Strony

czwartek, 3 marca 2022

Objawy i przyczyny stanu przedcukrzycowego

Objawy stanu przedcukrzycowego
- w zdecydowanej wi臋kszo艣ci przypadk贸w stan przedcukrzycowy nie daje zauwa偶alnych objaw贸w. Najcz臋艣ciej diagnoza stawiana jest dzi臋ki wykonaniu bada艅 przesiewowych. Jednym z widocznych objaw贸w, kt贸re mog膮 艣wiadczy膰 o stanie przedcukrzycowym, jest ciemniejsza sk贸ra na okre艣lonych cz臋艣ciach cia艂a, takich jak pachy, kark, kolana, 艂okcie.
Inne objawy s膮 wsp贸lne dla stanu przedcukrzycowego i cukrzycy: senno艣膰, zm臋czenie, wzmo偶one pragnienie, wzmo偶ony apetyt, zwi臋kszona ilo艣膰 oddawanego moczu, zaburzenia wzroku. 呕adnych objaw贸w nie nale偶y ignorowa膰.
Czynniki ryzyka rozwoju stanu przedcukrzycowego s膮 wsp贸lne z czynnikami ryzyka cukrzycy typu II. Badania przesiewowe nale偶y wykonywa膰 co 3 lata powy偶ej 45-go roku 偶ycia u ka偶dego.
Badania raz w roku robi膮 osoby, z grupy podwy偶szonego ryzyka: - cukrzyca wyst臋puj膮ca u cz艂onka rodziny rodzic贸w, rodze艅stwa, - nadwaga lub oty艂o艣膰 BMI powy偶ej 25 kg/m2, obw贸d talii powy偶ej 80 cm u kobiet lub 94 cm u m臋偶czyzny, - dyslipidemia (nieprawid艂owy profil lipidowy) st臋偶enie HDL <40 mg/dl [<1,0 mmol/l] i/lub trigliceryd贸w >150 mg/dl [1,7 mmol/l], - nadci艣nienie t臋tnicze (140/90 mm Hg), ma艂a aktywno艣膰 fizyczna, bezdech senny, problemy po艂o偶niczo-ginekologiczne u kobiet, takie jak: przechorowanie cukrzycy ci膮偶owej w ci膮偶y, urodzenie dziecka o masie wy偶szej ni偶 4 kg, zesp贸艂 policystycznych jajnik贸w (POCS).
Przyczyny stanu cukrzycowego
- dok艂adne przyczyny rozwoju stanu przedcukrzycowego nie s膮 znane. Obci膮偶enie rodzinne i genetyczne wskazywane jest jako g艂贸wny czynnik prowadz膮cy do rozwoju stanu cukrzycowego. Du偶y wp艂yw na rozw贸j tego stanu ma tak偶e oty艂o艣膰, zw艂aszcza brzuszna, oraz siedz膮cy, nieaktywny tryb 偶ycia.

sobota, 26 lutego 2022

Hipoglikemia i hiperglikemia, stan przedcukrzycowy

Hipoglikemia

Jest to niedocukrzenie i oznacza niski poziom cukru we krwi. Objawy niedocukrzenia pojawiaj膮 si臋 stopniowo i nale偶y nie zlekcewa偶y膰 ich w pocz膮tkowej fazy rozwoju choroby, z kt贸r膮 mo偶emy sobie poradzi膰 sami ( zjedzenia czego艣 s艂odkiego). Podczas pog艂臋biania si臋 choroby musimy by膰 pod kontrol膮 specjalisty. Niepodanie glukozy mo偶e doprowadzi膰 do 艣pi膮czki lub nawet 艣mierci. Objawy hipoglikemii mo偶na pomyli膰 ze stanem upojenia alkoholowego i dlatego chorzy powinni nosi膰 ze sob膮 kart臋 informuj膮c膮 o rodzaju choroby.

