Te informacje nie maj膮 na celu udzielania porad medycznych. Nie ponosimy odpowiedzialno艣ci za ewentualne skutki wykorzystania tych informacji.
wtorek, 15 lutego 2022
Jak膮 pi膰 wod臋?
Najlepiej spo偶ywa膰 wod臋 z barwionych szklanych butelek, ale nie bezpo艣rednio z nich (chyba, 偶e wypijemy od razu j膮 ca艂膮). Pij膮c prosto z buteli wprowadzamy do niej ze 艣lin膮 bakterie. Osoby zdrowe mog膮 pi膰 ka偶dy rodzaj wody, ale zalecane jest, 偶eby co jaki艣 czas zmienia膰 j膮, zw艂aszcza t膮 wysokozmineralizowan膮. Jednak woda wodzie nier贸wna i tu podam kilka wa偶nych danych dotycz膮cych w贸d.
Czytaj uwa偶nie etykiety!
Prawid艂owa etykieta na butelce z wod膮 powinna posiada膰 nast臋puj膮ce dane: nazw臋 rodzaju wody, informacj臋 o zawarto艣ci minera艂贸w, nazw臋 uj臋cia i miejscowo艣膰 wydobycia, nazw臋 i adres producenta, termin wa偶no艣ci do spo偶ycia. Je偶eli jest sztucznie nasycona dwutlenkiem w臋gla, musi byc podana jego zawarto艣膰 w % oraz musi by膰 napis na etykiecie, 偶e woda jest wysoko- lub niskonasycona.
Pi膰 gazowan膮 czy nie?
Mo偶na spotka膰 wody naturalnie nasycone CO2, ale przewa偶nie producent sam przeprowadza nasycenie. Woda z naturalnym dwutlenkiem w臋gla mo偶e korzystnie wp艂ywa膰 na uk艂ad pokarmowy (pobudza wydzielanie sok贸w 偶o艂膮dkowych i przyspiesza opr贸偶nianie 偶o艂膮dka - wskazana przy chorobie wrzodowej). Pozytywne cechy nasycenia CO2 - poprawia smak, wp艂ywa hamuj膮co na rozw贸j bakterii i dlatego woda gazowana ma d艂u偶szy termin przydatno艣ci do spo偶ycia. Pobudza przemian臋 materii i zwi臋ksza apetyt oraz jest bardziej skuteczna w gaszeniu pragnienia.
Negatywne cechy sztucznego nasycenia - dzia艂a rozpieraj膮co i mo偶e uszkodzi膰 b艂on臋 艣luzow膮 偶o艂膮dka i zatok nosowych. Wody gazowanej nie powinny pi膰 osoby b臋d膮ce na specjalnej diecie oraz z chorob膮 wrzodow膮. Mo偶e powodowa膰 niestrawno艣膰, nadkwasot臋 oraz jest zakazana do picia po operacjach. Nie wskazana jest dla dzieci i dla os贸b odchudzaj膮cych si臋.
Naturalna woda mineralna
Pozyskiwana jest ze z艂贸偶 podziemnych, kt贸re s膮 w g艂臋bokich warstwach wodono艣nych. Ma sta艂y naturalny sk艂ad i zawiera sk艂adniki mineralne w ilo艣ciach oraz proporcjach korzystnych dla zdrowia. Nie przenikaj膮 do niej ska偶enia ze 艣rodowiska. Nie powinno si臋 jej gotowa膰. Jak膮 wod臋 wybra膰 dla siebie? Pomo偶e Ci zrobienie jonogramu (badanie krwi okre艣laj膮ce poziom sk艂adnik贸w mineralnych w Twoim organizmie).
Naturalna woda mineralna - podzia艂 ze wzgl臋du na sk艂ad
Niskozmineralizowana - zawiera w 1 litrze poni偶ej 500mg sk艂adnik贸w mineralnych. Polecana jest dla wszystkich, nawet dzieci i niemowl臋ta mog膮 j膮 pi膰.
艢redniozmineralizowana - zawiera w 1 litrze od 500 - 1500mg sk艂adnik贸w mineralnych. Mo偶na j膮 pi膰 bez ogranicze艅.
Wyskozmineralizowana - zawiera w 1 litrze powy偶ej 1500mg sk艂adnik贸w mineralnych. Nie powinny jej pi膰 dzieci, osoby chore na nerki i w膮trob臋. Je偶eli mamy zamiar pi膰 j膮 przez d艂u偶szy czas, nale偶y to skonsultowa膰 z lekarzem.
Du偶e ilo艣ci zwi膮zk贸w mineralnych obci膮偶aj膮 uk艂ad moczowy i w膮trob臋 oraz przyczyniaj膮 si臋 do zachorowa艅 na r贸偶ne choroby, np. s贸d powoduje wzrost nadci艣nienia t臋tniczego. Dlatego bezpieczniej jest pi膰 codziennie wod臋 nisko i 艣redniozmineralizowan膮.
Naturalna woda 藕r贸dlana
Wydobywana ze z艂贸偶 podziemnych z p艂ytszych warstw wodono艣nych. Nie zawiera wi臋kszych ilo艣ci sk艂adnik贸w mineralnych i jej sk艂ad chemiczny oraz w艂a艣ciwo艣ci nie s膮 sta艂e. R贸wnie偶 ilo艣膰 sk艂adnik贸w mineralnych jest zmienna. Przeznaczona jest dla os贸b doros艂ych do codziennego spo偶ycia. Po otworzeniu butelki, nale偶y j膮 wypi膰 w ci膮gu 24h. Po tym czasie nale偶y j膮 przegotowa膰.
Woda sto艂owa
Otrzymywana jest w wyniku zmieszania wody 藕r贸dlanej lub wody podziemnej (studnie) u偶ywanej w gospodarstwach domowych z naturaln膮 wod膮 mineraln膮 lub z wod膮 sztucznie zmineralizowan膮. Taka woda zawiera bardzo ma艂o zwi膮zk贸w mineralnych i jej sk艂ad jest bardzo r贸偶ny. Nadaj臋 si臋 do gotowania, a na pewno trzeba j膮 przegotowa膰 z otwartej butelki po up艂ywie 24h.
Wody lecznicze
Wiele uzdrowisk rozlewa swoje wody zdrowotne do butelek i dlatego kuracj臋 mo偶emy przeprowadzi膰 w domu. Jednak nale偶y to uzgodni膰 z lekarzem, bowiem picie bez kontroli, mo偶e nam jeszcze bardziej zrujnowa膰 zdrowie. Wody o w艂a艣ciwo艣ciach leczniczych powinny zawiera膰 w 1 litrze nie mniej ni偶 1000 mg sk艂adnik贸w mineralnych. R贸wnie偶 powinny mie膰 co najmniej 100 mg naturalnego dwutlenku w臋gla lub:
10 mg jonu 偶elazowego (Fe 3+)
1 mg jonu fluorkowego (F -)
5 mg jonu bromkowego (Br -)
1 mg siarki (S 3+)
1 mg jonu jodkowego (J -)
0,7 mg arsenu (As 3+)
5 mg kwasu metaborowego (HBO2)
10 mg kwasu metakrzemowego (H2SiO32-)
Jakie wody i na jakie dolegliwo艣ci?
Choroba wrzodowa - Jan, Henryk i Franciszek, Zuber. Kamica nerkowa - D膮br贸wka i J贸zef, Jan, Zuber II. Kamica 偶贸艂ciowa - Jan i Tadeusz.
Nadkwa艣no艣膰 偶o艂膮dka - Zuber. Nerwice i zapalenie przydatk贸w - S艂otwinka. Zaparcia - Krakowianka.
Woda z du偶膮 ilo艣ci膮 magnezu - ponad 50mg/.l Korzystnie wp艂ywa na uk艂ad nerwowy. Polecana dla os贸b nara偶onych na stres, chorym na cukrzyc臋, poniewa偶 magnez pobudza wydzielanie insuliny. Osoby z niewydolno艣ci膮 nerek powinny ograniczy膰 picie tej wody.
Woda z wysok膮 zawarto艣ci膮 wapnia - minimum 150mg/l. Pomaga przy osteoporozie, dobrze wp艂ywa na serce, mi臋艣nie i uk艂ad nerwowy. Ma w艂a艣ciwo艣ci przeciwuczuleniowe. Jednak zbyt du偶a ilo艣膰 wapnia nie jest wskazana dla os贸b maj膮cych problemy z kamic膮 nerkow膮 i 偶贸艂ciow膮.
Woda niskosodowa - do 20mg/l. Wskazana dla os贸b z nadci艣nieniem.
Woda z wodorow臋glanami - min. 600mg/l. Dla os贸b z nadkwasot膮 i chorob膮 wrzodow膮.
Woda z fluorem - ma dzia艂anie zapobiegaj膮ce pr贸chnicy i osteoporozy, jednak nie wolno jej pi膰 bez ogranicze艅.
poniedzia艂ek, 14 lutego 2022
Stres
Najwi臋ksz膮 wydolno艣膰 uzyskujemy przy 艣rednim poziomie stresu (lekkie pobudzenie). Natomiast du偶y poziom stresu parali偶uje nasze dzia艂ania, nasze nerwy nie s膮 wstanie wykona膰 naszych zamierze艅. Je偶eli natomiast dociera do nas zbyt wiele bod藕c贸w, w贸wczas zaczynamy odczuwa膰 dyskomfort. Je偶eli wci膮偶 jeste艣my poddawani silnemu oddzia艂ywania bod藕c贸w, znacz膮co pogarsza si臋 nasze samopoczucie, zdrowie i wreszcie mo偶e doj艣膰 do powa偶nych zaburze艅. Dobre opanowanie radzenia sobie ze stresem zapewni nam komfort 偶ycia, ale i przed zmaganiami ponad nasze si艂y.
