Dieta cud - nie !!! Tylko dieta "Mniej 偶re膰" !!!
Nie ma diety cudu, jest tylko dieta normalnego od偶ywiania si臋 wg zapotrzebowania dziennego na kalorie. Je偶eli zjemy wi臋cej to nadmiar od艂o偶y si臋 w gramach t艂uszczu. I tak codziennie przez kilka lat i ju偶 mamy problem z oty艂o艣ci膮. Zmniejszenie wagi o 1-3kg to 偶aden problem, ale ju偶 wi臋cej jest trudniej, co nieznaczy, 偶e niemo偶liwe. Wszelkie ksi膮偶ki, czasopisma czy diety opisane w internecie nie s膮 idealne, wymagaj膮 wiele wyrzecze艅 i wysi艂ku fizycznego. Pomimo straconego czasu i pieni臋dzy s膮 wr臋cz nieskuteczne. Najlepsza dieta to "Mniej 偶re膰" i troch臋 spacer贸w. Dieta "Mniej 偶re膰" nie zabrania jedzenia ulubionych smako艂yk贸w, nawet s艂oniny, np. dwa plasterki s艂oniny (jak kto艣 lubi) na 艣niadanie nie zaszkodzi.
Co z tego, 偶e wg jakiej艣 diety jako przek膮ski mi臋dzy trzema g艂贸wnymi posi艂kami zjemy np. 2kg marchewki. "Mniej 偶re膰" nie zabrania zje艣膰 dw贸ch 艣redniej wielko艣ci marchewek itp.
Trzeba mie膰 zakodowane w pod艣wiadomo艣ci, 偶e owoce, warzywa, s艂odzone napoje (herbata, kawa, kompoty), wszelkiego rodzaju orzeszki, paluszki itp. zjedzone w wi臋kszych ilo艣ciach, to murowane dodatkowe kilogramy dla naszych n贸g, kr臋gos艂upa i samopoczucia psychicznego.
UWAGA !!! - na glutaminian sodu (E 621), kt贸ry jest obecny w produktach przetworzonych. Wzmacnia smak i zapach potraw, co sprawia, 偶e ch臋tnie si臋gamy po nast臋pne porcje jedzenia.
"Mniej 偶re膰" nie trzeba bardzo t艂umaczy膰, wystarczy normalnie je艣膰 (czyt. mniej je艣膰).
Teraz troch臋 szczeg贸艂贸w:
1. W ci膮gu doby spo偶ywamy przynajmniej 3 posi艂ki, najlepiej o jednakowych porach, ± 1 godzina. Dobry spos贸b na z艂agodzenie napadu g艂odu, to wypicie 15 minut przed posi艂kiem np. szklanki wody. Dobrze by艂oby 艣niadanie i kolacje roz艂o偶y膰 na dwie porcje (np. o 7.00 na 艣niadanie mamy 4 kanapki, z kt贸rych dwie zjadamy ok. 10.00 - tej). R贸wnie偶 obiad, je偶eli sk艂ada si臋 z dw贸ch da艅, jemy z 30 minutowa przerw膮, je偶eli mo偶emy sobie na to pozwoli膰. Praktycznie nie robimy dok艂adek, to co mamy na talerzu zjadamy i na tym koniec.
Posi艂ki jemy powoli w ciszy i spokoju delektuj膮c si臋 walorami smakowymi (nie ogl膮damy tv, nie s艂uchamy radia, nie czytamy - tylko skupiamy si臋 na jedzeniu). Jedz膮c powoli damy czas na przep艂yw informacji z 偶o艂膮dka do m贸zgu, 偶e ju偶 jeste艣my najedzeni. Bowiem wszystko to rozgrywa si臋 w g艂owie. Przek膮ski w bardzo ma艂ych ilo艣ciach nie zaszkodz膮, nawet o 23.00 mo偶emy posmakowa膰 tabliczk臋 czekolady lub jednego cukierka.
2. Na zakupy 偶ywno艣ciowe wybieramy si臋 najedzeni i kupujemy na bie偶膮ce spo偶ycie. Nie robimy zapas贸w, najlepiej gdyby po kolacji nie zosta艂o w domu nic dobrego do zjedzenia. Za to mo偶emy mie膰 偶ywno艣膰, kt贸rej nie bardzo lubimy i zjemy j膮 w tylko wtedy, gdy b臋dziemy naprawd臋 g艂odni.