Hiperglikemia

- jest to przecukrzenie i oznacza zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Objawy hiperglikemii rozwijaj膮 si臋 wolno, utrzymywanie si臋 podwy偶szonego poziomu cukru we krwi mo偶e doprowadzi膰 do powa偶nych chor贸b: uszkodzenie nerw贸w, naczy艅 krwiono艣nych, utrata wzroku, niewydolno艣ci nerek. Zwi臋ksza si臋 ryzyko zawa艂u serca, udaru m贸zgu i kwasicy ketonowej.
Powik艂ania te mog膮 doprowadzi膰 do 艣pi膮czki hiperglikemicznej, a nawet 艣mierci. Poziom cukru we krwi u osoby zdrowej powinien wynosi膰 od 60 do 100 mg/dl. Je艣li po pierwszym wykonanym badaniu poziom cukru we krwi b臋dzie podwy偶szony, nie musi to od razu oznacza膰, 偶e masz cukrzyc臋, ale powinni艣my wykona膰 dodatkowe badania zlecone przez lekarza.
Wynik uznaje si臋 za nieprawid艂owy, je艣li przekroczy on 100 mg% (5,6 mmol/l). Mo偶na te偶 wykona膰 badanie st臋偶enia glukozy we krwi o dowolnej porze dnia, niekoniecznie na czczo. Nieprawid艂owym wynikiem b臋dzie wtedy ka偶dy powy偶ej 200 mg% (11.1 mmol/l).

Stan przedcukrzycowy

Jest diagnozowany, gdy poziom glukozy we krwi jest wy偶szy ni偶 powinien, ale jest zbyt niski, by postawi膰 rozpoznanie cukrzycy typu II. Bez leczenia prawdopodobie艅stwo rozwini臋cia si臋 cukrzycy typu II ze stanu przedcukrzycowego jest bardzo wysokie. Stan przedcukrzycowy jest to nieprawid艂owa glikemia na czczo (IFG) lub nieprawid艂owa tolerancja glukozy (IGT). Do postawienia diagnozy konieczne jest wykonanie oznaczenia glukozy na czczo oraz testu doustnego obci膮偶enia glukoz膮 (OGTT).
Gdy wynik oznaczenia glukozy na czczo mie艣ci si臋 w przedziale 100-125 mg/dl, nale偶y wykona膰 test doustny obci膮偶enia glukoz膮. Je艣li wynik po dw贸ch godzinach jest ni偶szy ni偶 140 mg/dl(7,8 mmol/l), diagnozuje si臋 IGF, czyli nieprawid艂ow膮 glikemi臋 na czczo.
Przy wyniku pomi臋dzy 140 mg/dl (7,8 mmol/l) a 199 mg/dl (11,0 mmol/l) stawiane jest rozpoznanie IGT, czyli stanu nieprawid艂owej tolerancji glukozy (upo艣ledzenie tolerancji glukozy).
Zar贸wno IGF, jak i IGT 艣wiadcz膮 o stanie przedcukrzycowym. Gdy wynik testu doustnego obci膮偶enia glukoz膮 po dw贸ch godzinach wynosi wi臋cej ni偶 200 mg/dl (11,1 mmol/l), jest to cukrzyca typu II.

pi膮tek, 25 lutego 2022

Cukrzyca typu II

cukrzyca insulinoniezale偶na

Cukrzyca typu II - insulinoniezale偶na jest najcz臋艣ciej wyst臋puj膮cym na 艣wiecie rodzajem cukrzycy. Choroba obejmuje prawie 90 % wszystkich przypadk贸w cukrzycy. Du偶o os贸b jest w stanie przedcukrzycowym. Cukrzyca typu II jest trudna do zdiagnozowania. Zazwyczaj czas dzia艂a na niekorzy艣膰, bo kiedy ju偶 dochodzi do stwierdzenia jej istnienia w organizmie s膮 ju偶 inne powik艂ania. Choroba rozwija si臋 powoli, niszczy narz膮dy wewn臋trzne.

Na cukrzyc臋 typu II (tzw. insulinoniezale偶n膮) najcz臋艣ciej zapadaj膮 osoby po 45 roku 偶ycia. Nara偶eni s膮 zw艂aszcza ci, kt贸rzy jedz膮 zbyt kaloryczne posi艂ki (du偶o czerwonego mi臋sa, bia艂e pieczywo, ma艂o owoc贸w i warzyw), prowadz膮 siedz膮cy tryb 偶ycia, ma艂o si臋 ruszaj膮, pal膮 papierosy.
Choroba rozwija si臋 wiele lat, d艂ugo nie daj膮c 偶adnych objaw贸w. Po "cichu" uszkadza nerki, wzrok, nerwy, serce i naczynia krwiono艣ne. Przy cukrzycy typu II trzustka wytwarza insulin臋, a mimo to st臋偶enie glukozy we krwi wzrasta. Dochodzi do tego, poniewa偶 tkanki kom贸rek nie odpowiadaj膮 na ni膮 w艂a艣ciwie. Przyczyny s膮 r贸偶ne: insulina jest wydzielana w niewystarczaj膮cej ilo艣ci albo zbyt p贸藕no po posi艂ku. Mo偶e doj艣膰 do insulinooporno艣ci kom贸rek, gdy glukoza nie przenika do ich wn臋trza.
Przyczyn膮 insulinooporno艣ci jest oty艂o艣膰. Trzustka, aby utrzyma膰 st臋偶enie glukozy we krwi w normie, musi produkowa膰 coraz wi臋cej i wi臋cej insuliny. Kom贸rki na ni膮 jednak nie odpowiadaj膮 i nie wykorzystuj膮 glukozy, kt贸ra pozostaje we krwi. Tak powstaje cukrzyca typu II. Tryb 偶ycia i dieta zahamuj膮 rozw贸j cukrzycy typu II. Przy wykrytej cukrzycy typu II konieczna jest zmiana trybu 偶ycia i dieta. U艂atwia ona utrzymanie sta艂ego poziomu cukru we krwi, dostarcza wszystkich niezb臋dnych substancji od偶ywczych oraz energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu. I pomaga schudn膮膰 osobom z nadwag膮 lub oty艂ym.
Przy diecie 1000-1200 kcal, mo偶na schudn膮膰 ok. 2,5 kg miesi臋cznie. Dzi臋ki diecie stabilizuje si臋 poziom cholesterolu oraz nadci艣nienie t臋tnicze. Chory na cukrzyc臋 powinien spo偶ywa膰 posi艂ki 5 razy dziennie w odpowiedniej ilo艣ci i jako艣ci. 25% dziennego zapotrzebowania na kalorie powinno zaspokaja膰 艣niadanie, 15 % - drugie 艣niadanie, obiad - 35%, podwieczorek - 10 %, a kolacja - 15 %.
Zamiast sma偶y膰 - gotujmy na parze. Wybierajmy produkty jak najmniej przetworzone. Jasny chleb zast膮p pe艂noziarnistym, ziemniaki i bia艂y ry偶 - grub膮 kasz膮, pe艂noziarnistym makaronem lub br膮zowym ry偶em. Pe艂not艂uste produkty mlecznych, t艂uste mi臋sa i w臋dliny (zw艂aszcza wieprzowe) zamie艅my na chude mi臋sa drobiowe. Unikajmy mas艂a, t艂uszczy zwierz臋cych, u偶ywaj oleju rzepakowego i oliwy. Jedz ryby 3 razy w tygodniu, pieczone w folii lub gotowane na parze. Do ka偶dego posi艂ku dodawaj warzywa. Ogranicz jedzenie banan贸w, winogron i suszonych owoc贸w (zawieraj膮 za du偶o cukru). Zrezygnuj ze s艂odyczy, napoj贸w s艂odzonych, sok贸w, nektar贸w i alkoholu.
Opr贸cz diety niezwykle wa偶na jest nasza aktywno艣膰 fizyczna: p艂ywanie, siatk贸wka, aerobik, spacery w szybkim tempie, marszobiegi, nordic walking, taniec.

艣roda, 23 lutego 2022

Cukrzyca

cukrzyca
Czym r贸偶ni si臋 cukrzyca typu I od cukrzycy typu II?
Cukrzyca pojawia si臋, gdy organizm ma problem z produkcj膮 insuliny, kt贸ra pomaga przetwarza膰 cukier z po偶ywienia w energi臋. Kiedy jest za ma艂o insuliny w organizmie, cukier zbiera si臋 w krwiobiegu i prowadzi do choroby. Cukrzyca typu I to choroba autoimmunologiczna, typ II ju偶 nie
Osoby choruj膮ce na cukrzyc臋 typu I lub II maj膮 ten sam problem, ale przyczyna jest inna.
Przy cukrzycy typu I przewa偶nie nie ma potrzeby przyjmowania insuliny, poniewa偶 jest to choroba autoimmunologiczna, uk艂ad odporno艣ciowy atakuje i niszczy kom贸rki tworz膮ce insulin臋 w trzustce.
U os贸b z cukrzyc膮 typu II organizm wytwarza insulin臋, ale jest to niewystarczaj膮ca ilo艣膰, albo s膮 trudno艣ci z jej skutecznym wykorzystaniem. Niebezpiecznie niski poziom cukru we krwi cz臋艣ciej wyst臋puje przy cukrzycy typu I. Spo偶ywanie s艂odko艣ci mo偶e by膰 bardziej niebezpieczne przy cukrzycy typu II. Osoby z cukrzyc膮 typu II musz膮 przestrzega膰 diety. Cukrzyca typu II jest powi膮zana z oty艂o艣ci膮, spo偶ywanie du偶ej ilo艣ci s艂odyczy prowadzi do nadwagi. Typ I zwykle wyst臋puje u dzieci, ale istnieje mo偶liwo艣膰 zachorowania na cukrzyc臋 typu I w wieku doros艂ym. Prawdopodobie艅stwo zachorowania na cukrzyc臋 typu II wzrasta z wiekiem, zw艂aszcza po 45-tym roku 偶ycia. Bez wzgl臋du na to, na jaki typ cukrzycy chorujemy, nale偶y powa偶nie traktowa膰 chorob臋. Oba rodzaje mog膮 prowadzi膰 do powa偶nych komplikacji, takich jak: 艣lepota, amputacje czy niewydolno艣膰 nerek i inne. Mo偶na do偶y膰 s臋dziwego wieku z obydwiema typami cukrzycy, wa偶ne jest kontrolowanie poziom cukru we krwi. Wa偶na jest dieta i aktywno艣膰 fizyczna.
Pierwsze objawy cukrzycy typu I - insulinozale偶na
Gdy poziom cukru jest wysoki, mo偶e pojawi膰 si臋 kwasica ketonowa. Dzieje si臋 tak, gdy glukoza nie mo偶e by膰 przetworzona w energi臋 i organizm czerpie j膮 z reakcji spalania t艂uszcz贸w. Produktem ubocznym tego procesu s膮 tzw. cia艂a ketonowe, kt贸re zakwaszaj膮 organizm. Kwasica ketonowa jest bardzo niebezpiecznym stanem. Mo偶e prowadzi膰 do 艣pi膮czki i sytuacji bezpo艣redniego zagro偶enia 偶ycia.
Jej objawy to:
b贸l brzucha, nudno艣ci, wymioty, g艂臋boki, przyspieszony oddech, sucha sk贸ra i uczucie sucho艣ci w jamie ustnej, zaczerwieniona twarz, zapach acetonu z ust.