Fizjologiczne podstawy stresu
Pami臋tajmy jednak, 偶e stres jest cz臋艣ci膮 naszego 偶ycia i przetrwania. Nasz instynk samozachowawczy w stresie uruchamia mechanizmy obrony i ataku. Cel nadrz臋dny to przetrwa膰 atak i stworzy膰 sobie warunki do dalszego 偶ycia. Do realizacji tego potrzebna jest mo偶liwo艣膰 podporz膮dkowania funkcji ca艂ego organizmu tylko obronie lub atakowi.
Aby uk艂ad taki charakteryzowa艂a wysoka sprawno艣膰 i niezawodno艣膰, wi臋kszo艣膰 funkcji przystosowawczych realizowana jest odruchowo. Gdy zachodzi taka potrzeba z niewielkich po艂o偶onych powy偶ej nerek gruczo艂贸w wydzielane s膮 trzy hormony: adrenalina (80%) i w mniejszych ilo艣ciach dopamina i noradrenalina. Hormony te pozwalaj膮 na szybkie wyzwolenie energii potrzebnej do ataku, obrony czy ucieczki. Mechanizm ten dzia艂a jak aktywacja alarmu w sytuacji zagro偶enia i nie daje czasu na zastanowienie czy podejmowanie decyzji, co zwi臋ksza szanse sukcesu. Niski poziom adrenaliny w naszym organi藕mie powoduje znu偶enie i apati臋. Opr贸cz w/w hormon贸w w naszym organi藕mie wytwarzany jest przez warstw臋 pasmowat膮 kory nadnerczy kortyzol, kt贸ry nazywany jest hormonem stresu stawianym na r贸wni z adrenalin膮. Kortyzol ma r贸wnie偶 dzia艂anie przeciwzapalne oraz zatrzymuje s贸l. Przewlek艂y nadmiar kortyzolu we krwi przyczynia si臋 do powstawania tkanki t艂uszczowej (bawoli kark, oty艂o艣膰 brzuszna), rozst臋p贸w itp.
Oznaki stresu
1. Pobudzenie emocjonalne, biegunka.
2. Wzrost ci艣nienia krwi, b贸l g艂owy, wzrost poziomu cukru we krwi.
3. Przyspieszony oddech, przyspieszona akcja serca, ko艂atanie serca, dr偶enie r膮k, l臋k i niepok贸j.
4. Sucho艣膰 w ustach, "g臋sia sk贸rka", szcz臋ko艣cisk, sztywno艣膰 karku.
5. Brak rozs膮dnego dzia艂ania, k艂opoty z koncentracj膮.
Efektem jest pobudzenie emocjonalne oraz przygotowanie mi臋艣ni do u偶ycia (zwi臋kszona ilo艣膰 energii - cukier, dostarczenie wi臋kszej ilo艣ci tlenu - szybszy oddech, oraz lepsza dystrybucja - pobudzenie uk艂adu kr膮偶enia). Natomiast "g臋sia sk贸rka" to nic innego jak nastroszenie w艂osa tak jak w 艣wiecie zwierz膮t - aby by膰 wi臋kszym i straszniejszym. Po zu偶yciu dost臋pnych zasob贸w na atak, obron臋 czy ucieczk臋 nast臋puje faza odpoczynku - relaksacji, okres potrzebny do regeneracji si艂.
U naszych przodk贸w stres przewa偶nie w艂膮cza艂 si臋 na widok dzikich zwierz膮t, z braku jedzenia, zimna. W naszych czasach rozw贸j cywilizacji spowodowa艂 powstanie bardzo du偶ej ilo艣ci czynnik贸w stresogennych. Nasz przodek mia艂 ma艂o powod贸w do zestresowania si臋. Nam natomiast przyby艂o wiele d贸br pomagaj膮cych w 偶yciu, kt贸re jednak cz臋sto s膮 przyczyn膮 stresu. Pochopnie i cz臋sto bezwiednie u偶ywamy "auto alarmu" cz臋sto i w przypadkach b艂ahych. Rozlane mleko, korek na ulicy, z艂e spojrzenie kogo艣, popsuty telewizor itp. Dobra cywilizacji zanieczy艣ci艂y nasze 偶ycie stresem", co 藕le wp艂ywa na nasze zdrowie nie wp艂ywa.
Wp艂yw i zasi臋g stresu zale偶y od naszej osobowo艣ci i podej艣cia do 偶ycia np. ukradziono nam samoch贸d:
- pierwsza osoba - nareszcie pozby艂em si臋 tego starego psuj膮cego si臋 grata. Za zwrot ubezpieczenia, kupi臋 sobie wreszcie nowy,
- natomiast inna osoba b臋dzie lamentowa膰 do ko艅ca 偶ycia.
Od naszej osobowo艣膰 zale偶y jak sobie radzimy w r贸偶nych sytuacjach. Osoby umiej膮ce panowa膰 nad stresem s膮 odporniejsze na choroby. Jednak odporno艣膰 na stres jest cech膮 indywidualn膮. Najgorzej ze stresem radz膮 sobie pesymi艣ci, osoby zamkni臋te w sobie oraz bardzo ambitne, kt贸rzy ka偶dy b艂膮d prze偶ywaj膮 jak osobist膮 tragedi臋.
Co jest przyczyn膮 powstawania stresu:
- 艣rodowisko szkolne i 艣rodowisko pracy: presja czasu, np. dotrzymanie terminu, ch臋膰 sprostania wymaganiom prze艂o偶onym, nadmiar obowi膮zk贸w, obawa pora偶ki, utraty pracy, brak pracy itp.;
- 艣rodowisko 偶ycia: ha艂as, t艂ok, korki, za艂atwianie spraw w urz臋dach;
- 偶ycie rodzinne: trudno艣ci w kontaktach z partnerem, 艣mier膰 bliskiej osoby, rozw贸d, ch臋膰 bycia idealnym rodzicem;
- stres biologiczny: w sytuacjach zagro偶enia 偶ycia lub zdrowia;
- d艂ugotrwa艂e zm臋czenie lub wyczerpanie jest nast臋pstwem d艂ugotrwa艂ego oddzia艂ywania wyt臋偶onej pracy, nauki i pojawia si臋, gdy stawiamy sobie wyg贸rowane wymagania.
Jak zaradzi膰 sytuacjom stresowym?
Najlepiej by艂oby unika膰 sytuacji stresowych, jednak nie jest to 艂atwe, a w niekt贸rych sytuacjach wr臋cz nie mo偶liwe. Pokonywanie stresu nale偶y rozpocz膮膰 od ustalenia jego przyczyny. Nie dopuszcza膰 do sytuacji, kiedy przejdzie on w form臋 przewlek艂膮. Mo偶emy to zrobi膰 samodzielnie lub z pomoc膮 psychoterapeuty, czy te偶 najbli偶szej osoby. Rozs膮dna i ch艂odna ocena sytuacji pozwoli nam stwierdzi膰, czy mo偶na w niej co艣 zmieni膰, czy te偶 wszelkie pr贸by b臋d膮 tylko strat膮 czasu i energii, kt贸re mog膮 jeszcze bardziej pog艂臋bi膰 zjawisko stresu. Pozwoli nam to lepiej pozna膰 nasze mocne i s艂abe strony, a w przysz艂o艣ci przewidzie膰, kt贸re sytuacje nios膮 dla nas du偶e ryzyko stresu. Wiara we w艂asne mo偶liwo艣ci oraz przekonanie, 偶e nawet w syutuacjach beznadziejnych jest jakie艣 wyj艣cie pozwala roz艂adow膰 stan napi臋cia stresowego. W pokonywaniu stresu mo偶emy wspiera膰 si臋 metodami naturalnymi, np. muzykoterapi膮, aromaterapi膮, medytacjami, masa偶em, zio艂olecznictwem lub farmakologicznymi - zio艂owe leki uspokajaj膮ce, magnez z witamina C. Du偶e znaczenie ma oparcie bliskich os贸b oraz 偶yczliwo艣膰 i optymizm innych ludzi, kt贸rymi nale偶y si臋 otacza膰 (unika膰 pesymist贸w i os贸b ci膮gle narzekaj膮cych).
Smutk贸w nie nale偶y topi膰 w alkoholu - prowadzi to do uzale偶nienia, a nie rozwi膮zuje problem贸w. Nie nadu偶ywajmy lek贸w uspokajaj膮cych i nasennych - r贸wnie偶 powoduj膮 uzale偶nienie. Nie leczmy k艂opot贸w objadaniem si臋, doprowadzi to do nadwagi, kt贸ra stanie si臋 nast臋pn膮 przyczyn膮 naszych problem贸w. Kawa i papierosy r贸wnie偶 nie s膮 dobrym lekiem na stres.
Na codzienny stres dobra jest aktywno艣膰 fizyczna: sport, spacer z psem, praca w ogrodzie, prace domowe, kontakt z natur膮. Warto mie膰 i po艣wi臋ca膰 czas na hobby, kt贸re nas odpr臋偶a. Podarujmy sobie ka偶dego dnia chocia偶 p贸艂 godzinki "nic nierobienia", przestrzegajmy w艂a艣ciwego odpoczynku, snu.
Cz臋sto dr臋cz膮 nas sprawy nieistotne, kt贸re analizujemy, ci膮gle szukamy rozwi膮zania - odpu艣膰my je, a z czasem oka偶e si臋, 偶e proste rozwi膮zanie przysz艂o same. Spotykaj si臋 ze znajomymi, pozw贸l sobie na troch臋 szale艅stwa, a nawet wyg艂upianie si臋.
Jakie reaguje nasz organizm na stres?
Zdenerwowanie, stany l臋kowe wyzwalaj膮 w naszym organi藕mie adrenalin臋, kortyzol, kt贸re maj膮 wp艂yw na:
Brzuch - nadmiar kwasu 偶o艂膮dkowego, znaczny przyrost wagi lub zanik (chudni臋cie).
G艂owa - napady b贸lu g艂owy, zawroty. Gruczo艂y potowe - nag艂e pocenie si臋.
Oddech - p艂ytki, nieregularny powoduj膮cy szybkie zm臋czenie przy niewielkim wysi艂ku.
Problemy p艂ciowe - nieregularne miesi膮czki, spadek pop臋du seksualnego, ozi臋b艂o艣膰, k艂opoty z potencj膮.
Szyja - sztywno艣膰 i b贸l karku. Sk贸ra - sucho艣膰 sk贸ry, tr膮dzik, 艂uszczyca, alergia.
W艂osy - bardziej podatne s膮 na przet艂uszczanie, a nawet 艂upie偶 oraz mog膮 wypada膰.
Jakie choroby mo偶e powodowa膰 stres?
1. Choroby serca, zaburzenia rytmu serca, nadci艣nienie t臋tnicze, zawa艂.
2. Chorob臋 niedokrwienn膮, chorob膮 wrzodow膮 偶o艂膮dka i dwunastnicy.
3. Nerwice, bezsenno艣膰, depresja, stany l臋kowe i fobie.
4. Zwi臋kszon膮 zachorowalno艣膰 na choroby zaka藕ne przez obni偶enie odporno艣ci organizmu.
5.Zaburzenia miesi膮czkowania u kobiet i zaburzenia potencji u m臋偶czyzn.
sobota, 12 lutego 2022
Prostata
Zalecana jest dieta bogata w warzywa i owoce:
pomidory, zielona herbata, r贸偶owe winogrona, truskawki, maliny, groszek zielony, rozmaryn, czosnek oraz owoce cytrusowe.
Powi臋kszaj膮ca si臋 prostata uciska na cewk臋 moczow膮, powoduj膮c problemy z moczem, zaka偶enie dr贸g moczowych, kamica, zatrzymanie moczu, niewydolno艣膰 nerek.
Najcz臋艣ciej wyst臋puje cz臋ste oddawanie moczu, wyciekanie moczu kroplami, s艂aby strumie艅, wyd艂u偶ony czas sikania, b贸le w dole brzucha.
U m臋偶czyzn z powi臋kszonym sterczem, a nie odczuwaj膮cych dolegliwo艣ci, stosuj臋 si臋 obserwacj臋. W przypadku pojawienia si臋 pierwszych objaw贸w stosuje si臋 leki.
Ka偶dy m臋偶czyzna w wieku ok. 50 lat powinien wykona膰 badania oceniaj膮ce wielko艣膰 prostaty, kt贸ra mo偶e zwi臋kszy膰 swoj膮 wag臋 od 20 a偶 do 500g. Gruczo艂 jest dojrza艂y ok. 30 - go roku 偶ycia m臋偶czyzny i ma 3-3,5 cm szeroko艣ci. Odpowiada za wzw贸d podczas stosunku. Tu jest wi臋cej o prostacie
czwartek, 10 lutego 2022
Paradontoza
Mechanizmy obronne radz膮 sobie z niewielk膮 ilo艣ci膮 p艂ytki bakteryjnej, kt贸ra gromadzi si臋 na powierzchni z臋b贸w.
Pocz膮tkowo p艂ytka naz臋bna sk艂ada si臋 g艂贸wnie z bakterii Gram-dodatnich. W miar臋 odk艂adania si臋 p艂ytki naz臋bnej i kamienia naz臋bnego przewa偶nie przy braku odpowiedniej higieny jamy ustnej, zaczynaj膮 pojawia膰 si臋 bakterie Gram-ujemne. Sta艂y kontakt p艂ytki bakteryjnej z dzi膮s艂em prowadzi do stanu zapalnego. Przyczyny stanu zapalnego to nie odpowiednia higiena jamy ustnej, stres, cukrzyca, palenie tytoniu, osteoporoza, czynnik genetyczny, choroby og贸lnoustrojowe.
Leczenie zaczyna si臋 od usuwania kamienia i p艂ytki bakteryjnej.
Odpowiednie pasty i p艂yny do p艂ukania ust wspomagaj膮 leczenie stanu zapalnego dzi膮se艂. Przy zaawansowanych stanach zapalnych powstaj膮 g艂臋bokie kieszonki, kt贸re utrudniaj膮 dok艂adne usuni臋cie z艂og贸w poddzi膮s艂owych. W takich przypadkach przewa偶nie wykonuje si臋 zabiegi chirurgiczne.
Wa偶na jest profilaktyka. Nale偶y stosowa膰 preparaty zawieraj膮ce flawonoidy b臋d膮ce zwi膮zkami pochodzenia ro艣linnego.
Wyst臋puj膮 w owocach (szczeg贸lnie w cytrusowych), warzywach, kaszy gryczanej, herbacie , winie czerwonym itp. Herbata czarna i czerwona podobno korzystnie wp艂ywa na hamowanie rozwoju bakterii p艂ytki naz臋bnej. Nale偶y dok艂adnie my膰 z臋by przez ok. 3 minuty i przynajmniej dwa razy dziennie.
