk艂a czy soczewki. Napewno doradzi, 偶eby do czytania u偶ywa膰 odpowiedniego o艣wietlenia (barwa, moc).
Zmiana koloru t臋cz贸wki oka, ciemna plama w polu widzenia, niewyra藕ne widzenie lub zamglenie, podw贸jne widzenie, 艣wiat艂owstr臋t (nadmierna wra偶liwo艣膰 na 艣wiat艂o), trudno艣ci ze skupieniem wzroku na odleg艂ych przedmiotach, pieczenie, sw臋dzenie, zaczerwienienie, suche oko, nadmierne 艂zawienie, problemy przy zamykaniu powiek.
Mroczki i plamy - mog膮 pojawia膰 si臋 u os贸b powy偶ej 40 lat i s膮 naturalnym objawem. Nie s膮 gro藕ne, ale mog膮 utrudnia膰 widzenie. Je偶eli jednak widzimy deszcz iskierek na czarnym tle, to nale偶y uda膰 si臋 do specjalisty. Je偶eli patrz膮c na wprost widzimy ciemn膮 plamk臋 przypominaj膮c膮 kleks r贸wnie偶 nale偶y uda膰 si臋 do okulisty. By膰 mo偶e przyczyn膮 b臋dzie krawienie do oka, kt贸re okulista zatamuje i ustali przyczyn臋.
Opadaj膮ca powieka - oczy s膮 rzadko idealnie symetryczne. Najbardziej to wida膰 przy opadaj膮cej powiece i podwijaniu si臋 jej oraz przy obrz臋ku. Przyczyny s膮 r贸偶ne: nieprawid艂owo艣ci neurologiczne, mi臋艣niowe oraz alergie. Czasem wada ta jest wrodzona i mo偶e wymaga膰 korekty chirurgicznej.
Podw贸jne widzenie - dotyczy jedngo lub obu oczu (mo偶e to by膰 pocz膮tek za膰my). Przyczyn膮 mog膮 by膰 mi臋艣nie poruszaj膮ce ga艂kami. Choroby i wiek mog膮 powodowa膰 ich os艂abienie. Najcz臋艣ciej jednak przyczyn膮 jest uraz, choroby naczyniowe w obr臋bie m贸zgu, zmiany nowotworowe w m贸zgu, cukrzyca, nadczynno艣膰 tarczycy. U ludzi m艂odych podw贸jne i niewyra藕ne widzenie mo偶e sygnalizoa膰 pocz膮tki stwardnienia rozsianego.
Przekrwienie - du偶a krwista plama na jednym z oczu spowodowana jest przewa偶nie krucho艣ci膮 naczy艅, przem臋czeniem, prac膮 przy z艂ym o艣wietleniu lub te偶 bez wyra藕nego powodu. Mija samoistnie. Kiedy ga艂k臋 pokrywa sie膰 czerwonych naczynek i pojawia si臋 b贸l oznacza to zapalenie wirusowe lub bakteryjne, obecno艣膰 cia艂a obcego, jaskr臋 - ten przypadek wymaga pomocy okulisty.
Skurcze powiek - tiki wyst臋puj膮 w postaci drga艅 w艂贸kien mi臋艣niowych, przewa偶nie powieki dolnej. S膮 to niegro藕ne zaburzenia, niezwi膮zane z 偶adn膮 chorob膮. Jednak silny skurcz mo偶e by膰 spowodowany zapaleniem spoj贸wki, rog贸wki, tward贸wki, t臋cz贸wki. Objawem zapalenia jest 艣wiat艂owstr臋t i 艂zawienie. Po wyleczeniu choroby skurcz powiek ust臋puje.
艢wietliste kr臋gi - je偶eli widzimy obiekty otoczone aureol膮, mo偶e to oznacza膰 sygnalizacj臋 rozwoju utajonej jaskry. I w tym przypadku nale偶y uda膰 si臋 do specjalisty. By膰 mo偶e te objawy zwi膮zane s膮 tylko z za偶ywaniem lek贸w (przeciwdepresyjne, uspokajaj膮ce, nasercowe, stosowane przy chorobie Parkinsona).
Utrata obwodowego widzenia - widzimy tylko na wprost (mog膮 to by膰 symptomy jaskry).
Do g贸ry馃敽
Co przyspiesza starzenie wzroku?
1. Wielogodzinna praca przy monitorze oraz brak przerw.
2. Brak wizyt kontrolnych u okulisty, co wi膮偶e si臋 noszeniem tych samych mocy szkie艂 i soczewek przez lata.
3. Czytanie przy z艂ym o艣wietleniu (z艂a barwa 艣wiat艂a, z艂a moc, kt贸ra mo偶e by膰 za mocna lub za s艂aba).
4. Z艂y k膮t padania 艣wiat艂a (艣wiat艂o odbija si臋)lub nie w艂a艣ciwe ustawienie podczas czytania np. za plecami rzuca cie艅 na tekst.
5. Przebywanie przez d艂ugi okres w pomieszczeniach klimatyzowanych.
6. D艂ugotrwa艂e przebywanie na pe艂nym s艂o艅cu oraz 藕le dobrane okulary przeciws艂oneczne.
7. Przebywanie w pomieszczeniach zadymionych.
Te informacje nie maj膮 na celu udzielania porad medycznych. Nie ponosimy odpowiedzialno艣ci za ewentualne skutki wykorzystania tych informacji.
wtorek, 5 kwietnia 2022
艣roda, 30 marca 2022
Trzustka
Choroba trzustki tak jak cukrzyca d艂ugo pozostaje w ukryciu, a pierwsze objawy s膮 niejednoznaczne i moga wskazywa膰 na inne choroby.
Ostre zapalenie trzustki nale偶y do grupy ostrych chor贸b jamy brzusznej. Przyczynami wyst膮pienia nag艂ego, ostrego zapalenia trzustki mog膮 by膰 b艂臋dy dietetyczne oraz picie du偶o alkoholu.
Przebieg choroby
Ostre zapalenie trzustki mo偶na podzieli膰 na zapalenie o postaci 艂agodnej i ci臋偶kiej. W przypadku postaci 艂agodnej objawy mog膮 ust膮pi膰 samoistnie po paru dniach. Wystarczy wtedy zastosowa膰 kilkudniow膮 g艂od贸wk臋. Przebieg ci臋偶ki choroby wi膮偶e si臋 powik艂aniami i jest gro藕ny dla 偶ycia. Po wyleczeniu wymagane jest stosowanie odpowiedniej, lekkostrawnej diety.
W艣r贸d dodatkowych powik艂a艅 ostrego zapalenia trzustki wymienia si臋:
krwawienia wewn膮trz jamy brzusznej, niewydolno艣膰 nerek, niewydolno艣膰 wielonarz膮dowa, przetoki, problemy z jelitem grubym, ropienie, torbiele rzekome, zaburzenia oddychania, zaburzenia krzepliwo艣ci krwi, zaka偶enie.
Ci臋偶ka posta膰 ostrego zapalenie trzustki
Leczenie ostrego zapalenia trzustki jest trudne i mo偶e spowodowa膰 zgon we wczesnej fazie choroby. Wymagana jest natychmiastowa hospitalizacja w oddziale chirurgicznym, gdzie prowadzi si臋 leczenie farmakologiczne oraz ci膮g艂膮 obserwacj臋 stanu zdrowia. Wykonywane s膮 badania krwi i moczu, kt贸re pozwol膮 stwierdzi膰 ze 100% pewno艣ci膮 rodzaj zaburzenia i zdiagnozowa膰 problemy z trzustk膮. Choremu podaje si臋 nast臋pnie kropl贸wki, leki i odpowiednie enzymy. Wprowadza si臋 r贸wnie偶 g艂od贸wk臋. Leczenie 艂agodnej postaci przynosi dobre wyniki, a choroba nie pozostawia trwa艂ych uszkodze艅 trzustki. W przypadku postaci ci臋偶kiej, u niekt贸rych chorych ju偶 po wyleczeniu, wymagane jest prowadzenie d艂ugotrwa艂ej terapii insulinowej i przyjmowanie substytut贸w enzym贸w trzustkowych.
Dieta po zapaleniu trzustki
Dziennie 5 posi艂k贸w: ma艂a obj臋to艣膰 posi艂k贸w, posi艂ki lekkostrawne, posi艂ki gotowane, nie wolno ich sma偶y膰 i dusi膰 na t艂uszczu, posi艂ki mo偶na piec w folii, ograniczenie soli w potrawach, ograniczenie smarowania pieczywa mas艂em, ograniczenie s艂odyczy, unikanie potraw t艂ustych, wyeliminowanie z diety alkoholu, wyeliminowanie z diety warzyw kapustnych i str膮czkowych oraz wzdymaj膮cych, zabronione u偶ywanie ostrych przypraw, zmniejszenie ilo艣ci spo偶ywanego b艂onnika pokarmowego.
Produkty dozwolone:
bia艂y twaro偶ek, drobne kasze, chude w臋dliny, chude mi臋so, d偶emy, mleko odt艂uszczone, kluski ziemniaczane, ziemniaki, oliwa z oliwek, ry偶, ryby, pszenne pieczywo, s艂aba herbata, sa艂atki (bez ostrych sos贸w, majonezu), soki owocowe i warzywne, warzywa i owoce (r贸wnie偶 gotowane), zupy mleczne, zupy na wywarze warzywnym.
Przyprawy: wanilia, bazylia, koperek, cynamon.
Ostre zapalenie trzustki nale偶y do grupy ostrych chor贸b jamy brzusznej. Przyczynami wyst膮pienia nag艂ego, ostrego zapalenia trzustki mog膮 by膰 b艂臋dy dietetyczne oraz picie du偶o alkoholu.
Przebieg choroby
Ostre zapalenie trzustki mo偶na podzieli膰 na zapalenie o postaci 艂agodnej i ci臋偶kiej. W przypadku postaci 艂agodnej objawy mog膮 ust膮pi膰 samoistnie po paru dniach. Wystarczy wtedy zastosowa膰 kilkudniow膮 g艂od贸wk臋. Przebieg ci臋偶ki choroby wi膮偶e si臋 powik艂aniami i jest gro藕ny dla 偶ycia. Po wyleczeniu wymagane jest stosowanie odpowiedniej, lekkostrawnej diety.
W艣r贸d dodatkowych powik艂a艅 ostrego zapalenia trzustki wymienia si臋:
krwawienia wewn膮trz jamy brzusznej, niewydolno艣膰 nerek, niewydolno艣膰 wielonarz膮dowa, przetoki, problemy z jelitem grubym, ropienie, torbiele rzekome, zaburzenia oddychania, zaburzenia krzepliwo艣ci krwi, zaka偶enie.
Ci臋偶ka posta膰 ostrego zapalenie trzustki
Leczenie ostrego zapalenia trzustki jest trudne i mo偶e spowodowa膰 zgon we wczesnej fazie choroby. Wymagana jest natychmiastowa hospitalizacja w oddziale chirurgicznym, gdzie prowadzi si臋 leczenie farmakologiczne oraz ci膮g艂膮 obserwacj臋 stanu zdrowia. Wykonywane s膮 badania krwi i moczu, kt贸re pozwol膮 stwierdzi膰 ze 100% pewno艣ci膮 rodzaj zaburzenia i zdiagnozowa膰 problemy z trzustk膮. Choremu podaje si臋 nast臋pnie kropl贸wki, leki i odpowiednie enzymy. Wprowadza si臋 r贸wnie偶 g艂od贸wk臋. Leczenie 艂agodnej postaci przynosi dobre wyniki, a choroba nie pozostawia trwa艂ych uszkodze艅 trzustki. W przypadku postaci ci臋偶kiej, u niekt贸rych chorych ju偶 po wyleczeniu, wymagane jest prowadzenie d艂ugotrwa艂ej terapii insulinowej i przyjmowanie substytut贸w enzym贸w trzustkowych.
Dieta po zapaleniu trzustki
Dziennie 5 posi艂k贸w: ma艂a obj臋to艣膰 posi艂k贸w, posi艂ki lekkostrawne, posi艂ki gotowane, nie wolno ich sma偶y膰 i dusi膰 na t艂uszczu, posi艂ki mo偶na piec w folii, ograniczenie soli w potrawach, ograniczenie smarowania pieczywa mas艂em, ograniczenie s艂odyczy, unikanie potraw t艂ustych, wyeliminowanie z diety alkoholu, wyeliminowanie z diety warzyw kapustnych i str膮czkowych oraz wzdymaj膮cych, zabronione u偶ywanie ostrych przypraw, zmniejszenie ilo艣ci spo偶ywanego b艂onnika pokarmowego.
Produkty dozwolone:
bia艂y twaro偶ek, drobne kasze, chude w臋dliny, chude mi臋so, d偶emy, mleko odt艂uszczone, kluski ziemniaczane, ziemniaki, oliwa z oliwek, ry偶, ryby, pszenne pieczywo, s艂aba herbata, sa艂atki (bez ostrych sos贸w, majonezu), soki owocowe i warzywne, warzywa i owoce (r贸wnie偶 gotowane), zupy mleczne, zupy na wywarze warzywnym.
Przyprawy: wanilia, bazylia, koperek, cynamon.
艣roda, 23 marca 2022
Kleszcze
Ca艂y materia艂 przeniesiony na 馃憠 Wszystko o kleszczach (prawie)
A tu film z praktycznego eksperymentu, kleszcz - kontra mr贸wki
馃憠 Kleszcz w starciu z mr贸wkami
A tu film z praktycznego eksperymentu, kleszcz - kontra mr贸wki
馃憠 Kleszcz w starciu z mr贸wkami
呕ywicielami kleszczy s膮 ma艂e i du偶e zwi臋rz臋ta oraz cz艂owiek. Kleszcz wyczuwa wydychany dwutlenek w臋gla, pot, hormony i drgania. Swoj膮 ofiar臋 mo偶e wyczu膰 nawet z 20 metr贸w. Za nim si臋 wbije, szuka najlepszego miejsca (ciep艂e i wilgotne, gdzie sk贸ra jest bardziej ukrwiona oraz cienka) - pachwiny, na po艣ladkach, na mosznie, okolice kostek, pod kolanami, na szyi, za uszami, na g艂owie.
Moment wk艂ucia trudno zauwa偶y膰, bowiem 艣lina kleszcza zawiera substancj臋 znieczulaj膮c膮. Jednak czasami mo偶na poczu膰 lekkie sw臋dzenie, 艂askotanie itp. Po wk艂uciu cementuje miejsce (mocniej si臋 zaczepia) i wprowadza substancj臋 zmniejszaj膮c膮 krzepliwo艣膰 krwi. Po tych zabiegach zaczyna wysysa膰 krew przez kilka godzin, a nawet kilka dni.
Doros艂y kleszcz ma ok. 2mm, nimfa czyli m艂ody kleszcz ma 1 - 1,5mm. S膮 jeszcze ich larwy - 0,5mm. Kleszcze s膮 wyposa偶one w ryjkowaty narz膮d g臋bowy przystosowany do ssania krwi i p艂yn贸w tkankowych. Kleszcze z rodziny Ixodidae ss膮 krew trzy razy w 偶yciu: w stadium larwalnym, w stadium nimfy i jako posta膰 doros艂a. Bez jedzenia mog膮 偶y膰 do dw贸ch lat. W Polsce najcz臋艣ciej wyst臋puje kleszcz pospolity oraz kleszcz 艂膮kowy - r贸wnie偶 lubi wilgo膰 (zakrzewione pastwiska, bagniste tereny le艣ne oraz obrze偶a jezior). W odr贸偶nieniu od kleszcza pospolitego wyst臋puje g艂贸wnie we wschodniej cz臋艣ci Polski. Ss膮ca samica mo偶e zwi臋kszy膰 swoj膮 mas臋 200 razy, a rozmiar sze艣ciokrotnie.
Nimfy i larwy s膮 najbardziej niebezpieczne.
Je偶eli wybieramy si臋 na grzyby, czy na spacer po wysokich trawach lub zaro艣lach za艂贸偶my d艂ugie spodnie, kt贸re wk艂adamy w buty z cholewkami. Na nogawki spodni nak艂adamy d艂ugie skarpety. Na rynku dost臋pne s膮 buty z cholewkami, kt贸re maj膮 dodadkowo u g贸ry 艣ci膮gacze. R贸wnie偶 zak艂adamy ubranie z d艂ugim r臋kawem (dobra jest wci膮gana bluza bez guzik贸w), czapk臋. Najlepiej w jasnych kolorach, bowiem 艂atwiej zauwa偶ymy kleszcza. Podobno najlepsze wierzchnie s膮 sztuczne ubrania - takie 艣liskie (trudniej koleszczowi si臋 do nich przyczepi膰).
Pomimo, 偶e repelenty nie zapewniaj膮 nam 100% chrony, u偶yjmy ich do spryskania nogawek spodni i r臋kaw贸w oraz nakrycia. Najbardziej skuteczne 艣rodki s膮 te zawieraj膮ce najwi臋cej % substancji DEET. Jednak, 偶eby zapewnia艂y nam 100% ochron臋, musia艂yby zawiera膰 st臋偶enie, kt贸re jest niebezpieczne dla cz艂owieka. Okolice g艂owy (szyja, uszy) posmarujmy naturalnymi olejkami, np. z drzewa herbacianego, z geranium, paczuli, itp.
Po wyj艣ciu z lasu, zaro艣li, parku, 艂膮ki itp., w miar臋 mo偶liwo艣ci dobrze wytrzep ubranie. Opcjonalnie no艣my roller do ubrania, kt贸rym po wyj艣ciu z lasu, zbierzemy z wierzchu ubrania ma艂o widoczne nimfy i larwy kleszcza. Po powrocie do domu zdejmnij nad wann膮 lub brodzikiem ubranie oraz delikatnie wytrzep je i zwr贸膰 uwag臋 czy nie ma kleszczy. Ubranie wypierz w pralce lub w艂贸偶 go na godzin臋 do suszarki - gor膮ca temperatura zniszczy go. Obejrzyj dok艂adnie swoje cia艂o i we藕 prysznic szoruj膮c si臋 dok艂adnie. Male艅kie nimfy i larwy (s膮 s艂abo widoczne) mog膮 w ten spos贸b sp艂yn膮膰 razem z wod膮. Je偶eli mamy ju偶 kleszcza to usu艅my go jak najszybciej. Im kr贸cej b臋dzie wczepiony, tym mo偶liwo艣膰 zara偶enia b臋dzie mniejsza (mniejsze ryzyko przed up艂ywem 24 godzin). Do wyci膮gania kleszcza s艂u偶膮 r贸偶ne przyrz膮dy (np.kleszczo艂apki, pompki pr贸偶niowe). Usuni臋cie kleszcza nie jest 艂atwe, bowiem posiada on aparat g臋bowy z haczykami, kt贸rymi przymocowuj臋 si臋 w miejscu wk艂ucia. Samo wyci膮ganie - jedni zalecaj膮 wyci膮ganie z delikatnym wykr臋caniem, inni prostym energicznym ruchem. Kleszcza chwytamy jak najbli偶ej powierzchni sk贸ry i delikatnie, ale zdecydowanie poci膮gamy go do g贸ry. Nigdy nie chwytamy go za tu艂贸w, bo mo偶emy wycisn膮膰 zawarto艣膰 jego brzucha do naszego organizmu. Generalnie nie nale偶y go wykr臋ca膰, je偶eli kleszcz tkwi zbyt g艂臋boko w ciele, nale偶y uda膰 si臋 do lekarza.
Na rynku pojawi艂y si臋 preparaty pomagaj膮ce usuni臋cie kleszcza , kt贸re natychmiast go u艣miercaj膮 i nie daj膮 mu podobno szansy na wymioty do rany. Po u艣mierceniu nale偶y go natychmiast wyj膮膰 oraz sprawdzi膰 czy zosta艂 wyj臋ty w ca艂o艣ci. Najlepiej to sprawdzi膰 k艂ad膮c go na bia艂ej kartce papieru lub bia艂ej tkaninie. Do usuwania i sprawdzania u偶ywajmy r贸wnie偶 lupy.
Usuni臋tego kleszcza mo偶na wys艂a膰 do specjalistycznego laboratorium w Pu艂awach Piwet - badania lub w Poznaniu Centrum bada艅 DNA, gdzie zbadaj膮 go czym m贸g艂 nas zarazi膰.
Wszystkie choroby przenoszone przez kleszcze leczy si臋 antybiotykami. Wbitego kleszcza napewno nie wolno smarowa膰 偶adnymi 艣rodkami, bo dusz膮cy si臋 "gad" zwymiotuje do rany i je偶eli posiada drobnoustroje to przeka偶e je nam. Wirusy i bakterie przenoszone przez kleszcze mog膮 si臋 dosta膰 do naszego organizmu ju偶 w momencie wk艂ucia. Miejsce po usuni臋tym kleszczu nale偶y zdezynfekowa膰 wod膮 utlenion膮 lub spirytusem. R贸wnie偶 p臋set臋 nale偶y zdezynfekowa膰 przed i po wyj臋ciu kleszcza. Je偶eli kleszcz by艂 zara偶ony, to nie znaczy jeszcze, 偶e i nas zarazi艂.
Mechanizm obronny naszego organizmu, mo偶e zapobiec chorobie, ale pozostanie w nas 艣lad kontaktu z bakteri膮 - dodatnie badania krwi na przeciwcia艂a. Je偶eli do dw贸ch tygodni po ugryzieniu zauwa偶ymy np. gor膮czk臋, zaburzenia 艣wiadomo艣ci, tracenie przytomno艣ci, sztywnienie karku nale偶y zg艂osi膰 si臋 do lekarza. Takie objawy mog膮 oznacza膰 odkleszczowe zapalenie m贸zgu. Ca艂e szcz臋艣cie, 偶e takich przypadk贸w w ci膮gu roku jest ma艂o. Na odkleszczowe zapalenie m贸zgu mo偶na si臋 zaszczepi膰. Wirusem zapalenia m贸zgu mo偶na zarazi膰 si臋 pij膮c mleko prosto od kr贸w, kt贸re zaka偶one zosta艂y przez kleszcze. Wirus zapalenia m贸zgu jest odporny na dzia艂anie sok贸w trawiennych, ale ginie podczas pasteryzacji.
Borelioza (nazywana te偶 chorob膮 z Lyme) - oznak膮 jest rumie艅 (czerwona, okr膮g艂a i powi臋kszaj膮ca si臋 plama - pojawia si臋 mi臋dzy 7 a 60 dniem po ugryzieniu), kt贸ry w臋druje w inne miejsca. Nieleczony rumie艅 mo偶e utrzymywa膰 si臋 przez kilka miesi臋cy. Warto wiedzie膰, 偶e wskaz贸wka w postaci rumienia wyst臋puje u co trzeciego zara偶onego.
Inne objawy Boreliozy to: grypopodobne dolegliwo艣ci - gor膮czka, potliwo艣膰, dreszcze. Inne objawy to: b贸le staw贸w, dr臋twienie ko艅czyn, sztywno艣膰 i b贸le szyi, skoki ci艣nienia, ko艂atanie serca, czarne plamy przed oczami, b贸l i szum uszu, problemy z koncentracj膮, czytaniem, zaniki pami臋ci, pora偶enie nerw贸w itp. Przeciwko boreliozie nie ma szczepionek. Leczenie tylko antybiotykami, ale niekt贸rzy wspomagaj膮 leczenie naturalnymi metodami (po konsultacji z lekarzem). Entuzja艣ci wspomagania leczenia naturalnymi 艣rodkami zalecaj膮 szczeg贸lnie rdest japo艅ski, targanek, vilcacora i 偶e艅-sze艅.
Badanie w kierunku boreliozy wykonuje si臋 nie wcze艣niej ni偶 4 - 6 tygodni po ugryzieniu, bo dopiero po tym czasie pojawiaj膮 si臋 we krwi przeciwcia艂a. Kleszcze zara偶aj膮 r贸wnie偶 babeszjoz膮 (b贸le g艂owy, w miejscu ugryzienia pojawia si臋 grudka), bartobelloz膮 (nudno艣ci, gor膮czka, dreszcze, b贸l ga艂ek ocznych), anaplazmoz膮(b贸le mi臋艣ni, uczucie rozbicia).
Sposoby odstraszania kleszczy znalezione w necie
W necie mo偶na znale艣膰 du偶o porad zwi膮zanych z sposobami i metodami na odstraszanie kleszczy. Czy s膮 skuteczne? Nie ma na to 100% pewno艣ci.
Olejki - wykonanie mikstury do odstraszania
1/3 szklanki wody destylowanej, 1 艂y偶ka w贸dki, 40 kropli olejku geranium. Mo偶e lepiej wymiesza膰 2 - 3 olejki? Wla膰 do spryskiwacza i dobrze wymiesza膰. Spryskiwa膰 sk贸r臋, w艂osy i odzie偶.
Poddobno bardzo dobry jest olejek z drzewa herbacianego, kt贸ry jako jedyny mo偶na stosowa膰 bez rocie艅czania bezpo艣rednio na sk贸r臋 (powiadaj膮, 偶e nie uczula i nie alergizuje). Olejki warto dodawa膰 do prania oraz na ubranie przed wyj艣ciem na spacer do lasu, parku. Najcz臋艣ciej stosujmy je w okolicy st贸p, r膮k i szyi. Niewiadomo czy to jest skuteczna metoda, ale przynajmniej 艂adnie pachnie. Inne olejki, kt贸re prawdopodobnie maj膮 w艂a艣ciwo艣ci odstraszaj膮ce owady (w tym i kleszcze): olejek eukaliptusowy, geraniowy, go藕dzikowy, lawendowy, paczuli, lemongrasowy.
Czystek - ostania moda na picie czystka, kt贸ry podobno dzia艂a zdrowotnie. R贸wnie偶 podobno pomaga przy leczeniu boreliozy. Opowie艣ci informuj膮, 偶e regularne picie codziennie 1 szklanki czystka, powoduje specyficzny zapach naszej sk贸ry, kt贸rego nie lubi膮 kleszcze. Podobno r贸wnie偶 dobrze jest zrobi膰 napar z czystka i posmarowa膰 sk贸r臋, ubranie przed wyj艣ciem do lasu - zabieg powtarza膰 co 2- 3 godziny.
Wrotycz (mlecznica) na kleszcze. Te paj臋czaki oraz komary, mszyce, muchy i mr贸wki podobno nie lubi膮 wrotycza, kt贸ry wydziela ostry korzenny zapach. Na kleszcze z wrotycza robimy prost膮 mikstur臋 stosowan膮 bezpo艣rednio na sk贸r臋. Nale偶y zaparzy膰 ziele i gdy ostygnie przed wej艣ciem do lasu lub w miejsca, gdzie mog膮 偶erowa膰 kleszcze, przygotowanym naparem spryskujemy sk贸r臋. Mo偶na te偶 natrze膰 sk贸r臋 rozdrobnionymi 艣wie偶ymi kwiatami oraz ubranie, buty (ubi贸r taki do lasu, bo si臋 pobrudzi).
Uwaga! Wrotycz jest toksyczny, bo zawiera truj膮cy tujon, a jego spo偶ycie mo偶e by膰 gro藕ne w skutkach.
Inne rady na odstraszanie to dieta? Niekt贸rzy radz膮 je艣膰 czosnek, cebul臋, pi膰 alkohol lub spryska膰 nim ubranie, stosowa膰 zio艂a, itp. Po takiej diecie, podobno wytwarzamy pot, kt贸ry nie zach臋ca kleszczy do gryzienia. Co艣 w tym mo偶e i jest prawdy, ale trzeba wiedzie膰, 偶e ka偶dy organizm mo偶e wytwarza膰 inne zapachy.
Moment wk艂ucia trudno zauwa偶y膰, bowiem 艣lina kleszcza zawiera substancj臋 znieczulaj膮c膮. Jednak czasami mo偶na poczu膰 lekkie sw臋dzenie, 艂askotanie itp. Po wk艂uciu cementuje miejsce (mocniej si臋 zaczepia) i wprowadza substancj臋 zmniejszaj膮c膮 krzepliwo艣膰 krwi. Po tych zabiegach zaczyna wysysa膰 krew przez kilka godzin, a nawet kilka dni.
Doros艂y kleszcz ma ok. 2mm, nimfa czyli m艂ody kleszcz ma 1 - 1,5mm. S膮 jeszcze ich larwy - 0,5mm. Kleszcze s膮 wyposa偶one w ryjkowaty narz膮d g臋bowy przystosowany do ssania krwi i p艂yn贸w tkankowych. Kleszcze z rodziny Ixodidae ss膮 krew trzy razy w 偶yciu: w stadium larwalnym, w stadium nimfy i jako posta膰 doros艂a. Bez jedzenia mog膮 偶y膰 do dw贸ch lat. W Polsce najcz臋艣ciej wyst臋puje kleszcz pospolity oraz kleszcz 艂膮kowy - r贸wnie偶 lubi wilgo膰 (zakrzewione pastwiska, bagniste tereny le艣ne oraz obrze偶a jezior). W odr贸偶nieniu od kleszcza pospolitego wyst臋puje g艂贸wnie we wschodniej cz臋艣ci Polski. Ss膮ca samica mo偶e zwi臋kszy膰 swoj膮 mas臋 200 razy, a rozmiar sze艣ciokrotnie.
Nimfy i larwy s膮 najbardziej niebezpieczne.
Je偶eli wybieramy si臋 na grzyby, czy na spacer po wysokich trawach lub zaro艣lach za艂贸偶my d艂ugie spodnie, kt贸re wk艂adamy w buty z cholewkami. Na nogawki spodni nak艂adamy d艂ugie skarpety. Na rynku dost臋pne s膮 buty z cholewkami, kt贸re maj膮 dodadkowo u g贸ry 艣ci膮gacze. R贸wnie偶 zak艂adamy ubranie z d艂ugim r臋kawem (dobra jest wci膮gana bluza bez guzik贸w), czapk臋. Najlepiej w jasnych kolorach, bowiem 艂atwiej zauwa偶ymy kleszcza. Podobno najlepsze wierzchnie s膮 sztuczne ubrania - takie 艣liskie (trudniej koleszczowi si臋 do nich przyczepi膰).