Cz臋ste oddawanie moczu rzadko jest w pierwszym momencie kojarzone z cukrzyc膮 typu I. Przy wysokim poziomie cukru we krwi dochodzi do wzmo偶onej produkcji moczu. Obci膮偶one cukrem nerki broni膮 si臋, rozcie艅czaj膮c mocz dodatkow膮 ilo艣ci膮 wody. Osoby z nieleczon膮 cukrzyc膮 czuj膮, 偶e p臋cherz jest zawsze pe艂ny. Cz臋stsze oddawanie moczu mo偶e by膰 pierwszym objawem cukrzycy.
Silne pragnienie
Uczucie ci膮g艂ego pragnienia i zwi臋kszona ilo艣膰 przyjmowanych p艂yn贸w to tak偶e objawy charakterystyczne dla cukrzycy. Wi臋ksza ilo艣膰 produkowanego moczu wi膮偶e si臋 ze zmniejszon膮 obj臋to艣ci膮 wody we krwi i prowadzi do odwodnienia. Objaw ten zwykle nie jest kojarzony z cukrzyc膮.
Chudni臋cie
Spadek wagi bez stosowania diety i zwi臋kszonej aktywno艣ci fizycznej jest bardziej charakterystyczne dla cukrzycy typu I ni偶 typu II. W tym rodzaju choroby trzustka z r贸偶nych przyczyn, np. z powodu infekcji wirusowej lub reakcji autoimmunologicznej, przestaje produkowa膰 insulin臋. Glukoza nie dociera do kom贸rek i organizm pr贸buje uzyska膰 energi臋 z innych 藕r贸de艂, np. rozk艂adaj膮c mi臋艣nie i tkank臋 t艂uszczow膮. Cukrzyca typu II przewa偶nie rozwija si臋 d艂u偶ej, ze stopniowo narastaj膮c膮 insulinooporno艣ci膮 i dlatego przewa偶nie nie dochodzi do nag艂ej utraty wagi.
Zwi臋kszony g艂贸d
Pozbawione glukozy kom贸rki, mi臋艣nie i inne narz膮dy stale domagaj膮 si臋 zastrzyku energii. Powoduje to zwi臋kszonie uczucia g艂odu, kt贸r mo偶e by膰 odczuwalny r贸wnie偶 po posi艂ku. Przy braku insuliny, pomimo sta艂ego dostarczania glukozy do organizmu, tkanki pozostaj膮 niezaspokojone i dlatego odczuwamy g艂贸d. Sta艂e uczucie zm臋czenia, apatia, os艂abienie, senno艣膰, niemoc wynikaj膮ca z braku energii. Przy braku insuliny glukoza zamiast w kom贸rkach, znajduje si臋 we krwi. Bardzo wra偶liwe na brak glukozy s膮 neurony ( kom贸rki znajduj膮ce si臋 w m贸zgu). St膮d bierze brak si艂y i zm臋czenie.
Zaburzenia ostro艣ci widzenia
Zwi臋kszone wydalanie wody z moczem, powoduje mniejsz膮 ilo艣膰 wody we krwi oraz innych obszarach organizmu, r贸wnie偶 w oczach. Mniej elastyczna soczewka nie jest w stanie prawid艂owo dostosowa膰 si臋 i spada ostro艣膰 obrazu ogl膮danych przedmiot贸w. St膮d w cukrzycy mo偶e wyst膮pi膰 wra偶enie pogorszenia si臋 wzroku. Innym powik艂aniem w cukrzycy jest zwyrodnienie siatk贸wki.
Zaburzenia czucia i mrowienie w palcach st贸p
Mrowienie w nogach i zaburzenia czucia zwi膮zane s膮 z neuropati膮. Zniszczenie neuron贸w post臋puje stopniowo i dotyczy zw艂aszcza ko艅czyn. Objawy te nie wyst膮pi膮 jako pierwsze w cukrzycy typu I. B臋d膮 pog艂臋bia艂y si臋 z czasem. Utrzymywanie prawid艂owego poziomu cukru we krwi znacznie zmniejsza post臋p neuropatii, ale nie hamuje jej ca艂kowicie.