艣roda, 9 lutego 2022
Nadci艣nienie t臋tnicze
Dieta przy ma艂ym nadci艣nieniu pomaga utrzyma膰 norm臋
Niekt贸re osoby nie potrzebuj膮 przyjmowa膰 na sta艂e lek贸w na nadci艣nienie, zw艂aszcza w pocz膮tkowej fazie choroby. Skuteczne mog膮 by膰 naturalne produkty 偶ywno艣ciowe. Warto je stosowa膰, ale jest jeden warunek - systematyczno艣膰. Nale偶y zrezygnowa膰 z 偶ywno艣ci sma偶onej w panierce i du偶ej ilo艣ci t艂uszczu, ze smalcu, z konserw, z ser贸w 偶贸艂tych, pe艂not艂ustego nabia艂u i przegryzek w postaci s艂onych paluszk贸w, chips贸w. Ograniczamy mi臋so i w臋dliny, a s贸l zast臋pujemy zio艂ami i czosnkiem. Jedzmy codziennie warzywa i owoce oraz gotowane lub pieczone ryby minimum 2 razy w tygodniu. Jedzmy pe艂noziarniste pieczywo, razowe, orkiszowe, kasze gruboziarniste, bo zawieraj膮 w臋glowodany z艂o偶one dodaj膮ce energii.
Produkty korzystne w diecie nadci艣nieniowej
Gorzka czekolada - min. 70% kakao. Jest bogata w flawonole, poprawiaj膮ce elastyczno艣膰 naczy艅 krwiono艣nych. Wystarczy je艣膰 3 razy w tygodniu - 100 g podzieli膰 na 3 porcje.
Woda z cytryn膮: pomoga obni偶y膰 ci艣nienie (witamina C, potas).
Grejpfruty, pomara艅cze zawieraj膮 witamin臋 C, kt贸ra pomaga usun膮膰 z organizmu s贸d, co obni偶a ci艣nienie. W grejpfrutach zawarta jest naringenina, kt贸ra reguluje te偶 poziom glukozy.
Ryby: makrela, 艂oso艣, pstr膮g to dobre 藕r贸d艂o zdrowych kwas贸w omega-3, obni偶aj膮cych ci艣nienie krwi.
P艂atki owsiane: zawieraj膮 substancje, kt贸re obni偶aj膮 cholesterol. Dzia艂aj膮 jako prebiotyk i wzmacniaj膮 uk艂ad immunologiczny.
Sok z aronii i burak贸w posiadaj膮 substancje, kt贸re wp艂ywaj膮 na poszerzanie naczy艅 krwiono艣nych. 250 ml soku dziennie wp艂ywa pozytywnie ci艣nienie w organizmie.
Sok z pomidorowy posiada potas, kt贸ry uelastycznia t臋tnice oraz wyp艂ukuje nadmiar soli z po偶ywienia. W pomidorach jest te偶 substancja, kt贸ra obni偶a poziom cholesterolu.
Siemi臋 lniane zawiera argininy i glutaminy, kt贸re zapobiegaj膮 chorobom serca. Jest 藕r贸d艂em fitosteroli obni偶aj膮cych z艂y cholesterol (wystarczy 1-2 艂y偶ki mielonego siemienia dziennie przez miesi膮c i 1 miesi膮c przerwy).
Zio艂a: lubczyk, oregano, bazylia to doskona艂e zamienniki soli - poprawiaj膮 trawienie i u艂atwiaj膮 przyswajanie sk艂adnik贸w od偶ywczych. Bazylia posiada dzia艂anie uspokajaj膮ce i zmniejszaj膮ce stres.
wtorek, 8 lutego 2022
Opryszczka
Opryszczk臋 powoduj膮 wirusy HSV-1 i HSU-2. Wirus HSV-1 jest przyczyn膮 powstawania opryszczki w rejonie twarzy, a wirus HSV-2 jest odpowiedzialny za wyst臋powanie opryszczki w dolnych partich cia艂a (przewa偶nie w okolicy narz膮d贸w p艂ciowych). Opryszczka to problem powracaj膮cy. Wirusem opryszczki jest zara偶onych wi臋kszo艣膰 ludzi, ale tylko u cz臋艣ci z nich nast臋puje pojawienie si臋 tego schorzenia.
Opryszczka najcz臋艣ciej pojawia si臋, gdy nasz organizm ma obni偶on膮 odporno艣膰 spowodowan膮 przem臋czeniem, z艂膮 diet膮, stresem, przezi臋bieniem oraz w czasie chor贸b zaka藕nych. Og贸lne objawy przed wyst膮pieniem opryszczki. W miejscu maj膮cej pojawi膰 si臋 opryszczki sk贸ra staje si臋 lekko napi臋ta oraz mo偶emy odczuwa膰 lekkie mrowienie. W nast臋pnej fazie pojawiaj膮 si臋 p臋cherzyki wype艂nione zaka藕nym p艂ynem, kt贸re po kilku dniach przysychaj膮 tworz膮c strupki. Tych strypk贸w nie nale偶y rozdrapywa膰, bowiem zaka偶enie mo偶emy przenie艣 w inne miejsce. R贸wnie偶 nie nale偶y zmian chorobowych dotyka膰.Jak leczy膰 opryszczk臋 i czy leczy膰?
Opryszczk臋 nale偶y leczy膰, pomimo, 偶e nie jest gro藕na, ale mog膮 powsta膰 niebezpieczne powik艂ania. Leczenie opryszczki nie usunie wirusa na sta艂e z naszego organizmu. Leki stosowane w leczeniu tej dolegliwo艣ci 艂agodz膮 jedynie objawy. Wa偶ne jest, 偶eby szybko zareagowa膰. W pocz膮tkowej fazie choroby stosowane miejscowo kremy, ma艣ci przeciwwirusowe i przeciwzapalne, powinny przynie艣 porz膮dany efekt.
Na rynku dost臋pne s膮 r贸wnie偶 plastry dzia艂aj膮ce przeciwwirusowo na opryszczk臋 wargow膮, kt贸re os艂aniaj膮 miejsce obj臋te chorob膮 (zmiejszaj膮 rozprzestrzenianie si臋 jej). W bardziej ci臋偶kich przypadkach stosuje si臋 leczenie doustne lub do偶ylne, kt贸re mo偶e zaleci膰 lekarz. Je偶eli mamy cz臋sty nawr贸t opryszczki, nale偶y wzmocni膰 nasz uk艂ad odporno艣ciowy: odpowiednia ilo艣膰 snu, odpowiednie wy偶ywienie, unikanie stresu, aktywno艣膰 fizyczna itp.
poniedzia艂ek, 7 lutego 2022
Jak prawid艂owo bra膰 leki?
Najlepsza jest niegazowana woda, ale nie wysokozmineralizowana, bo minera艂y mog膮 zaburzy膰 dzia艂anie preparatu. Nie 艂膮czmy lek贸w z kaw膮, herbat膮, napojami mlecznymi, sokami owocowymi, warzywnymi i alkoholem, nawet niskoprocentowym. Mog膮 os艂abi膰 lub nasili膰 dzia艂anie lekarstwa. Np. preparaty 偶elaza popite herbat膮, a antybiotyki mlekiem mog膮 nie zosta膰 przyswojone przez organizm.
Tabletka na b贸l g艂owy popita kaw膮 mo偶e nasili膰 b贸l, wywo艂a膰 ko艂atanie serca, bezsenno艣膰. Sok grejpfrutowy zwi臋ksza st臋偶enie wielu lek贸w we krwi, nawet 15 krotnie oraz grozi ich przedawkowaniem. Kapsu艂ek nie nale偶y otwiera膰, by wysypa膰 jej zawarto艣膰. Je艣li mamy tabletk臋 w kolorowej otoczce, nie rozgryzajmy jej, bo mo偶e nie zadzia艂a膰. Zanim dotrze do jelita, zostanie zniszczona przez kwas solny w 偶o艂膮dku. Nie dzielmy tabletek, kt贸re nie maj膮 fabrycznej podzia艂ki - unikniemy za偶ycia niew艂a艣ciwej dawki.
Niebezpieczne po艂膮czenia
Nabia艂 - zawarty w nim wap艅 blokuje wch艂anianie niekt贸rych antybiotyk贸w, np. tetracyklin. Po艂膮czenie produkt贸w mlecznych z preparatem na osteoporoz臋 mo偶e spowodowa膰, 偶e lek nie zadzia艂a.
Produkty pe艂noziarniste i inne bogate w b艂onnik nie powinny by膰 艂膮czone z tr贸jpier艣cieniowymi lekami przeciwdepresyjnymi. B艂onnik os艂abia ich dzia艂anie. Nie 艂膮czmy go te偶 z lekami zawieraj膮cymi naparstnic臋, stosowan膮 w arytmii czy niewydolno艣ci serca.
T艂uste mi臋so w po艂膮czeniu z teofilin膮 mo偶e wywo艂a膰 spadek ci艣nienia, zaburzenia rytmu serca, bezsenno艣膰. Z t艂uszczami zwierz臋cymi nie za偶ywajmy lek贸w neurologicznych, antyarytmicznych czy antydepresyjnych, np. z diazepamem.
Cytrusy z lekami antyhistaminowymi, na nadci艣nienie, mo偶e spowodowa膰 gwa艂towne obni偶enie ci艣nienia t臋tniczego i b贸l g艂owy. Zielone warzywa os艂abiaj膮 dzia艂anie lek贸w przeciwzakrzepowych (warfaryny, acenokumarolu).