Pomimo, 偶e repelenty nie zapewniaj膮 nam 100% chrony, u偶yjmy ich do spryskania nogawek spodni i r臋kaw贸w oraz nakrycia. Najbardziej skuteczne 艣rodki s膮 te zawieraj膮ce najwi臋cej % substancji DEET. Jednak, 偶eby zapewnia艂y nam 100% ochron臋, musia艂yby zawiera膰 st臋偶enie, kt贸re jest niebezpieczne dla cz艂owieka. Okolice g艂owy (szyja, uszy) posmarujmy naturalnymi olejkami, np. z drzewa herbacianego, z geranium, paczuli, itp.
Po wyj艣ciu z lasu, zaro艣li, parku, 艂膮ki itp., w miar臋 mo偶liwo艣ci dobrze wytrzep ubranie. Opcjonalnie no艣my roller do ubrania, kt贸rym po wyj艣ciu z lasu, zbierzemy z wierzchu ubrania ma艂o widoczne nimfy i larwy kleszcza. Po powrocie do domu zdejmnij nad wann膮 lub brodzikiem ubranie oraz delikatnie wytrzep je i zwr贸膰 uwag臋 czy nie ma kleszczy. Ubranie wypierz w pralce lub w艂贸偶 go na godzin臋 do suszarki - gor膮ca temperatura zniszczy go. Obejrzyj dok艂adnie swoje cia艂o i we藕 prysznic szoruj膮c si臋 dok艂adnie. Male艅kie nimfy i larwy (s膮 s艂abo widoczne) mog膮 w ten spos贸b sp艂yn膮膰 razem z wod膮. Je偶eli mamy ju偶 kleszcza to usu艅my go jak najszybciej. Im kr贸cej b臋dzie wczepiony, tym mo偶liwo艣膰 zara偶enia b臋dzie mniejsza (mniejsze ryzyko przed up艂ywem 24 godzin). Do wyci膮gania kleszcza s艂u偶膮 r贸偶ne przyrz膮dy (np.kleszczo艂apki, pompki pr贸偶niowe). Usuni臋cie kleszcza nie jest 艂atwe, bowiem posiada on aparat g臋bowy z haczykami, kt贸rymi przymocowuj臋 si臋 w miejscu wk艂ucia. Samo wyci膮ganie - jedni zalecaj膮 wyci膮ganie z delikatnym wykr臋caniem, inni prostym energicznym ruchem. Kleszcza chwytamy jak najbli偶ej powierzchni sk贸ry i delikatnie, ale zdecydowanie poci膮gamy go do g贸ry. Nigdy nie chwytamy go za tu艂贸w, bo mo偶emy wycisn膮膰 zawarto艣膰 jego brzucha do naszego organizmu. Generalnie nie nale偶y go wykr臋ca膰, je偶eli kleszcz tkwi zbyt g艂臋boko w ciele, nale偶y uda膰 si臋 do lekarza.
Na rynku pojawi艂y si臋 preparaty pomagaj膮ce usuni臋cie kleszcza , kt贸re natychmiast go u艣miercaj膮 i nie daj膮 mu podobno szansy na wymioty do rany. Po u艣mierceniu nale偶y go natychmiast wyj膮膰 oraz sprawdzi膰 czy zosta艂 wyj臋ty w ca艂o艣ci. Najlepiej to sprawdzi膰 k艂ad膮c go na bia艂ej kartce papieru lub bia艂ej tkaninie. Do usuwania i sprawdzania u偶ywajmy r贸wnie偶 lupy.
Usuni臋tego kleszcza mo偶na wys艂a膰 do specjalistycznego laboratorium w Pu艂awach Piwet - badania lub w Poznaniu Centrum bada艅 DNA, gdzie zbadaj膮 go czym m贸g艂 nas zarazi膰.
Wszystkie choroby przenoszone przez kleszcze leczy si臋 antybiotykami. Wbitego kleszcza napewno nie wolno smarowa膰 偶adnymi 艣rodkami, bo dusz膮cy si臋 "gad" zwymiotuje do rany i je偶eli posiada drobnoustroje to przeka偶e je nam. Wirusy i bakterie przenoszone przez kleszcze mog膮 si臋 dosta膰 do naszego organizmu ju偶 w momencie wk艂ucia. Miejsce po usuni臋tym kleszczu nale偶y zdezynfekowa膰 wod膮 utlenion膮 lub spirytusem. R贸wnie偶 p臋set臋 nale偶y zdezynfekowa膰 przed i po wyj臋ciu kleszcza. Je偶eli kleszcz by艂 zara偶ony, to nie znaczy jeszcze, 偶e i nas zarazi艂.
Mechanizm obronny naszego organizmu, mo偶e zapobiec chorobie, ale pozostanie w nas 艣lad kontaktu z bakteri膮 - dodatnie badania krwi na przeciwcia艂a. Je偶eli do dw贸ch tygodni po ugryzieniu zauwa偶ymy np. gor膮czk臋, zaburzenia 艣wiadomo艣ci, tracenie przytomno艣ci, sztywnienie karku nale偶y zg艂osi膰 si臋 do lekarza. Takie objawy mog膮 oznacza膰 odkleszczowe zapalenie m贸zgu. Ca艂e szcz臋艣cie, 偶e takich przypadk贸w w ci膮gu roku jest ma艂o. Na odkleszczowe zapalenie m贸zgu mo偶na si臋 zaszczepi膰. Wirusem zapalenia m贸zgu mo偶na zarazi膰 si臋 pij膮c mleko prosto od kr贸w, kt贸re zaka偶one zosta艂y przez kleszcze. Wirus zapalenia m贸zgu jest odporny na dzia艂anie sok贸w trawiennych, ale ginie podczas pasteryzacji.
Borelioza (nazywana te偶 chorob膮 z Lyme) - oznak膮 jest rumie艅 (czerwona, okr膮g艂a i powi臋kszaj膮ca si臋 plama - pojawia si臋 mi臋dzy 7 a 60 dniem po ugryzieniu), kt贸ry w臋druje w inne miejsca. Nieleczony rumie艅 mo偶e utrzymywa膰 si臋 przez kilka miesi臋cy. Warto wiedzie膰, 偶e wskaz贸wka w postaci rumienia wyst臋puje u co trzeciego zara偶onego.
Inne objawy Boreliozy to: grypopodobne dolegliwo艣ci - gor膮czka, potliwo艣膰, dreszcze. Inne objawy to: b贸le staw贸w, dr臋twienie ko艅czyn, sztywno艣膰 i b贸le szyi, skoki ci艣nienia, ko艂atanie serca, czarne plamy przed oczami, b贸l i szum uszu, problemy z koncentracj膮, czytaniem, zaniki pami臋ci, pora偶enie nerw贸w itp. Przeciwko boreliozie nie ma szczepionek. Leczenie tylko antybiotykami, ale niekt贸rzy wspomagaj膮 leczenie naturalnymi metodami (po konsultacji z lekarzem). Entuzja艣ci wspomagania leczenia naturalnymi 艣rodkami zalecaj膮 szczeg贸lnie rdest japo艅ski, targanek, vilcacora i 偶e艅-sze艅.