poniedzia艂ek, 21 lutego 2022

Kurzajki

lapis

Kurzajki to potoczna nazwa r贸偶nego rodzaju brodawek powsta艂ych w wyniku zaka偶enia wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). S膮 zara藕liwe i mo偶na zarazi膰 si臋 przez kontakt z chor膮 osob膮, z przedmiotami codziennego u偶ytku, na basenie itp. Kurzajek nie wolno rozdrapywa膰, bo mo偶emy przenie艣膰 wirusa na inne cz臋艣ci naszego cia艂a lub na inne osoby. Najcz臋艣ciej umiejscowione s膮 na d艂oniach, stopach i twarzy. Mog膮 wyst臋powa膰 pojedynczo lub w koloniach. W pocz膮tkowej fazie zara偶enia objawia si臋 jako ma艂y, ledwo widoczny p臋cherzyk lub kilka blisko siebie. Czasami mo偶na tego nie zauwa偶y膰, poniewa偶 s膮 w kolorze sk贸ry. Z czasem rozrastaj膮 si臋, zmieniaj膮 barw臋 i przyjmuj膮 niebolesn膮 r贸偶ow膮 lub szar膮 posta膰. Mog膮 mie膰 r贸偶ne kszta艂ty: p艂askie, wypuk艂e. Powierzchnia ich jest bruzdowata, nier贸wna.

Jak si臋 ich pozby膰?
W zale偶no艣ci od szczepu wirusa, maj膮 r贸偶n膮 odporno艣膰 na leczenie. Mog膮 znikn膮膰 same po kilku tygodniach lub miesi膮cach w wyniku dzia艂ania naszego uk艂adu odporno艣ciowego. Te, kt贸re nasz organizm nie zwalczy, nale偶y leczy膰. Zdarza si臋, 偶e te wyleczone z czasem odrastaj膮.
Nie ma jednego skutecznego sposobu leczenia kurzajek. W domowych warunkach stosujemy lapis, preparaty zawieraj膮ce mocznik, kwas mlekowy, lub inne zwi膮zki 偶r膮co-rozmi臋kczaj膮ce.
艢rodki te nale偶y stosowa膰 zgodnie z zaleceniami na ulotkach. Leczenie w ten spos贸b potrwa kilkana艣cie tygodni. Szybki i bardziej agresywny spos贸b walki z kurzajkami, to zamra偶anie ich. W aptekach i drogeriach s膮 dost臋pne specjalne aplikatory z ciek艂ym azotem. Je偶eli mamy obawy przed w艂asnym leczeniem lub leczenie to nie daje efekt贸w, nale偶y uda膰 si臋 do dermatologa. Lekarz ten mo偶e nam przepisa膰 艣rodek, kt贸ry jest wydawany na recept臋. Mo偶e te偶 zastosowa膰 chirurgiczne usuni臋cie kurzajki laserem, mo偶e je wyci膮膰, wy艂y偶eczkowa膰, usun膮膰 przy pomocy pr膮du lub zamrozi膰 ciek艂ym azotem. W najbardziej opornych przypadach, mo偶e zastosowa膰 wstrzykiwanie substancji 偶r膮cych.

pi膮tek, 18 lutego 2022

Z臋by

z臋by
Cz臋sto s艂yszy si臋 o reagowaniu z臋b贸w na zimne lub ciep艂e spo偶ywane posi艂ki oraz na temperatur臋 otoczenia. Przyczyn tego stanu mo偶e by膰 wiele: pr贸chnica, ubytki przyszyjkowe lub klinowe oraz nieszczelno艣膰 wype艂nie艅. Je偶eli badanie stomatologiczne wykluczy powy偶sze przyczyny, to mo偶e to by膰 spowodowane nadwra偶liwo艣ci膮 z臋biny. Nadwra偶liwo艣膰 z臋biny wywo艂uj膮 czynniki og贸lne lub miejscowe (przem臋czenie, ci膮偶a, dieta, wyczerpanie nerwowe, styl 偶ycia itp.).
Przyczyn膮 mog膮 by膰 te偶 choroby przyz臋bia, z艂y zgryz, z艂e szczotkowanie z臋b贸w podczas ich mycia. Nadwra偶liwo艣膰 leczona przynosi szybko ulg臋, ale u wielu os贸b wyst臋puje naturalny proces obronny, kt贸ry powoduje samoistne ust膮pienie b贸l贸w.
W zale偶no艣ci od przyczyn stosuje si臋 leczenie og贸lne lub miejscowe. Pierwsze polega na podawaniu 艣rodk贸w przeciwb贸lowych, uspokojaj膮cych.
Leczenie miejscowe polega na zamkni臋ciu lub zmniejszeniu 艣rednicy kanalik贸w z臋binowych. R贸wnie偶 samemu w domu mo偶na spr贸bowa膰 pozby膰 si臋 problemu nadwra偶liwo艣ci stosuj膮c np. pasty z fluorem, pasty zawieraj膮ce 艣rodki znosz膮ce nadwra偶liwo艣膰.