W艂a艣ciwe przyjmowanie lek贸w
Prawid艂owe post臋powanie w przyjmowaniu lekarstw bardziej nam pomo偶e przy zwalczaniu choroby. Nie mo偶emy ich za偶ywa膰 dowolnie, przed wzi臋ciem lek贸w, nawet tych bez recepty, dok艂adnie przeczytajmy ulotk臋. Leki na recept臋 bierzmy wed艂ug wskaza艅 lekarza, nawet je艣li ulotka zaleca inaczej. Pilnujmy r贸wnych odst臋p贸w mi臋dzy kolejnymi dawkami, to zapewni w艂a艣ciwy poziom substancji aktywnej we krwi. Ta zasada jest wa偶na szczeg贸lnie w przypadku antybiotyk贸w. Antybiotyk wybierajmy do ostatniej tabletki, nieodstawiajmy go, czuj膮c ju偶 wyra藕n膮 popraw臋. Przerwanie leczenia spowoduje, 偶e bakterie zn贸w zaczn膮 si臋 namna偶a膰 i choroba mo偶e wr贸ci膰.
Osoby z chorobami przewlek艂ymi i w starszym wieku przewa偶nie bior膮 po kilka lek贸w na r贸偶ne schorzenia. Nie za偶ywajmy ich wszystkich jednocze艣nie, bo mo偶e doj艣膰 do interakcji mi臋dzy nimi. Gdy nie mamy szczeg贸lnych zalece艅 od lekarza co do pory dnia, roz艂贸偶my to na ca艂y dzie艅. Jest to k艂opotliwe, ale jak mamy mo偶liwo艣膰, to roz艂贸偶my branie lek贸w w czasie.
Leki na nadci艣nienie najlepiej bra膰 rano, by w ci膮gu dnia unikn膮膰 skok贸w ci艣nienia. Czasami lek jest potrzebny te偶 wieczorem, gdy ci艣nienie jest za wysokie.
Leki obni偶aj膮ce cholesterol i uspokajaj膮ce najkorzystniej jest stosowa膰 wieczorem, bo o tej porze ich dzia艂anie jest najlepsze. Mi臋dzy r贸偶nymi lekami przeciwb贸lowymi nale偶y robi膰 minimum 4 godziny odst臋pu oraz mi臋dzy nimi, a tymi na inne dolegliwo艣ci. Leki moczop臋dne nie stosujmy na noc, bo sen b臋dzie przerywany na odwiedziny toalety. Syropy i tabletki wykrztu艣ne powinny by膰 stosowane do godziny 17.00-18.00 (ostatnia dawka 4-5 godzin przed po艂o偶eniem si臋). Du偶a cz臋艣膰 lek贸w nie powinna by膰 przyjmowana podczas posi艂ku, bo mog膮 wchodzi膰 w niekorzystne reakcje z 偶ywno艣ci膮.
Gdy nie ma zalece艅, najbezpieczniej za偶ywa膰 leki dwie godziny przed lub dwie godziny po jedzeniu. Informacja o przyjmowaniu lek贸w na czczo, oznacza, 偶e trzeba je bra膰 co najmniej osiem godzin po ostatnim posi艂ku, czyli kolacji, ale nie p贸藕niej ni偶 godzin臋 przed 艣niadaniem. Zwykle tak przyjmowane s膮 leki hamuj膮ce wydzielanie kwasu solnego w chorobie wrzodowej 偶o艂膮dka, dwunastnicy, na osteoporoz臋 lub w chorobach tarczycy. Zalecenie, 偶eby przyj膮膰 specyfik przed jedzeniem, wskazane jest, 偶eby zrobi膰 to 20 - 30 minut przed posi艂kiem. Kiedy musimy wzi膮膰 tabletk臋 po posi艂ku, najlepiej zrobi膰 to 20 - 30 minut po nim.
Jak przechowywa膰 lekarstwa?
W nieodpowiednich warunkach w lekach zachodz膮 niekorzystne reakcje chemiczne. W ulotce mamy napisane, w jaki spos贸b dany specyfik powinien by膰 trzymany. Je艣li nie ma takiej informacji, najlepiej robi膰 to w temp. pokojowej (15-25°C), w zamkni臋tym, oryginalnym opakowaniu. Miejsce musi by膰 suche, ciemne. Niekt贸re leki wymagaj膮 przechowywania w lod贸wce. To wi臋kszo艣膰 probiotyk贸w, insulin, szczepionek, niekt贸rych lek贸w wziewnych, kropli do oczu, preparat贸w w proszku do przygotowania zawiesiny.
Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?
Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...
-
NAWIGACJA 馃憠 Astygmatyzm Jaskra Korekcja wzroku Kr贸tkowzroczno艣膰 (kr贸tkowidz) Nadwzroczno艣膰 (dalekowidz) Starczowzroc...
-
Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...
-
Zio艂a i przyprawy mog膮 pomaga膰 przy problemach z podwy偶szonym poziomie krwi. Jak podaj膮 badania zio艂o i przyprawa z kozieradki mo偶e obni偶y...