Badanie w kierunku boreliozy wykonuje si臋 nie wcze艣niej ni偶 4 - 6 tygodni po ugryzieniu, bo dopiero po tym czasie pojawiaj膮 si臋 we krwi przeciwcia艂a. Kleszcze zara偶aj膮 r贸wnie偶 babeszjoz膮 (b贸le g艂owy, w miejscu ugryzienia pojawia si臋 grudka), bartobelloz膮 (nudno艣ci, gor膮czka, dreszcze, b贸l ga艂ek ocznych), anaplazmoz膮(b贸le mi臋艣ni, uczucie rozbicia).
Sposoby odstraszania kleszczy znalezione w necie
W necie mo偶na znale艣膰 du偶o porad zwi膮zanych z sposobami i metodami na odstraszanie kleszczy. Czy s膮 skuteczne? Nie ma na to 100% pewno艣ci.
Olejki - wykonanie mikstury do odstraszania
1/3 szklanki wody destylowanej, 1 艂y偶ka w贸dki, 40 kropli olejku geranium. Mo偶e lepiej wymiesza膰 2 - 3 olejki? Wla膰 do spryskiwacza i dobrze wymiesza膰. Spryskiwa膰 sk贸r臋, w艂osy i odzie偶.
Poddobno bardzo dobry jest olejek z drzewa herbacianego, kt贸ry jako jedyny mo偶na stosowa膰 bez rocie艅czania bezpo艣rednio na sk贸r臋 (powiadaj膮, 偶e nie uczula i nie alergizuje). Olejki warto dodawa膰 do prania oraz na ubranie przed wyj艣ciem na spacer do lasu, parku. Najcz臋艣ciej stosujmy je w okolicy st贸p, r膮k i szyi. Niewiadomo czy to jest skuteczna metoda, ale przynajmniej 艂adnie pachnie. Inne olejki, kt贸re prawdopodobnie maj膮 w艂a艣ciwo艣ci odstraszaj膮ce owady (w tym i kleszcze): olejek eukaliptusowy, geraniowy, go藕dzikowy, lawendowy, paczuli, lemongrasowy.
Czystek - ostania moda na picie czystka, kt贸ry podobno dzia艂a zdrowotnie. R贸wnie偶 podobno pomaga przy leczeniu boreliozy. Opowie艣ci informuj膮, 偶e regularne picie codziennie 1 szklanki czystka, powoduje specyficzny zapach naszej sk贸ry, kt贸rego nie lubi膮 kleszcze. Podobno r贸wnie偶 dobrze jest zrobi膰 napar z czystka i posmarowa膰 sk贸r臋, ubranie przed wyj艣ciem do lasu - zabieg powtarza膰 co 2- 3 godziny.
Wrotycz (mlecznica) na kleszcze. Te paj臋czaki oraz komary, mszyce, muchy i mr贸wki podobno nie lubi膮 wrotycza, kt贸ry wydziela ostry korzenny zapach. Na kleszcze z wrotycza robimy prost膮 mikstur臋 stosowan膮 bezpo艣rednio na sk贸r臋. Nale偶y zaparzy膰 ziele i gdy ostygnie przed wej艣ciem do lasu lub w miejsca, gdzie mog膮 偶erowa膰 kleszcze, przygotowanym naparem spryskujemy sk贸r臋. Mo偶na te偶 natrze膰 sk贸r臋 rozdrobnionymi 艣wie偶ymi kwiatami oraz ubranie, buty (ubi贸r taki do lasu, bo si臋 pobrudzi).
Uwaga! Wrotycz jest toksyczny, bo zawiera truj膮cy tujon, a jego spo偶ycie mo偶e by膰 gro藕ne w skutkach.
Inne rady na odstraszanie to dieta? Niekt贸rzy radz膮 je艣膰 czosnek, cebul臋, pi膰 alkohol lub spryska膰 nim ubranie, stosowa膰 zio艂a, itp. Po takiej diecie, podobno wytwarzamy pot, kt贸ry nie zach臋ca kleszczy do gryzienia. Co艣 w tym mo偶e i jest prawdy, ale trzeba wiedzie膰, 偶e ka偶dy organizm mo偶e wytwarza膰 inne zapachy.
poniedzia艂ek, 21 marca 2022
Refluks
Refluks 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowy jest nieprzyjemn膮 chorob膮, kt贸ra powoduje cz臋ste powracanie zawarto艣ci 偶o艂膮dka do prze艂yku. Nie jest schorzeniem niebezpiecznym, ale w przypadku cz臋stych nawrot贸w nale偶y zg艂osi膰 si臋 do lekarza. Refluks mo偶e przyczyni膰 si臋 do zachorowania na raka gruczo艂owego prze艂yku, raka z艂膮cza 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego oraz raka p艂askonab艂onkowego prze艂yku. Refluks mo偶e pojawi膰 si臋 w ka偶dym wieku, cz臋艣ciej zapadaj膮 na ni膮 kobiety w ci膮偶y oraz osoby po czterdziestym roku 偶ycia.
1.Przyczyny powstawania refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego na kt贸re sami mamy wp艂yw:
oty艂o艣膰, ci膮偶a, cz臋ste palenie papieros贸w i spo偶ywanie alkoholu, cz臋ste spo偶ywanie s艂odkich, t艂ustych i ostrych potraw. Spo偶ywanie owoc贸w cytrusowych w nadmiernych ilo艣ciach.
2. Przyczyny zwi膮zane z innymi chorobami:
cukrzyca, zaburzenia hormonalne, przepuklina rozworu prze艂ykowego, urazy klatki piersiowej, przewlek艂y kaszel, przewlek艂e zapalenie krtani, zapalenie zatok, gard艂a oraz ucha 艣rodkowego, wyst臋powanie chrypki.
3. Przyczyny zwi膮zane z przyjmowaniem lek贸w:
leki stosowane w chorobie niedokrwiennej serca, leki na nadci艣nienie t臋tnicze, leki stosowane w przypadku chor贸b p艂uc, 艣rodki antykoncepcyjne.
4. Przyczyny anatomiczne
Niesprawno艣膰 zwieracza dolnego prze艂yku. Zwieracz nieprawid艂owo dzia艂aj膮cy umo偶liwia cofanie si臋 kwa艣nej tre艣ci 偶o艂膮dkowej a偶 do prze艂yku. Wada w budowie prze艂yku, przepuklina rozworu prze艂ykowego przepony, kurczenie si臋 zwieracza prze艂yku w nieodpowiednich momentach, powolne opr贸偶nianie si臋 偶o艂膮dka.
Objawy refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego
Podstawowym objawem choroby jest cofanie si臋 tre艣ci 偶o艂膮dka do prze艂yku, kt贸ra ma dzia艂anie 偶r膮ce oraz kwa艣ny posmak.
Inne objawy: B贸l podczas prze艂ykania, nieprzyjemne pieczenie prze艂yku, problemy z prze艂ykaniem pokarmu, pojawianie si臋 zgagi. Mo偶e pojawi膰 si臋 b贸l w klatce piersiowej oraz za mostkiem. Zgaga najcz臋艣ciej pojawia si臋 w pozycji le偶膮cej lub po powstaniu z tej pozycji.
Dieta na refluks
W chorobie refluksowej wa偶ne jest zachowanie odpowiedniej diety. Nadwaga zaostrza objawy choroby i mo偶e je powodowa膰. Nale偶y wi臋c je艣膰 cz臋艣ciej mniejsze porcje pokarmu. Wskazana jest aktywno艣膰 fizyczna. Nale偶y unika膰 t艂ustego jedzenia oraz potraw sma偶onych na g艂臋bokim t艂uszczu. Zrezygnujmy ze s艂odyczy i ostrych potraw. Nie korzystamy z u偶ywek (papieros贸w, alkoholu, itp.). Unikajmy czekolady, s艂odkich napoj贸w gazowanych, ostrych papryczek, papryki czerwonej, ostrych i silnych przypraw.
Nale偶y je艣膰 wolno i dok艂adnie rozgryza膰 pokarm. Po posi艂ku zaleca si臋 nieprzyjmowanie pozycji le偶膮cej.
Z diety nale偶y wyeliminowa膰:
Cebul臋, karczochy, mocn膮 herbat臋, kaw臋, napoje gazowane, ostre przyprawy (pieprz, curry, musztard臋, chilli), owoce cytrusowe, pomidory, przetwory pomidorowe. Soki z owoc贸w cytrusowych, szparagi, warzywa cebulowe. Leczenie refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego
Leczenie refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego polega na odpowiedniej farmakologii oraz na zmianie trybu 偶ycia i diety. Leki stosowane w chorobie to:
Leki 艂agodz膮ce objawy refluksu, leki zmniejszaj膮ce wydzielanie kwasu 偶o艂膮dkowego, leki zwi臋kszaj膮ce napi臋cie dolnego zwieracza prze艂yku.
Gastroskopia g贸rnego odcinka przewodu pokarmowego
Je偶eli leczenie farmakologicznie nie przyniesie spodziewanego efektu wykonuje si臋 badanie endoskopowe g贸rnego odcinka przewodu pokarmowego. Badanie trwa w trakcie znieczulenia miejscowego oko艂o 20-30 minut. Mo偶liwe jest leczenie chirurgiczne metod膮 laparoskopow膮.
Domowe sposoby na refluks: Picie naparu z kwiatu lipy, picie cieplej wody z miodem, picie wody z octem jab艂kowym, picie siemienia lnianego. Spanie w pozycji p贸艂le偶膮cej.
1.Przyczyny powstawania refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego na kt贸re sami mamy wp艂yw:
oty艂o艣膰, ci膮偶a, cz臋ste palenie papieros贸w i spo偶ywanie alkoholu, cz臋ste spo偶ywanie s艂odkich, t艂ustych i ostrych potraw. Spo偶ywanie owoc贸w cytrusowych w nadmiernych ilo艣ciach.
2. Przyczyny zwi膮zane z innymi chorobami:
cukrzyca, zaburzenia hormonalne, przepuklina rozworu prze艂ykowego, urazy klatki piersiowej, przewlek艂y kaszel, przewlek艂e zapalenie krtani, zapalenie zatok, gard艂a oraz ucha 艣rodkowego, wyst臋powanie chrypki.
3. Przyczyny zwi膮zane z przyjmowaniem lek贸w:
leki stosowane w chorobie niedokrwiennej serca, leki na nadci艣nienie t臋tnicze, leki stosowane w przypadku chor贸b p艂uc, 艣rodki antykoncepcyjne.
4. Przyczyny anatomiczne
Niesprawno艣膰 zwieracza dolnego prze艂yku. Zwieracz nieprawid艂owo dzia艂aj膮cy umo偶liwia cofanie si臋 kwa艣nej tre艣ci 偶o艂膮dkowej a偶 do prze艂yku. Wada w budowie prze艂yku, przepuklina rozworu prze艂ykowego przepony, kurczenie si臋 zwieracza prze艂yku w nieodpowiednich momentach, powolne opr贸偶nianie si臋 偶o艂膮dka.
Objawy refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego
Podstawowym objawem choroby jest cofanie si臋 tre艣ci 偶o艂膮dka do prze艂yku, kt贸ra ma dzia艂anie 偶r膮ce oraz kwa艣ny posmak.
Inne objawy: B贸l podczas prze艂ykania, nieprzyjemne pieczenie prze艂yku, problemy z prze艂ykaniem pokarmu, pojawianie si臋 zgagi. Mo偶e pojawi膰 si臋 b贸l w klatce piersiowej oraz za mostkiem. Zgaga najcz臋艣ciej pojawia si臋 w pozycji le偶膮cej lub po powstaniu z tej pozycji.
Dieta na refluks
W chorobie refluksowej wa偶ne jest zachowanie odpowiedniej diety. Nadwaga zaostrza objawy choroby i mo偶e je powodowa膰. Nale偶y wi臋c je艣膰 cz臋艣ciej mniejsze porcje pokarmu. Wskazana jest aktywno艣膰 fizyczna. Nale偶y unika膰 t艂ustego jedzenia oraz potraw sma偶onych na g艂臋bokim t艂uszczu. Zrezygnujmy ze s艂odyczy i ostrych potraw. Nie korzystamy z u偶ywek (papieros贸w, alkoholu, itp.). Unikajmy czekolady, s艂odkich napoj贸w gazowanych, ostrych papryczek, papryki czerwonej, ostrych i silnych przypraw.
Nale偶y je艣膰 wolno i dok艂adnie rozgryza膰 pokarm. Po posi艂ku zaleca si臋 nieprzyjmowanie pozycji le偶膮cej.
Z diety nale偶y wyeliminowa膰:
Cebul臋, karczochy, mocn膮 herbat臋, kaw臋, napoje gazowane, ostre przyprawy (pieprz, curry, musztard臋, chilli), owoce cytrusowe, pomidory, przetwory pomidorowe. Soki z owoc贸w cytrusowych, szparagi, warzywa cebulowe. Leczenie refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego
Leczenie refluksu 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowego polega na odpowiedniej farmakologii oraz na zmianie trybu 偶ycia i diety. Leki stosowane w chorobie to:
Leki 艂agodz膮ce objawy refluksu, leki zmniejszaj膮ce wydzielanie kwasu 偶o艂膮dkowego, leki zwi臋kszaj膮ce napi臋cie dolnego zwieracza prze艂yku.
Gastroskopia g贸rnego odcinka przewodu pokarmowego
Je偶eli leczenie farmakologicznie nie przyniesie spodziewanego efektu wykonuje si臋 badanie endoskopowe g贸rnego odcinka przewodu pokarmowego. Badanie trwa w trakcie znieczulenia miejscowego oko艂o 20-30 minut. Mo偶liwe jest leczenie chirurgiczne metod膮 laparoskopow膮.
Domowe sposoby na refluks: Picie naparu z kwiatu lipy, picie cieplej wody z miodem, picie wody z octem jab艂kowym, picie siemienia lnianego. Spanie w pozycji p贸艂le偶膮cej.
niedziela, 13 marca 2022
Wysoki indeks glikemiczny
| IG >70 | |
| biszkopty z cukrem, bu艂ki, chipsy, cukier | 70 |
| fasolka szaparagowa | 71 |
| dynia gotowana, p艂atki 艣niadaniowe z dodatkami, kabaczek | 75 |
| p膮czki | 76 |
| herbatniki z cukrem | 78 |
| b贸b gotowany, cukierki 偶elki | 80 |
| mi贸d, p艂atki kukurydziane, ziemniaki pieczone bez t艂uszczu, marchew gotowana, gotowany seler, m膮ka bia艂a | 85 |
| chleb bezglutenowy, ziemniaki puree, chipsy ziemniaczane, m膮ka ziemniaczana, bagietka | 90 |
| frytki, ziemniaki pieczone na t艂uszczu | 95 |
| glukoza, skrobia modyfikowana | 100 |
| daktyle suszone | 105 |
| piwo | 110 |
czwartek, 10 marca 2022
Indeks glikemiczny 艣redni
| IG 51-70 | |
| chleb orkiszowy, groszek zielony 艣wie偶y | 51 |
| brzoskwinie z puszki, kiwi, mango | 52 |
| kukurydza | 53 |
| kasza gryczana gotowana, biszkopt | 54 |
| chleb 偶ytni na zakwasie, makarony al dente, kukurydza z puszki, popcorn, otr臋by owsiane, banany, musztarda z cukrem | 55 |
| herbatniki ma艣lane, ziemniaki m艂ode gotowane, morele suszone, ciasteczka owsiane, p艂atki owsiane | 57 |
| chleb 偶ytni pe艂noziarnisty, chleb 偶ytni razowy, owsianka | 58 |
| ciasto francuskie, czere艣nie, papaja, morele | 59 |
| t艂uste mleko, ry偶 br膮zowy gotowany | 60 |
| groszek zielony z puszki, lody | 61 |
| chrupki kukurydziane | 63 |
| ry偶 bia艂y gotowany, wafle ry偶owe | 64 |
| buraczki gotowane, chleb 偶ytni, kuskus, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki gotowane na parze, melon, rodzynki suszone | 65 |
| baton Mars, ananas, fanta | 68 |
| kasza manna, kasza jaglana ugotowana, kasza j臋czmienna per艂owa | 69 |
| coca-cola, cukier bia艂y, napoje s艂odzone, kopytka, ziemniaki stare gotowane, chleb pszenny | 70 |
艣roda, 9 marca 2022
Indeks glikemiczny niski - tabela
Wydane w 2021 zaktualizowane tabele IG podaj膮 obni偶ony indeks dla arbuza z 75 do 50. Dlatego podane poni偶ej dane nale偶y przyjmowa膰 jako oko艂o lub w przybli偶eniu. Tym bardziej, 偶e r贸偶ne dane oraz tabele r贸偶ni膮 si臋 nieznaczne i dotyczy to zar贸wno IG produkt贸w spo偶ywczych, jak i warto艣ci samych przedzia艂贸w indeks贸w glikemicznych.
Np. niekt贸re 藕r贸d艂a podaj膮, 偶e niski indeks jest do 40, a inne 50 lub 55. Wobec tych rozbie偶no艣ci w tabeli poni偶ej przyj膮艂em warto艣膰 "艣redni膮" do 50 dla niskiego indeksu glikemicznego produkt贸w 偶ywno艣ciowych.
Wa偶ne jest, 偶eby w przybli偶eniu orientowa膰 si臋 o warto艣ciach IG i nie nale偶y si臋 przejmowa膰, 偶e jedne 藕r贸d艂a np. dla jab艂ka podaj膮 indeks 30, a inne 35 (dlatego poda艂em 艣redni膮 33). Jest to nie du偶a r贸偶nica.
Np. niekt贸re 藕r贸d艂a podaj膮, 偶e niski indeks jest do 40, a inne 50 lub 55. Wobec tych rozbie偶no艣ci w tabeli poni偶ej przyj膮艂em warto艣膰 "艣redni膮" do 50 dla niskiego indeksu glikemicznego produkt贸w 偶ywno艣ciowych.
Wa偶ne jest, 偶eby w przybli偶eniu orientowa膰 si臋 o warto艣ciach IG i nie nale偶y si臋 przejmowa膰, 偶e jedne 藕r贸d艂a np. dla jab艂ka podaj膮 indeks 30, a inne 35 (dlatego poda艂em 艣redni膮 33). Jest to nie du偶a r贸偶nica.
| Niski IG do 50 | IG do 50 |
|---|---|
| jajka, herbata, kawa, majonez, morza, owoce, ryby, sery 偶贸艂te i ple艣niowe, 艣mietana kwa艣na | 0 |
| t艂uszcz ro艣linny i zwierz臋cy, wino wytrawne (bia艂e i czerwone), wo艂owina | 0 |
| ocet, przyprawy suszone (bazylia, oregano itp.), skorupiaki | 5 |
| awokado, pomidor, sa艂ata, warzywa zielone | 10 |
| agrest z艂oty, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, czarna porzeczka, grzyby, imbir | 15 |
| kalafior, kapusta, kapusta kiszona, kie艂ki, koper, korniszony bez cukru | 15 |
| jogurt naturalny bez cukru, fasolka pn膮ca, fasolka szparagowa | 15 |
| migda艂y, og贸rek, oliwki, orzechy (w艂oskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe) | 15 |
| orzeszki ziemne (fistaszki), papryczki chili, papryka | 15 |
| pesto, por, rzodkiew, seler naciowy, soja, szczaw, szparagi, tofu, szpinak | 15 |
| bak艂a偶an, gorzka czekolada >80%, kakao bez cukru, karczochy, orzeszki ziemne | 20 |
| czekolada czarna 70%, grejpfrut, 艣liwki, groch i soczewica zielona gotowane | 22 |
| czere艣nie | 23 |
| agrest niebieski, kasza per艂owa, kie艂ki fasoli, maliny, truskawki, wi艣nie, czerwona porzeczka | 25 |
| czerwona i zielona soczewica, mas艂o z orzech贸w laskowych, m膮ka sojowa, pestki dyni | 26 |
| jogurt naturalny odt艂uszczony | 27 |
| brukiew i rzepa (surowe), buraki czerwone surowe, ciecierzyca gotowana, czerwona soczewica | 30 |
| grejpfrut, gruszki, morele 艣wie偶e, mleko chude, marmolada bez cukru | 30 |
| czosnek, marchew surowa, pomelo, pomidory, twar贸g odt艂uszczony | 30 |
| jab艂ko, fasola bia艂a gotowana | 33 |
| bia艂a i czarna fasola, brzoskwinie, dziki ry偶, groszek zielony, jogurt naturalny, pomara艅cza | 35 |
| jogurt owocowy, m膮ka z ciecierzycy, nasiona (siemie lniane, sezam, mak), pomidory suszone | 35 |
| musztardy z ma艂膮 ilo艣ci膮 cukru, np Dijon, nektarynki, pigwa, seler surowy (korze艅), | 35 |
| sok pomidorowy, dorsz gotowany, 艣liwki | 38 |
| sok jab艂kowy, pomara艅czowy, chleb i makaron razowy, kasza gryczana, makaron al dente, otr臋by, p艂atki owsiane surowe | 40 |
| morele, fasola z puszki, figi suszone, 艣liwki suszone, sok z marchwi, | 40 |
| owsianka na wodzie | 42 |
| budy艅, sok z marchwi | 43 |
| musli, soczewica z puszki | 44 |
| spaghetti al dente, zielony groszek z puszki, ry偶 br膮zowy, 偶urawina | 45 |
| biszkopt, winogrona | 46 |
| ry偶 br膮zowy (inne 藕r贸d艂o - 45), czekolada mleczna, kiwi, ry偶 basmati, sok jab艂kowy bez cukru, surimi (paluszki krabowe) | 50 |
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)
O艣膰 w gardle. Co zrobi膰?
Co zrobi膰 gdy o艣膰 z ryby utknie w gardle? na INTERIA.TV . Je艣li o艣膰 z ryby utknie w gardle, wa偶ne jest, aby zachowa膰 spok贸j i post臋powa膰 z...
-
Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dl...
-
Co zrobi膰 gdy o艣膰 z ryby utknie w gardle? na INTERIA.TV . Je艣li o艣膰 z ryby utknie w gardle, wa偶ne jest, aby zachowa膰 spok贸j i post臋powa膰 z...
-
Nadci艣nienia nie trzeba leczy膰 Nieprawda Podwy偶szone ci艣nienie w pocz膮tkowej fazie choroby mo偶e zosta膰 przez nas niezauwa偶one, bo objawy mo...