艣roda, 16 lutego 2022

Probiotyki naturalne

probiotyki
Odgrywaj膮 du偶膮 rol臋 w prawid艂owym funkcjonowaniu organizmu cz艂owieka, maj膮 wp艂yw na nasze zdrowie i powinny by膰 przyjmowane regularnie. Probiotyki s膮 to 偶ywe drobnoustroje maj膮ce korzystny wp艂yw na prac臋 jelit. Zasiedlaj膮 艣cianki jelita grubego i wytwarzaj膮 kwas mlekowy oraz kwasy organiczne. Dzi臋ki nim, bakterie gnilne i chorobotw贸rcze s膮 zwalczane, a b艂ona 艣luzowa jelit jest chroniona przed atakami innych, agresywnych szczep贸w. Probiotyki wzmacniaj膮 odporno艣膰, poniewa偶 kom贸rki uk艂adu odporno艣ciowego powstaj膮 w艂a艣nie w jelitach.
Probiotyki ochroni膮 przed bakteriami szczepu Salmonella, Shigella, Helicobacter, Clostridium i innymi. Hamuj膮 rozw贸j i likwiduj膮 niekorzystne mikroorganizmy wyst臋puj膮ce w jelicie. Utrzymuj膮 prawid艂owy stan mikroflory jelitowej oraz poziom odporno艣ci b艂ony 艣luzowej. Ok. 70% naszego uk艂adu odporno艣ciowego znajduje si臋 w艂a艣nie w jelicie. Bakterie jelitowe mo偶emy podzieli膰 na dwie grupy - po偶yteczne i szkodliwe, kt贸re wytwarzaj膮 substancje toksyczne, powoduj膮ce przewlek艂e schorzenia i uszkodzenia organizmu. Probiotyki to bakterie po偶yteczne o dobroczynnych w艂a艣ciwo艣ciach korzystnie wp艂ywaj膮cych na odczyn jelit, poprawiaj膮 trawienie, hamuj膮 wzrost szkodliwych bakterii, produkuj膮 witaminy B i K, ograniczaj膮 mo偶liwo艣膰 powstawania chor贸b nowotworowych itd.
Wyst臋puj膮 naturalnie w po偶ywieniu: sfermentowane wyroby mleczne (jogurty, kefiry, ma艣lanka) oraz naturalnych kiszonkach (kiszona kapusta, og贸rki itp). Kiszone warzywa spo偶ywajmy cz臋sto, gdy偶 s膮 藕r贸d艂em naturalnego kwasu mlekowego powsta艂ego w czasie fermentacji. Priobiotyki reguluj膮 metabolizm, wspomagaj膮 trawienie bia艂ek, t艂uszczy oraz w臋glowodan贸w, wzmacniaj膮 w艂osy, paznokcie i poprawiaj膮 wygl膮d sk贸ry. Kiszonki zawieraj膮 du偶o b艂onnika, ale ma艂o kalorii.
Najlepsze s膮 kiszonki domowej roboty, bo jako 艣rodek konserwuj膮cy stosujemy s贸l. Kiszonki maj膮 do艣膰 du偶o soli, kt贸ra w nadmiarze szkodzi zdrowiu - to jedyna ich wada, ale wykonuj膮c je samodzielnie mo偶emy ograniczy膰 jej ilo艣膰.

Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?

Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...