3. Stopniowo zmniejszamy s艂odzenie, solenie zast臋puj膮c to zio艂ami np. herbata z mi臋t膮, sos z przyprawami itp. Z czasem nasz organizm si臋 przystosuj臋, 偶e nie b臋dziemy odczuwa膰 braku s艂odzenia. Tak samo b臋dzie z soleniem potraw.
4. Mamy ma艂o czasu na spacery? Wykorzystajmy to w czasie wykonywania naszych zada艅: na zakupy idziemy na pieszo, nie korzystamy z windy itp.
Jedz膮c za du偶o to tak jak zatankowanie 30 litr贸w paliwa samochodu z 20-to litrowym zbiornikiem. Dieta uboga w w臋glowodany 藕le wp艂ywa na Tw贸j m贸zg, co powoduje s艂absz膮 pami臋膰 i sprawno艣膰 intelektualn膮.
Je偶eli jednak masz zamiar skutecznie odchudza膰 si臋 to musisz koniecznie wiedzie膰, 偶e w diecie bardzo wa偶ne s膮 nie tylko produkty niskokaloryczne, ale r贸wnie偶 o niskim indeksie glikemicznym.
Dieta po 50 roku 偶ycia oraz produkty potrzebne dla zdrowia
Najlepiej by艂oby roz艂o偶y膰 posi艂ek na 5 razy dziennie. Jedzmy produkty bogate w wap艅, na kt贸ry zapotrzebowanie wzrasta wraz z wiekiem. Jest on wa偶ny dla ko艣ci i z臋b贸w. Szukajmy go w produktach mlecznych, w wodach mineralnych i w tej z kranu, fasoli, jajach, jarmu偶u, orzechach, migda艂ach.
Przyspieszmy metabolizm jedz膮c du偶o warzyw. Dbaj膮c o zdrowie niezapominajmy o witaminie D - korzystajmy ze s艂o艅ca, a w miesi膮cach zimowych przyjmujmy preparaty z witamin膮 D.
Ograniczmy t艂uszcze zwierz臋ce, przestawiaj膮c si臋 na t艂uszcze ro艣linne: awokado i orzechy (uwaga na kaloryczno艣膰), oleje (rzepakowy, lniany, itp.).
Uwaga na owoce - poza tym, 偶e maj膮 witaminy i sk艂adniki mineralne, to pod wzgl臋dem zawarto艣ci cukru dor贸wnuj膮 s艂odyczom. Dlatego nie jedzmy ich za du偶o (100 - 150 g dziennie). Na wi臋cej mo偶emy sobie pozwoli膰 z czerwonymi grejpfrutami (obni偶aj膮 ci艣nienie i przyspieszaj膮 przemian臋 materii).
Zdarza si臋, ale w ma艂ym %, 偶e nadwaga zwi膮zana jest z chorobami. Niestety bardzo du偶o ludzi w ten spos贸b si臋 usprawiedliwia.
Te informacje nie maj膮 na celu udzielania porad medycznych. Nie ponosimy odpowiedzialno艣ci za ewentualne skutki wykorzystania tych informacji.
czwartek, 27 stycznia 2022
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dlaczego we krwi pojawia si臋 cukier? Pomiar glikemii- czy to cukrzyca?
Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...
-
NAWIGACJA 馃憠 Astygmatyzm Jaskra Korekcja wzroku Kr贸tkowzroczno艣膰 (kr贸tkowidz) Nadwzroczno艣膰 (dalekowidz) Starczowzroc...
-
Cukier we krwi pojawia si臋 z dw贸ch g艂贸wnych 藕r贸de艂: 1. W臋glowodany pochodz膮ce z 偶ywno艣ci , kt贸ra ma du偶y wp艂yw na poziom cukru we krwi. Dla...
-
Zio艂a i przyprawy mog膮 pomaga膰 przy problemach z podwy偶szonym poziomie krwi. Jak podaj膮 badania zio艂o i przyprawa z kozieradki mo偶e obni偶y...
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz